Gündem 100 milyar liralık acil kaynak tahsisi

100 milyar liralık acil kaynak tahsisi

08.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumların emrine tahsis ettiklerini açıkladı.

100 milyar liralık acil kaynak tahsisi

ANKARA Milliyet - Türkiye, büyük felaketin yaralarının sarılması için seferber oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumların emrine tahsis ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde felaket bölgesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan basın açıklamasında depreme ilişkin bazı rakamları da açıkladı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

70 ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ: Şu ana kadar 70 ayrı ülke ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. Bizi telefonla arayan 18 devlet ve hükümet başkanıyla görüştük. Ülkemizin bu zor gününde yardım desteğini ve teklifini iletmek üzere bizleri arayan, mesaj gönderen, açıklama yapan tüm dostlarımıza, tüm devlet ve hükümet başkanlarına teşekkür ediyorum. Uluslararası toplumun desteği, gelecek yardımların maiyetinden ziyade moral etkisiyle bizim için kıymetlidir. Dualarıyla milletimizin yanında yer alan gönül coğrafyamızın dört bir yanındaki her bir kardeşimize de şükranlarımı sunuyorum.

Haberin Devamı

ACİL YARDIM VE DESTEK: Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik. Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahiptir. Çetin kış şartları sebebiyle deprem bölgesine arama kurtarma ekip ve ekipmanlarıyla, yardım malzemelerinin ulaştırılmasında halen zorluklar yaşanıyor. Bunun için zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden ve deprem bölgesi içindeki yolları kullanmamasını, telefon görüşmelerinin de acil ihtiyaçlar dışında yapılmaması gerektiğini tekrar hatırlatıyorum. Bölgedeki hava limanlarımızın bir kısmını sadece yardım uçuşlarına tahsis ettik. Sağlıkta bölgeye 1000’e yakın ambulans, 241 UMKE timi ve 2 ambulans uçakta görevli toplamda 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır. Ülkemizin her yerindeki vatandaşlarımız ihtiyaç halinde stoklarımızın güçlü tutulmasını sağlamak için kan bağışı yapıyor.

GÜNÜ GELİNCE DEFTERİNİ AÇARIZ: Dağıtım hatları hasar gördüğü için veya tedbiren kesilen elektrik ve doğalgaz akışının kontrollü bir şekilde sağlanmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Haberleşmede kesinti yaşanmamasını sağlamak amacıyla bölgeye uydu iletim terminalleri gönderildi. Ulaşımın aksamasına yol açan yıkımların olduğu yerlerde trafik akışını sağlamaya matuf düzenlemeler yapılıyor. Devlet ve millet el ele vermiş, bu tarihi felaketin üstesinden gelmeye çalışırken yalan haberler ve çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye niyetlenenleri yakından takip ediyoruz. Gün onlarla tartışma günü değildir. Günü geldiğinde şu anda tuttuğumuz defteri de açacağız. Savcılarımız bu tür insanlık dışı yöntemlerle sosyal kaos çıkarmaya tevessül edenleri belirleyip gereken işlemleri süratle yapıyor.

Haberin Devamı

54 BİN ÇADIR: Depremden kurtulan felaketzedelerin barınmadan giyeceğe yiyecekten ısınmaya kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tedbirleri de adım adım hayata geçiriyoruz. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri afetzedelere ulaştırılmak üzere bölgeye gönderildi.

Dünyadan ‘geçmiş olsun’ telefonları

Dünya liderlerinden deprem sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “geçmiş olsun” telefonları gelmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre dün Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Umman Sultanı Heysem bin Tarık, El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ve Bayreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aradı. Liderler, depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletirken, yaralılara şifa diledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kral Charles’tan taziye

İngiltere Kralı III. Charles yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkına taziyelerini sundu. Charles, “Eşim ve ben Türkiye’deki yıkıcı deprem haberleriyle şok olduk ve çok üzüldük. Bu korkunç trajedilerin sonucunda yaşanan acıların ve kayıpların boyutlarını ancak hayal edebiliyorum. Özellikle sevdiklerini kaybeden ailelere en derin ve en içten şekilde acılarını paylaştığımızı iletmek istedim” dedi.