21.09.2018 - 09:49 | Son Güncellenme:
Edirne'nin merkezinde bulunan Selimiye Camii, 11. Osmanlı padişahı 2. Selim döneminde inşa edildi. Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu olan 2. Selim, babasının ardından tahta çıkan isim oldu. Sekiz yıl tahtta kalan 2. Selim döneminin en önemli yapıtlarından biri bir zamanlar Osmanlı'ya başkentlik yapan Edirne'de inşa edilen ve padişahın adını taşıyan Selimiye Camii'dir.
Cami, Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" olarak nitelendirdiği ve 86 yaşındayken tamamladığı bir yapıdır. İnşaatına 1568'de başlanılan Selimiye Camii, 15.000 işçinin çalışmasıyla 1575'te ibadete açıldı.
Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye aynı zamanda UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Dört minareli cami, Ayasofya'nın kubbe açıklığını geçmiş durumdadır. Ayasofya'yı inşa eden Arthemios ve İsidoros'un ardından onlardan daha geniş bir kubbe açıklığı yapan ilk isim olan Mimar Sinan, bu durumu Tezkiret-ül Bünyan adlı eserinde de açıklamaktadır.
Selimiye Camii'nin yüksekliği 43.25 metreyken, kubbesinin çapı da 31.25 metredir. Kubbe sekiz sütuna dayanan bir kasnak üzerine inşa edilmiştir. Üçer şerefeli dört minarenin yerden yüksekliğiyse 85 metreyi bulmaktadır. Bu da Selimiye Camii'nin çok uzaklardan dahi görülebilmesini sağlamaktadır.
Selimiye Camii'nin müezzin mahfilinin altında ters lale motifi bulunmaktadır. Efsaneye göre, Edirne'deki caminin yapılacağı arsa üzerinde bir lale bahçesi bulunmaktaydı. Arsanın sahibi, başlarda toprağını vermek konusunda epey isteksiz davranmış...
İkna sürecinin ardından da camide bir lale motifi olması şartıyla bunu kabul etmiştir. Mimar Sinan da bu isteği kırmayarak lale motifini kullanmıştır. Ancak bir farkla! Laleyi ters olarak yapmıştır. Lale motifi bu arsada bir lale bahçesi olduğunu ters olması da sahibinin tersliğini temsil etmektedir.
Türkiye'nin Avrupa'ya açılan sınır kapısı olan Edirne'deki bu ihtişamlı yapı aynı zamanda kentin en turistik noktası konumundadır. Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka gördükleri yerlerin başında gelen Selimiye Camii, bu yönüyle de büyük öneme sahiptir.Hazırlayan: İhsan Dindar