Gündem 4 milyon hektara tütün ekiliyor

4 milyon hektara tütün ekiliyor

31.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölüm nedeni tütün ve tütün ürünleri. 125 ülkede 4 milyon hektar verimli tarım alanında tütün yetiştirildi, bunun da gıda güvenliğini tehdit ettiği belirtilerek, bundan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

4 milyon hektara tütün ekiliyor

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Sağlığa Evet Derneği ile Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi, çoğu orta ya da düşük gelirli 125 ülkede 4 milyon hektar tarım alanında tütün yetiştirildiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

İki derneğin açıklamasında, “Dünyamız gıda krizini yaşamaktadır. 349 milyon insan için gıda güvenliği akut bir sorundur. Verimli tarım arazilerinde tütün yetiştirmek gıda güvenliğini tehdit etmektedir” dendi. Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Dünyanın, çoğu orta-düşük gelirli 125 ülkesi, 4 milyon hektar tarım alanında tütün yetiştirmektedir. Tütün tarımında 17 milyon kişi çalışmaktadır. Dünyanın en çok tütün üreten 10 ülkenin 6’sında önemli beslenme bozukluğu görülmektedir. Tarım alanlarında tütün yerine besin yetiştirilse 10 milyon kişinin beslenebileceği hesap edilmektedir. Sadece Malavi’de tütün ekilmese 750 bin kişiyi doyuracak kadar besin sağlanması mümkün olacaktır” diye konuştu. Doç. Dr. Osman Elbek de, Türkiye’de toplam 44 bin 258 tütün üreticisinin 831 bin 167 dönüm alanda 71 milyon 496 bin kilo tütün yetiştirdiğini vurguladı.