Gündem 12'nci Kalkınma Planı pazartesi günü görüşülecek

12'nci Kalkınma Planı pazartesi günü görüşülecek

25.10.2023 - 19:23 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu'nda, Danışma Kurulu kararı ile 12'nci Kalkınma Planı’nın ise 30 Ekim Pazartesi günü görüşülmesine karar verildi.

12nci Kalkınma Planı pazartesi günü görüşülecek

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından söz alan grup başkanvekilleri gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

SP Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Cumhuriyet'in 100’üncü yılının kutlandığını belirterek, "Milletimizin kahramanlık ve fedakarlıklarıyla kazandığı istiklal mücadelesinin bizlere bıraktığı en büyük kazanım olan Cumhuriyet'in 100’üncü yılını biz de tebrik ediyoruz. Bu sebeple de 2023 yılını milletimiz için yalnızca takvimdeki sıradan bir yıl değil, iktidarın tutamadığı sözler ile vaatler verdiği bir yıl değil, milletimizin gelecek için dönüm noktası olarak gördüğü bir yıl olarak görüyoruz" dedi.

'5 AYIN HESABINI HEP BERABER SORMAK ZORUNDAYIZ'

Kaya, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu milletvekili Can Atalay ile ilgili kararına vurgu yaparak, "Anayasa Mahkemesinin gecikmiş olsa da bu kararı Türkiye’nin bir hukuk devleti olması açısından bir işaret ama statükocu yargı bürokratlarının Can Atalay’a ve bu Meclis'e kaybettirdiği 5 ayın hesabını hep beraber sormak zorundayız çünkü kimse keyfi davranamaz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'TÜRK MİLLİYETÇİSİ GAZETECİLERİ TUTUKLUYORSUNUZ'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, tutuklanan gazetecilere ilişkin hükümete seslenerek, "Türk milliyetçisi gazetecileri tutukluyorsunuz. İzlediğiniz yanlış politikalar neticesinde 10 milyona yakın sığınmacıyı Türk milletinin içine alarak birçok krizi beraberinde getiriyorsunuz ve bunun bedelini milli hassasiyetlerini dile getiren Türk gençlerine ödetiyorsunuz" dedi.

'TEK ÇARE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIDIR'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da depreme dayanıklı konutların inşasının hızla devam ettiğini kaydederek, "200 bin konutun inşasına başlanmış, yıl sonuna kadar teslim edilmeye başlanacağı da yetkililerce ifade edilmektedir. Deprem bölgesinde 217 bin konut için de yerinde dönüşüm başvurusu alınmıştır. Böylesine geniş çaplı bir afette dünyanın başka hiçbir yerinde bu derece hızlı, kapsamlı ve sürekli destek, yardım, inşa faaliyeti yürütülememiştir. Ülkemizin büyük bir bölümü deprem kuşağı içinde yer almaktadır. Topraklarımızın yüzde 66’sı, nüfusumuzun yüzde 71’i yüksek riskli deprem bölgesindedir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün Türkiye diri fay hattı haritasına göre Türkiye'de 45 ildeki 485 diri fay 5,5 ve üzerinde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Ülkemizin deprem başta olmak üzere afetlere dirençli hale getirilebilmesi için tek çare kentsel dönüşüm çalışmalarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

AYM'NİN CAN ATALAY KARARI

HEDEP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç ise Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), tutuklu milletvekili Can Atalay ile ilgili kararın hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi bir karar verdi ve Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili dedi ki; 'Seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlali yapılmıştır.' 5'e karşı 9 oyla bu kararı verdi Anayasa Mahkemesi. Geç de olsa önemli bir karar verilmiş oldu. Şimdi, Can Atalay’ın bir an evvel tahliye edilmesi, yargılamasının durdurulması gerekiyor ve milletvekili olarak gelip burada yemin etmesi gerekiyor" dedi.

