11.05.2020 - 15:37 | Son Güncellenme:
Corona virüs salgınının Çin'den dünyaya yayıldığı ilk haftalarda ABD Başkanı Donald Trump kameralar karşısına geçerek Covid-19'a gribe benzetmişti.
Trump, "Ellerinizi yıkayın, kendinizi temiz tutun. Zorunda olmadıkça, herkesle tokalaşmanız gerekmiyor. Etrafımda soğuk algınlığı ya da grip belirtisi gösteren olursa hemen uzaklaşıyorum" demişti.
Ancak geride kalan aylar Trump'ın sözlerini doğrulamadı ve ABD halihazırda corona virüsün en fazla yayıldığı ve can aldığı ülke oldu.
ABD'nin ünlü üniversitesi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), son günlerde en çok merak edilen soruya yanıt verecek bir araştırma gerçekleştirdi.
MIT'nin Sistem Dinamiği Bölümünden baş araştırmacı Hazhir Rahmandad ve ekibi, Aralık ve 22 Nisan arasında 3 bin 700'den fazla yerde virüs aktarımı ve hava durumu istatistikleri ile ilgili verileri analiz etti.
Çalışmada 25 derecelik sıcaklığın üzerinde her 0,556 °C’lik artış için yayılamada yaklaşık yüzde 1,5’lik bir azalma olduğu bulundu.
Bilim insanı Rahmandad, "Yüksek sıcaklıklar ve nem corona virüsün iletim oranlarını orta derecede azaltsa da, pandeminin sadece yaz havalarından dolayı yavaşlaması mümkün değil. Politikacılar ve halk, yaz ikliminin doğal olarak enfeksiyonu engellediğini varsaymak yerine acil durumlara karşı tetikte olmalı. En iyi ihtimalle, hava sıcaklığı salgının kontrolünde sadece ikincil bir rol oynabilir" diyor.
Toronto Üniversitesi'nden araştırmacılar ise, mart ayından bu yana ABD ve Kanada'da görülen 375 bin 600'den fazla Covid-19 vakasını inceledi.
Sıcaklık, nem, okulların kapatılması, kitle toplantılarının kısıtlanması ve sosyal mesafenin hastalığın yayılması üzerindeki etkisini karşılaştırdılar.
Kanada Tabipler Birliği dergisinde yayımlanan çalışmada, hava sıcaklığının artmasına rağmen, corona virüs vakalarının azalışı arasında kaydadeğer bir ilişki bulunamadı.
Toronto Üniversitesi’nden Profesör Dionne Gesink, "Yaz corona virüsü ortadan kaldırmayacak. İnsanların bunu bilmesi önemli" deyip ekliyor:
"Öte yandan, bir bölgede halk sağlığı müdahaleleri ne kadar çok olursa, salgını yavaşlatma etkisi o kadar büyük olur. Okul kapatmaları, kalabalık toplantıların yasaklanması va karantina müdahaleleri gerçekten önemli, çünkü şu anda salgını yavaşlatan tek şey bunlar."
Araştırmanın ortak yazarı Dr. Peter Jüni ise, "Hem enlem hem de sıcaklığın corona virüsün yayılmasında rol oynayabileceğini öne süren bir ön çalışma yaptık. Ancak, çalışmayı çok daha zorlu koşullarda tekrarladığımızda, tam tersi bir sonuç elde ettik" ifadesini kullanıyor.
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) gerçekleştirdiği son araştırma ise, yaz mevsimi için umut verici.
Araştırma, Covid-19’un sıcak sevmediğini ve 30 derece üzerindeki hava sıcaklığında bulaşıcı aktivitesini neredeyse tamamen kaybettiğini belirtiyor.
Ayrıca güneş ışınları ile düşük nem oranının da virüsün bozulmasına neden olduğunun tespit edildiği araştırmada virüsün 70 derece üzerindeki sıcaklıklarda tamamen etkisiz hale geldiği vurgulanıyor.
Bu araştırma hava sıcaklığının 50 dereceye kadar çıktığı 'en sıcak kıta' olarak bilinen Afrika için bir 'umut' olabilir. Toplam 57 bin 844 vakaya sahip Afrika kıtasında Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı ise 2154.
Bahar aylarıyla birlikte artan sıcaklıkların patojenleri (hastalık oluşturan mikropları) azaltması da yine beklentiler arasında.