30.10.2020 - 11:28 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Polis yaralananların da olduğu saldırı sonrası 21 yaşındaki zanlıyı vurmuştu. Öldürdüğü kişilerden birinin başını kesmeye çalıştığı iddia edilen ve hastaneye kaldırılan Brahim Aioussaoi adlı zanlının durumunun ağır olduğu duyuruldu.
Aioussaoi'nin 20 Eylül'de bir göçmen teknesiyle İtalya'nın Lampedusa adas üzerinden Avrupa'ya girdi ve 9 Ekim'de Paris'e geldi. İtalyan Kızılhaçı'nın kendisine verdiği bir belgeyle Fransa'ya giriş yaptığı tespit edildi.
Fransız savcılar, Aioussaoi'nin, İtalya'dan trenle Nice'e gittiğini söylüyor. Saldırıyla ilgili soruşturmayı Fransa, İtalya ve Tunus'tan dedektifler ortaklaşa yürütüyor.
Savcı Jean-Francois Ricard dün gazetecilere verdiği demeçte, Aoussaoui'nin tren istasyonundan saat 6.30 civarında Nice'e vardığını ve çabucak kıyafetlerini değiştirdiğini söyledi.
Güvenlik kamerası görüntüleri ise saat 8.30'da kiliseye geldiğini ve orada yaklaşık yarım saat kaldığını gösterdi.
Savcıların yaptığı açıklamaya göre Aioussaoi olay yerine bir sırt çantasıyla geldi. Çantadan kullanılmamış iki bıçak daha ve iki de cep telefonu çıktı.
Tunuslu bir yetkili, Brahim Aioussaoi'nin, militan olduğundan şüphelenilen bir kişi olmadığını söyledi.
Nice'e giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Fransa'nın değerlerinden vazgeçmeyeceğini ve teröre asla teslim olmayacağını" söyledi.
Macron ayrıca Fransa'da kiliseler ve okullar gibi halka açık yerleri korumakla görevlendirilen askerlerin sayısının 3 binden 7 bine çıkarılacağını açıkladı. Fransa'da saldırı sonrası ulusal güvenlik alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı.
Saldırganın kurbanlarından birinin Brezilya doğumlu, 44 yaşındaki Simone Barreto Silva olduğu ortaya çıktı. Silva'nın yakındaki bir cafe'ye sığındıktan sonra hayatına kaybettiği öğrenildi. Silva'nın son sözleri, 'Çocuklarıma onları sevdiğimi söyleyin' oldu.
Notre Dame bazilikasının bir rahibi olan 54 yaşındaki Vincent Loques, günün ilk Ayini için hazırlanırken 21 yaşındaki Tunuslu göçmen Brahim Aoussaoui'nin kiliseye saldırmasının ardından vahşice öldürüldü.
Öte yandan, Türkiye Dişişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla Nice'deki saldırıyı kınadı.
Açıklamada "Hiçbir sebep, bir insanın canına kıyılmasını mazur gösteremez, şiddeti meşrulaştıramaz. Kutsal bir ibadet mekânında böyle vahşi bir saldırıyı düzenleyenlerin, dini, insani, ahlaki değerlerden nasibini almadığı açıktır. Terörün farklı türleriyle mücadele eden ve terör nedeniyle vatandaşlarını kaybeden bir ülke olarak, Nice şehri sakinleri başta olmak üzere, Fransız halkıyla terör ve şiddete karşı dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz" denildi.
Bu arada Perşembe günü biri Fransa'da diğeri Suudi Arabistan'da iki saldırı daha düzenlendi. Fransa'nın güneyinde Avignon kenti yakınlarındaki Montfavet bölgesinde, elinde tabancayla polisleri tehdit eden bir kişi vurularak öldürüldü.
Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde Fransa Konsolosluğu dışında bir güvenlik görevlisine saldırı düzenlendi. Zanlı gözaltına alınırken, güvenlik görevlisi hastaneye kaldırıldı.