Gündem 21 yaban keçisi bir yıl boyunca izlendi! Dikkat çeken veriler ortaya çıktı

21 yaban keçisi bir yıl boyunca izlendi! Dikkat çeken veriler ortaya çıktı

09.11.2023 - 12:22 | Son Güncellenme:

Yürütülen proje kapsamında 21 yaban keçisini bir yıl boyunca uydu verileriyle takip edilere her anları izlendi. Ortaya çıkan veriler ise dikkat çekti.

21 yaban keçisi bir yıl boyunca izlendi Dikkat çeken veriler ortaya çıktı

DKMP Genel Müdürlüğü ile Enerjisa arasında yapılan protokol kapsamında Arkun Barajı Yaban Hayatı Projesi hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Erzurum'da bulunan İspir Verçenik Dağı YHGS'de yürütülen proje ile ülkenin biyolojik çeşitliliğinin önemli memeli türlerinden ikisi olan yaban keçisi (Capra aegagrus) ve çengel boynuzlu dağ keçisi (Rupicapra rupicapra), Arkun Barajı'nın bulunduğu bölgede GPS-GSM ve uydu vericilerle izlendi. Bu vericilerden alınan bilgiler harita programına aktarılarak uzaktan izlenen türlerin bilinmeyenleri ortaya konuldu ve kayıt altına alındı.

Proje kapsamında İspir Verçenik Dağı YHGS'de 21 yaban keçisi yaklaşık bir yıl boyunca GPS-GSM uydu vericilerle izlendi. Bu alan, bugüne dek ülkede en çok sayıda yaban keçisinin uydudan izlendiği tek bölge niteliği taşıyor.

21 yaban keçisi bir yıl boyunca izlendi Dikkat çeken veriler ortaya çıktı

ÜÇ ÇENGEL BOYNUYZLU DAĞ KEÇİSİNE VERİCİ TAKILDI

Haberin Devamı

20 Ekim 2022'de ilk kez bir çengel boynuzlu dağ keçisine uydu verici takıldı ve "Fırtına" adı verilen birey yaşam ortamında izlenmeye başlandı. 2023 yılı haziran ve ekim aylarında ise ikinci ve üçüncü çengel boynuzlu dağ keçilerine vericiler takılarak doğaya bırakıldı. "Fırtına", "Yağmur" ve "Kar Tanesi" adı verilen bu 3 bireyden de düzenli sinyal alınıyor.

EN ÇOK GEZEN, EN ÇOK UYUYAN TAKİBE TAKILIYOR, ADIM ADIM İZLENİYORLAR

Yürütülen proje kapsamında üretilen haritalarla uydudan izlenen 21 yaban keçisinin izleme süresince yaklaşık 28 bin 199 hektarlık bir alanı kullandığı, önceki verilere bakıldığında yaban keçilerinin en fazla 2 bin-2 bin 200 metre yükseltilerde yaşadığı biliniyorken yapılan bu yeni izleme çalışmalarında yaban keçilerinin yaklaşık 3 bin 500 metreleri de kullandığı görüldü.

11 ERKEK YABAN KEÇİSİNİN TOPLAMDA YAKLAŞIK 26 BİN 964 HEKTARLIK ALANI KULLANDI

Proje kapsamında yapılan izleme çalışmaları süresince yaban keçilerinin 19.00-04.00 saatleri aralığında hangi bölgeleri kullandıklarına ait haritalar hem dişi gruplar için hem de erkek gruplar için üretildi. Böylece mevsimsel olarak uyudukları alan bilgisine ulaşıldı. Erkek yaban keçilerinin alan kullanım büyüklüklerinin dişi yaban keçilerinden daha fazla olduğu, uydudan izlenmiş 11 erkek yaban keçisinin toplamda yaklaşık 26 bin 964 hektarlık alanı kullandığı, 5 dişi ve 5 yavru yaban keçisinin ise toplamda yaklaşık 4 bin 153 hektarlık bir alanı kullandığı tespit edildi. Çalışmada izlenen tüm bireylerin ekim-haziran ayı aralığı kullanım alanına ait üretilen harita sayesinde yaban keçilerinin izlenen bölgedeki çiftleşme ve doğum bölgeleri bilgisi de derlenmiş oldu.

Haberin Devamı

21 yaban keçisi bir yıl boyunca izlendi Dikkat çeken veriler ortaya çıktı

25 AY BOYUNCA 1 MİLYON 166 BİN METRE YOL YÜRÜDÜ

4 yaşındayken uydu vericiyle izlenmeye başlanan erkek yaban keçisi "Barut", 25 ay boyunca izlendi, bu sürede 2 bin 140 hektarlık bir alanı kullandığı yaklaşık 1 milyon 166 bin metre yol yürüdüğü görüldü. Barut'un izleme süresince bulunduğu en yüksek nokta haziran ayında 2 bin 404 metre oldu. Bulunduğu en düşük kot ise ocak ayında 954 metre oldu. Uzaktan izlenen yaban keçilerinin en büyük alanı kullandığı ve en çok yol yürüdüğü ayların ortalama olarak bu bölgede mayıs-haziran-temmuz ayları olduğu bilgisine ulaşıldı.

TÜRLERLE İLGİLİ İLK KEZ GERÇEK ZAMANLI VERİLER ELDE EDİLDİ

Yürütülen çalışma neticesinde uydudan izlenen 21 yaban keçisinin kullandığı alana ait meşçere haritaları ülkede ilk kez altlık olarak kullanılarak habitatlarına ait arazi dağılımı çıkartıldı. Böylece mevsimsel olarak vakit geçirdikleri meşçere tiplerine ulaşıldı. Biyolojik çeşitliliği izleme açısından yapılan çalışmalarla bu türlerle ilgili ilk kez gerçek zamanlı veriler elde edildi. Bu da hem yaban keçisi hem çengel boynuzlu dağ keçilerinin hem de çevresel etkilerin yönetilmesine yardımcı olacak.

Haberin Devamı

21 yaban keçisi bir yıl boyunca izlendi Dikkat çeken veriler ortaya çıktı

BULGULAR TÜR KORUMA ÖNLEMLERİND ETKİN ROL OYANAYACAK

Elde edilen veriler ileride yapılacak çalışmalara yansıyarak alınacak kararları etkileyecek, risk faktörlerinin ortaya çıkmasını sağlayacak. İzleme çalışmalarının devam ettiği proje sonucunda elde edilen bulgular tür koruma önlemlerini etkin kılacak, sonucunda da koruma konusunda yeni politikalar geliştirilmesine yardımcı olacak.