Gündem 2016 Ramazan Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak?

2016 Ramazan Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak?

13.06.2016 - 15:50 | Son Güncellenme:

11 ayın sultanı Ramazan ayının bitmesine az bir süre kala, Ramazan Bayramı ne zaman araması popüler oldu. Ramazan Bayramı bu sene 5 Temmuz Salı, 6 Temmuz Çarşamba, 7 Temmuz Perşembe günü ise 1-2-3'üncü günler kutlanacak. Bayram tatili kaç gün sorusuna ise bu sene açıklık getirildi ve Bakanlar Kurulu kararı ile tatil 9 gün oldu.

2016 Ramazan Bayramı ne zaman Bayram tatili kaç gün olacak

Ramazan Bayramı (halk dilinde Şeker Bayramı olarak da biliniyor), İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. İlginç bir not vermek gerekirse yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder. On bir ayın sultanı Ramazan 6 Haziran Pazartesi günü başladı. Heyecanla beklenen Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak? Hükümetten tatil açıklaması yapıldı mı? İşte cevaplar..

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılmasına ilişkin genelgeyi imzaladı.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılmasına ilişkin genelgenin Yıldırım tarafından imzalandığı bildirildi.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2016 yılı Ramazan Bayramı, arefe günü ile 4 Temmuz Pazartesi günü (Özel sektörde yarım gün tatil) başlayacak. 5 Temmuz Salı, 6 Temmuz Çarşamba, 7 Temmuz Perşembe günü ise 1-2-3'üncü günler kutlanacak.

RAMAZAN BAYRAMI HAKKINDA

Müslümanların iki büyük bayramından biri. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir.

Resulullah (s.a.s) Medine'ye hicret ettiği zaman Medinelilerin eğlenip neşelendigi iki bayramları vardı. Hz. Peygamber Medinelilere özgü olan, cahiliye izleri taşıyan bu bayramların yerine bütün müslümanların sevinip eğleneceği İslâm'ın iki bayramını onlara haber verdi: "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Sünen-i Ebû Dâvud, Salat, 239). Bayram, Ramazan çıkıp bayramın başladığı Şevval hilalini görmekle, havanın bulutlu olması durumunda da Ramazan'ı otuz gün tutmakla başlar. Ramazan'ın yirmi dokuzunda hilal görünürse, ertesi gün Şevval'in biridir ve bayram yapılır (Sünen-i Ebû Dâvud, 3/306).

Ramazan bayramı, bir aylık oruçtan sonra yeme-içmenin ve her türlü helal nimetten yararlanmanın mübah olduğu; müslümanların eğlenip birbirlerini ziyaret ettikleri, hediyeleştikleri; çocuklarin, fakirlerin ve kimsesizlerin sadaka verilerek sevindirildiği; kısaca İslâmî kardeşliğin toplumun her kesiminde canlı olarak yaşandığı; bütün bunlarla birlikte Allah'a karşı da sorumluluklarının bilinciyle topluca namaz kılıp birbirine nasihat ettikleri sevinç günleridir. Ramazan bayramında yapılması vâcib olan fıtır sadakası vermek, bayram namazı kılmak gibi ibadetlerin yanında sünnet, müstehab olanları da vardır. Ramazan'ın ilk gününde oruç tutmak ise haramdır.

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı hakkında ayetler

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim
Şüphesiz, biz onu (Kuran) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (Kadir, 1-5 )

(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kuranın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. ( Bakara, 185)

Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. ( Bakara, 184)

Ey iman edenler! Allah karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. ( Bakara,183)

Haberin Devamı

2016 yılında uzun bir Ramazan bayramı tatili bekleyebiliriz. Çünkü 2016 Ramazan bayramı Arefesi Pazartesi gününe denk geliyor. Ramazan bayramı ise 5 Temmuz Salı günü başlayıp 7 Temmuz Perşembe günü bitiyor. Eğer yetkililer bayramı hafta sonu ile birleştirme kararı alırlarsa bu yıl 1 hafta uzun bir bayram tatili yapabiliriz.