Gündem ‘150 yıldır tek adam yerine anayasayı meclisi savunuyoruz’

‘150 yıldır tek adam yerine anayasayı meclisi savunuyoruz’

21.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tarihi Abidin Paşa Köşkü Milli Mücadele Müzesi’nin açılışına katıldı. Törende CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin sembol isimlerinden Hikmet Çetin ile Murat Karayalçın da yer aldı.

‘150 yıldır tek adam yerine anayasayı meclisi savunuyoruz’

ANKARA Milliyet - Özel, konuşmasına törenin kendisi için en anlamlı tarafının, hem CHP’ye, hem devlete hem de Ankara’ya önemli hizmetler yapan üç genel başkanın huzurda kürsüde olmak olduğunu vurgulayarak başladı. İktidarın Ankara’nın köklü kurumlarını, devletin köklü kurumlarını İstanbul’a taşıdığını, taşımayı hayal ettiğini belirten Özel şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Ankara’ya burun kıvırıyorlar; çünkü Gazi’nin Ankara’sı. O’nun büyük vizyonu olduğunu biliyorlar ve Cumhuriyet’in kurucu kadrolarına duydukları husumetle; Cumhuriyet’i Cumhuriyet yapan değerler ile yaşadıkları çelişkilerle bir aşındırmanın telaşı içindeler. Ne diyorlar ‘biz 150 yıldır bunlarla karşı karşıyayız’ diyorlar. ‘Onlar 150 yıl önce Genç Türkler’den gelen Cumhuriyet Halk Partisi akımıdır’ diyorlar. ‘Biz bu Genç Türkler’in karşısındayız, o gün bugündür karşı karşıyayız’ diyorlar. Ben öyle ayırmak, kutuplaşma, çatışmaktan yana değilim; ama madem ki ‘150 yıldır onlar başka tarafta’ diyorlar; evet biz 150 yıldır tek adam yerine meclisleri savunuyoruz. 150 yıldır buyruklar yerine anayasayı savunuyoruz. Biz ikinci meşrutiyet için can vermeyi göze alanlarız. Biz Sevr’i yırtıp atıp Lozan’ı yapanların yolundan yürüyoruz. Biz Ankara Fetvası’nı veren Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi’nin yolundan yürüyoruz. Biz 6’ncı Filo’nun karşısına geçip, onları denize döken Denizlerin yolundan gidiyoruz. Biz meşrutiyet ilan edenleriz, Meclis kuranlarız.”