'9’A 5 ÇIKMIŞTIR BU KARAR'

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ile ilgili konuştu. Günaydın, "Birincisi, beni elbette memnun etmiştir, 9’a 5 çıkmıştır bu karar. Anayasa Mahkemesinin kendisinin Gergerlioğlu ve Berberoğlu davasında verdiği kararlara ve açık içtihatlarına rağmen 9’a 5’lik bir kararla, bir çoğunlukla bu kararı verebilmesi aslında beni gerçekten bir miktar da ürkütmüştür. Bir mahkeme düşünün ki kendi içtihadına 5 üyesi ‘hayır’ diyor. Bir başka önemli konu daha var: İlk derece mahkemesinden Yargıtay'a kadar bu yargılama yapıldı ve bu yargılamada şakır şakır bu insanlara ceza verildi. Şimdi Anayasa Mahkemesi diyor ki; 'Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ihlal edilmiştir, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edilmiştir.' O halde ilk derece mahkemesi, istinaf, ayrıca bunun temyiz mercisi, bu kararlar böyle geliyor ise ve ancak Anayasa Mahkemesi kararıyla bunlar düzeliyor ise Can Atalay’da düzelmesini umduğumuz bu kararın daha on binlerce mağdurunun içeride olduğunu biliyor muyuz? Bu, Türkiye’nin yargı güvenliği açısından çok ciddi bir tehditle karşı karşıya bulunduğunu ifade etmektedir" dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, bu haftanın Cumhuriyet'in kuruluşunun 100’üncü yılı haftası olduğunu belirterek, "100’üncü yılı. İnşallah dört gün sonra 29 Ekim'de, Cumhuriyetimizin ilanının 100’üncü yılını bütün Türkiye’de hep beraber coşkuyla anacağız, kutlayacağız. Bu çerçevede, bütün valiliklerimizde, bakanlıklar bünyesinde, illerimizde şu anda 100 yaşımızı kutladığımıza ithafen 100 program düzenleyen birçok etkinlik halihazırda kutlanmakta. İnşallah hep beraber 29 Ekim'in ruhuna, derinliğine ve geleceğine ilişkin bu kutlamaları Ankara’da da İstanbul’da da İzmir’de de bütün büyükşehirlerimizde de vatandaşlarımızla büyük bir coşkuyla hep beraber idrak edeceğiz" diye aktardı.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından, grup önerilerine geçildi.

SP’nin Kanun Hükmünde Kararnameler, İYİ Parti’nin yetiştirme yurdunda barındırılan çocuklar, HEDEP’in 6 Şubat depremleri, CHP’nin demokrasi ve toplumsal birlikteliğe kasteden şahıs ve örgütler konulu grup önerileri reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda Danışma Kurulu kararı ile (grubu bulunan siyasi partilerin ortak önerisi) 30 Ekim Pazartesi günü 12'nci Kalkınma Planının Genel Kurul’da görüşülmesine karar verildi.

Grup önerilerinin ardından, Genel Kurul’da Konutların Turizm Amaçlı Kullanılmasına ilişkin teklifin görüşmelerine kaldığı yerden devam ediliyor.

'AİLE VE GENÇLİK BANKASI İÇİN KANUNİ ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması için kanun hazırlayacaklarını aktaran Akbaşoğlu, "Ne söz verdiysek onları bir bir yerine getirdik ve getiriyoruz. Bugün Resmi Gazete'de yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı kararı çerçevesinde yükseköğretim öğrencilerine teknolojik cihaz ve internet desteği verilmesine ilişkin karar bütün gençlerimize hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah Aile ve Gençlik Bankası kurulmasını da bir kanuni çalışmayla gerçekleştireceğiz ve özellikle madenlerden, doğal gaz ve petrol gelirlerinden elde edeceğimiz gelirlerin bir kısmını bu bankanın sermayesi olarak ailelerimize, annelerimize, babalarımıza, yavrularımıza, kadınlarımıza, bütün aile fertlerine ve bilhassa gençlerin her sahada desteklenmesine inşallah katkıda bulunacağız" dedi.