Gündem 135 bin hekim ihtiyacı var!

135 bin hekim ihtiyacı var!

15.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ortalama hekim artışının 4 bin civarında olduğu belirtilen Türk Sağlık-Sen’in araştırmasına göre, OECD ortalaması hiç yükselmese dahi Türkiye bu rakamı ancak 33 yıl sonra yakalayabilecek...

135 bin hekim ihtiyacı var

Türk Sağlık-Sen’in 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayımladığı araştırmaya göre Türkiye’de 141 bin 259 hekim görev yapıyor. Bu hekimlerden 28 bin 384’ü özel sağlık kuruluşlarında çalışıyor. Yani hekimlerin yüzde 20’si kamu dışında görev yapıyor. Türkiye’de hekimlerin yüzde 20,3’üne denk gelen 28 bin 797 hekim, İstanbul’da görev yapıyor. Üç büyük il Ankara, İstanbul ve İzmir’de hekimlerin yüzde 39’u görev yapıyor.
Türk Sağlık-Sen’in araştırmasında Türkiye’nin hekim ihtiyacına yönelik tespite de yer verildi. Araştırmaya göre Türkiye’de hekim başına düşen kişi sayısı 557. Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı ise 179. OECD ülkelerinde ise bu rakam 339. Türkiye’nin 100 bin kişiye düşen hekim sayısında OECD ortalamasını yakalaması için 135 bin hekime ihtiyacı var.
Türk Sağlık Sen’in tespitine göre yıllara göre Türkiye’de ortalama hekim artışı 4 bin civarında olduğu düşünülürse OECD ortalaması hiç yükselmese bile Türkiye ancak bu artış düzeyiyle 33 yıl sonra ortalamayı yakalayabilecek. Araştırmaya göre Türkiye’de 2015’te 468 milyon 442 bin 354 muayene yapıldı. 1 hekim bir yılda ortalama 3 bin 316 muayene gerçekleştirdi.
Planlı politika şart
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, araştırmaya ilişkin, şunları söyledi: “Türkiye’de ciddi bir sağlık personeli açığı var. OECD ortalaması için 135 bin doktora ihtiyacımız var. Ebe, hemşire ortalamaları da farklı değildir. Neredeyse tüm sağlık personeli açısından eksiklik mevuttur. Sağlık personeli istihdamı planlı bir şekilde arttırılarak bu açık kapatılmalıdır. Bu hem çalışanın iş yükünün azalması hem de hizmette verimliliğin daha da yükselmesi açısından zaruridir. Bunun yanı sıra çalışanlarının, yıpranma payı, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması ve ek göstergelerinin yükseltilmesi gibi temel beklentileri de hayata geçirilmelidir. 14 Mart Tıp Bayramı bu taleplerin gerçekleşmesinin bir vesilesi olmalıdır. Ülkeyi yönetenler 14 Mart’ta çalışanın beklentileri ile ilgili söz vermek yerine somut adım atmalıdır.”

‘2 bin 761 hekime ihraç’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Raşit Tükel ise OHAL süreci başladığından bu yana toplam 2 bin 761 hekimin ihraç edildiğini belirterek şunları söyledi:
“Adil ve demokratik yargılama usullerine uyulmadan keyfi bir şekilde işlerine son verilen hekimlerle sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri üretmeyi, meslek örgütümüzün bu dönemdeki temel sorumluluğu olarak görüyoruz. Emeğin, demokrasinin, hukukun, toplumsal barışın ve iyi hekimlik değerlerinin savunucusu olan meslektaşlarımızın hastalarına ve öğrencilerine bir an önce kavuşabilmeleri, 14 Mart’a giderken öncelikli talebimizdir.”

Hayatımızı emanet ettiğimiz güzel yüreklere minnettarız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı dolaysıyla bir mesaj yayımladı. Müezzinoğlu mesajında şunları kaydetti:
“Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin kuruluş tarihi olan 14 Mart 1827’yi işaret eden Tıp Bayramı, canımızı gözü kapalı emanet ettiğimiz o kutsal emeğin, bir an bile gözünü kırpmadan başucumuzda yaşama tutunabilelim diye bekleyen o güzel yüreklerin bayramıdır. Dünyaya geldiğimiz andan itibaren elimizi tutanlara, geçmişten geleceğe umut, kararlılık ve cesaretle insan yaşamını savunanlara, koşullar her ne olursa olsun bizim adımıza daima kalbi atanlara minnetimizin adıdır Tıp Bayramı. Vatan savunmasında kaybettiğimiz tıbbiyelilerimizi ve insan hayatı uğruna mesleğini icra ederken ebediyete uğurladığımız tüm sağlık çalışanlarımızı şükranla andığımız bugün, bu onurlu mesleğin neferleri olan sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyorum.” l ANKARA AA