Gündem 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda 5 kilo patlayıcı ile yakalanmışlardı! Hakim karşısına çıktılar

15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda 5 kilo patlayıcı ile yakalanmışlardı! Hakim karşısına çıktılar

23.12.2021 - 14:48 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda 5 kilo patlayıcı madde ile 3 PKK’lı teröristin yakalandığını duyurmuştu. Otogarı kana bulayacakları iddiasıyla tutuklanan İbrahim Zal, Ramazan Arslan ve Yaşar Samur bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Savunmalarında terörist olmadığını söyleyen sanıklar, silah taşıdıklarını düşündüklerini söyledi. Sanıklardan ikisi tahliye edildi.

15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda 5 kilo patlayıcı ile yakalanmışlardı Hakim karşısına çıktılar

Damla GÜLER / İSTANBUL - “BOMBA OLDUĞUNU BİLSEM ELİME ALMAZDIM”

Haberin Devamı

Duruşmada ilk olarak savunma yapan sanık Ramazan Arslan, diğer sanık İbrahim Zal ile çocukluk arkadaşı olduğunu söyleyerek, “Arkadaşının bir emanetini alacakmış. Ben de onunla gittim. İbrahim çantayı alıp geldi. Ben yanında değildim. Biz taşıdığımız çantanın içinde silah var zannediyorduk. Bomba olduğunu bilseydim elime almazdı. Polis bizi durdurmaya çalıştığında çanta benim elimdeydi. Polislerden kaçarken çantayı yere bıraktım. Bombayla hiçbir ilgim yok” dedi.

“SİLAH ALACAĞIMIZI SÖYLEDİ”

Savunma yapan diğer sanık İbrahim Zal ise olay günü sanık Yaşar Samur’un kendisini aradığını söyleyerek, “Korona hastası olduğu için evden çıkamadığını o yüzden bir arkadaşından emanetini alıp alamayacağımı sordu. Ben de önceden tanıdığım için kırmak istemedim. Kabul ettim” dedi. Emanetin silah olduğunu zannettiğini söyleyen Zal, “Bir korsan taksi çağırdı. Benim hesabıma 875 dolar yatıracağını onu çekip 100 doları kendime almamı diğerini de emaneti alacağım adama vermemi istedi. Yaşar’ın söylediği yere gittim. Biraz bekledikten sonra bana tarif ettiği adam geldi. Adama, ‘Sen Yaşar’ın arkadaşı mısın?’ diye sordum. O da telefonuyla birini aradı ve bilmediğim bir dil konuşmaya başladı. Sonra da parayı alıp gitti bana bir şey vermedi” dedi.

Haberin Devamı

“ÇANTANIN İÇİNDE KÜÇÜK PAKETLER VARDI”

Daha sonra Yaşar Samur’u arayıp durumu anlattığını söyleyen Zal, “Bekleyin dedi. Sonra adam tekrar geldi. Bir ağacın altına koyduğu çantayı gösterdi. Onu alıp bir taksiye bindik. Yaşar Samur’un evine gittik. Taksideyken çantanın ağırlığından şüphelenip içine baktık. İçinde silah yoktu. Paketlenmiş küçük paketler vardı. İçinde ne olduğunu anlamadım. Evin önünde taksiden indiğimizde polisler, ‘durun kıpırdamayın’ diye bağırdı. Biz de paniğe kapılıp kaçmaya başladık” dedi. Evin otogara çok yakın olduğu için otogara kaçtığını söyleyen İbrahim Zal, “Bir yere saklanıp Yaşar Samur’u aradım. Bize neden böyle bir şey yaptın dedim. Ne olduğunu bilmiyorum dedi. 10 dakika sonra yanıma geldi. Durumu bilmediğini öğreneceğini söyledi. Üstündeki tişörtü bana verdi. Olduğumuz yerden çıktığımız anda polis beni yakaladı” dedi.

Haberin Devamı

“BEN TERÖRİST DEĞİLİM”

Bombayla bir alakası olmadığını söyleyen Zal ağlayarak, “Ailem sokakta alnı açık gezemiyor. Bizi terörist ilan ettiler. 9 aydır cezaevindeyiz. Ailem ziyarete gelemiyor. Ben terörist değilim, hain değilim. Bizi otogarda suçsuz günahsız insanlara zarar vermekle suçluyorlar. Tamam ben çocukken hırsızlık yaptım, uyuşturucu kullandım ama ben hiçbir zaman terör örgütlerine bulaşmadım” dedi.

“HİÇ GERÇEK BOMBA GÖRMEDİM AMA ADIM BOMBACIYA ÇIKTI”

Savunma yapan Yaşar Samur ise, cezaevinde yattığı dönem tanıdığı Esat adında bir arkadaşının kendisinden yardım istediğini söyledi. Silahı kendisinin alacağını ancak hasta olduğu için çıkamadığından İbrahim Zal’dan yardım istediğini anlatan Samur, “Bize hainlerce kurulan sinsi tuzağa bilinçsizce düştük” dedi. Daha önce hiç bomba görmediğini söyleyen Samur, “Sayın hakim filmler haricinde hangimiz gerçek bomba gördük. Ben hala görmedim ama adım bombacıya çıktı. Olay günü televizyonda İbrahim ve Ramazan’ı görünce kendim gidip teslim oldum. İddia edildiği gibi terör örgütü üyesi olsaydım kendim teslim olmazdım. Ben üzerimdeki bu kara leke temizlensin diye teslim oldum. Biz suç işleyen insanlarız evet ama çok şükür hain değiliz” dedi.

Haberin Devamı

2 TAHLİYE

Alınan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme tutuklu sanıklar İbrahim Zal ve Ramazan Arslan’ın tahliyesine karar verdi. Sanık Yaşar Samur’un ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.