Gündem 2 polis için yakalama kararı! İşte o konuşma

2 polis için yakalama kararı! İşte o konuşma

13.01.2015 - 09:34 | Son Güncellenme:

Dink için iki polisi yakalama kararı! Erhan Tuncel’in suikasttan yarım saat sonra görüştüğü polis memuru Muhittin Zenit ile o dönemde Trabzon’da görevli polis Özkan Mumcu hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Soruşturmada ilk kez kamu görevlileri tutuklanmış olacak.

2 polis için yakalama kararı İşte o konuşma

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına dair soruşturmada bir ilk yaşandı. Daha önce tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen ancak serbest bırakılan iki polis için savcılığın yaptığı itiraz kabul edildi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde komiser olan Özkan Mumcu ile polis memuru Muhittin Zenit hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İki şüpheli de görüldükleri yerde yakalanarak mahkeye çıkarılacaklar. Haklarındaki kararın yüzlerine okunmasının ardından cezaevine gönderilecek. Bu gelişmeyle birlikte soruşturmada da ilk kez kamu görevlileri tutuklanmış olacak.

Haberin Devamı

Savcı itiraz edince

Vatan'dan Elif Altın'n haberine göre Dink cinayeti soruşturması kapsamında Emniyet Amiri Özkan Mumcu ile Polis Memuru Muhittin Zenit 26 Aralık’ta şüpheli sıfatıyla İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nda görevli Savcı Gökalp Kökçü’ye ifade verdi. Şüpheliler, “ihmali davranışla ölüme sebebiyet verme” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik, Mumcu ve Zenit’i, “yurt dışına çıkış yasağı” koyarak serbest bıraktı. Ancak soruşturma savcısı Gökalp Kökçü, bu karara itiraz ederek şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Talebi, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimi Fevzi Keleş değerlendirdi. Hakim Keleş, cinayette ihmalleri olduğu gerekçesiyle iki şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Haberin Devamı

Zenit’in haberi vardı

Hakim Keleş’in kararında, Muhittin Zenit’in, cinayet davası sanıklarından Erhan Tuncel’le telefon görüşmeleri olduğuna dikkat çekildi. Kararda, Zenit’in cinayetten haberi olduğu ifade edildi . Ayrıca şüphelilerin, İstanbul ve Ankara’ya gönderdikleri istihbarat raporlarında farklı ifadeler kullandığı, İstanbul’a gönderilen raporda “ses getirici bir eylem” den bahsettiği, Ankara’ya gönderilen raporda ise “Hrant Dink’in öldürüleceği” bilgisi olduğu kaydedildi. Bu nedenle şüphelilerin Hrant Dink cinayetini önlemek için çalışmalarda bulunmadığı kaydedildi. Şüphelilerden, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli istihbaratçı polis memuru Muhittin Zenit’in, Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na 17 Şubat 2006’da gönderilen yazıya ekli F4 raporunu hazırladığı ve bu raporda “ses getirici bir eylemde bulunularak Dink’in öldürüleceği” şeklinde uyarılar olduğu iddia edilmişti.

Gebermişse gebermiş

Dink’in öldürülmesinin ardından polis memuru Muhittin Zenit ile polis muhbiri Erhan Tuncel arasındaki telefon görüşmeleri ortaya çıkmıştı. Cinayetten yarım saat sonra yapılan görüşmede şu diyaloglar yer alıyordu:

Haberin Devamı

- Zenit: Ne oğlum, direkt kafaya sıkmışlar.

- Tuncel: Öldü mü?

- Zenit: Tabii canım. Tek farklılık, kaçmayacaktı ama bu kaçtı.

- Tuncel: Yakalandı mı peki?

- Zenit: Yok canım.

-Tuncel: Hımmm... Zannetmiyorum abi bunların olduğunu ya.

- Zenit: Valla bilmiyorum.

- Tuncel: Yani şeyden değil de. Bizim yani devlete karşı boynumuz kıldan incedir. Paylaşırız.

- Zenit:Kardeş şimdi konuştuğumuzla o. Birbirinden farklı da.

-Tuncel: Konuştuğumuz farklı da, herkesin hedefinde vardı.

- Zenit: Biliyorum ben. Sen şimdi benle muallaklı konuşuyorsun. Koyayım .mına gebermişse gebermiş. ‘Onu kim gebertti?’ diye sorgulamıyorum. O konuda samimiyetimden şüphe duyuyorsan o ayrı bir şey.

- Tuncel: Yok abi yok kesinlikle. Eğer bizle alakalıysa araştırırım ederim, getirir

uygun bir şekilde size de teslim ederim yani.

- Zenit: Ulan oğlum niye getiriyorsun? Getirmenin ne gereği var?

Zenit’in raporundan: Dink öldürülecek!

Zenit tarafından hazırlanan F4 raporunda Dink’e karşı büyük bir eylemde bulunulacağı, Dink’in öldürüleceği, eylemciler eyleme giderken baz istasyonlarının takibine takılmamak için cep telefonlarını yanında götürmeyecekleri, silahı köyden temin edecekleri anlatılarak, “Bu kişiler kafaya koydukları eylemi yaparlar, bu haberin önemsenmesi gerekiyor” deniliyordu. Dink soruşturmasında ifade veren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire eski Başkanı Ramazan Akyürek’e “Bu rapor size sunuldu mu?” diye sorulmuş, Akyürek, “Sunuldu. Ses getirici eylem ve son paragrafta bu kişiler kafaya koydukları eylemi yaparlar şeklindeki bilgi İstanbul’a aktarıldığı açıktır” yanıtını vermişti. Akyürek, suikast sonrası, Zenit’e “Aman şu Yasin Hayal’i bulun, orada mıdır değil midir” şeklinde beyanda bulunduğunu da anlatmıştı.

Haberin Devamı

Kimler sorgulandı?

Hrant Dink’in öldürülmesinde kamu görevlilerinin ihmali olup olmadığına dair soruşturmada o dönemde İstanbul Emniyet Müdürü olan Celalettin Cerrah, eski İstihbarat Daire Başkanı İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, polis memuru Volkan Altunbulak, Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu şüpheli sıfatıyla ifade verdi.