Gündem 40 saat ders öğrenciyi zorluyor

40 saat ders öğrenciyi zorluyor

14.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Liselere ve üniversitelere giriş sınavları yaklaştıkça öğrenciler, okuldaki ders saatlerinin fazlalığından dolayı sınavlara yeterince hazırlanamamaktan şikâyet etmeye başladı. Çünkü ortaokullarda haftada 35 saat, liselerde 40-46 saat ders işleniyor. Bu artışta seçmeli derslerin payı büyük. Bu durumu lehine çevirmek isteyen öğrenciler, telafi ve takviye amaçlı matematik, coğrafya, yabancı dil gibi dersleri seçmeli olarak alıyor. Yeteneğe dayalı derslere öğrencilerin ilgisi ise yok denecek kadar az.

40 saat ders öğrenciyi zorluyor

Liselere ve üniversitelere giriş sınavları için geri sayım başladı. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan liselere giriş sınavları 26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ise 10-11 ve 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. TEOG’a 12 gün, LYS’ye de 2 ay gibi kısa bir süre kaldı. Sınava hazırlanan öğrenciler, bugünlerde her saatin hesabını yapıyor. O nedenle okuldaki haftalık ders saatlerinin fazlalığıyla ilgili şikâyetler de artmaya başladı.

Haberin Devamı

Öğrenciler hep yorgun

İlkokullarda öğrenciler haftada 30 saat, ortaokulda 35, imam hatip ortaokullarında 36 saat ders görüyor. Liselerde ders saatleri, okul türüne göre değişiyor. Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu imam hatip, imam hatip, güzel sanatlar, spor liselerinde haftalık ders saati 40; meslek liselerinde alanlara göre 46 saate kadar çıkıyor. Özel temel liselerdeki öğrenciler ise haftada 35 saat ders görüyor.

40 saat ders öğrenciyi zorluyor

Ders saatlerinin çokluğundan ve ders çeşitliliğinden hem öğrenciler hem veliler hem de öğretmenler şikâyetçi. Öğretmenlerin verdikleri bilgiye göre örneğin Anadolu lisesinde öğrenciler, 16-17 farklı dersten haftalık 40 saat ders görüyorlar. Her dersin bir de seçmelisi var. Örneğin Türk Edebiyatı dersinden sınava giren bir öğrenci, kitabı, öğretmeni, konusu aynı olduğu halde Seçmeli Türk Edebiyatı’ndan da sınava giriyor. Bu nedenle öğrencilerin hep yorgun olduğuna değinen öğretmenler, özellikle üniversiteye giriş sınavına hazırlanan öğrencilerin yükünün iki kat arttığını vurguluyor, en azından 12. sınıfta seçmeli derslerin de azaltılarak haftalık ders saatinin 30’a düşürülmesi gerektiğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Bir başka öneri de 12. sınıfın üniversiteye hazırlığa çevrilmesi yönünde. Öğrencilerin temel dersler dışında kalan zamanda üniversiteye hazırlanabilecekleri, böylece özel bir kursa gitmek zorunda kalmayacakları belirtiliyor.

Ders saatlerinin fazla olmasında seçmeli derslerin de payı var. Eğitim Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dinçer’in verdiği bilgiye göre ortaokullarda zorunlu dersler haftada 29 saat, 5, 6, 7. sınıflarda seçmeli dersler ise 6 saat, 8. sınıflarda 1 saat olacak şekilde okutuluyor. İmam hatip ortaokullarında haftalık seçmeli ders saatinin 2 olduğunu belirten Dinçer, liselerde haftalık okunması gereken zorunlu ve seçmeli ders saatlerinin lise türlerine göre farklı olduğunu dile getiriyor.

Her öğrencinin seçmeli derslere katılmak zorunda olduğuna değinen Dinçer, seçmeli derslerde not zorunluluğu bulunmadığını söylüyor.

Seçmeli dersler değişti

Alaaddin Dinçer, yasa yapıcıların seçmeli dersleri “Çocukların seçmeli dersler yoluyla ilgi, istek ve yetenek alanlarının belirlenerek bu alanlara yönelmelerinin sağlanması” amacıyla getirdiklerini ancak aradan geçen 5 yılda, ders seçiminin çocukların yönelimlerinden çok ailelerin etkisiyle ders seçimine ve tamamlayıcı kurs eğitimine dönüştüğünü belirtiyor.

Haberin Devamı

“Başlangıçta öğretmen ve derslik yokluğu gerekçe gösterilerek bazı seçmeli derslere sıkıştırılan seçmeli ders uygulaması sonraki yıllarda Bakanlık tarafından çeşitlendirilmesine rağmen ağırlıklı olarak matematik, İngilizce, spor etkinlikleri, bilim uygulamaları alanları, dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmedi” diyen Dinçer, öğrencilerin sınavlar nedeniyle seçmeli derslerden soğuduğuna dikkat çekiyor.

Sosyal dersler seçilmiyor

Yandaki tabloda 2016-2017 eğitim-öğretim yılında seçmeli derslere göre öğrenci sayılarını paylaşan Dinçer, ortaokul ve liselerde seçmeli dersleri alan öğrenci sayılarına bakıldığında bu derslerin telafi ve takviye amaçlı olarak seçildiğini söylemenin mümkün olduğunu vurguluyor. Dinçer’in bu konudaki yorumu şöyle:

Haberin Devamı

“Spor ve fiziki etkinlikleri dışında kalan yeteneğe dayalı diğer sanatsal ve sosyo-kültürel amaçlı derslerin seçim sayılarının alt sıralarda seyretmesi, seçmeli derslerin haftalık ders sürelerini artırmaktan ve çocukları bu sürelerde okulda tutarak tamamlayıcı eğitim yapmaktan başka bir işe yaramadığı eleştirilerinin yapılmasına neden olmakta. Bu eleştirileri öğrenciler, veliler ve öğretmenler sıklıkla yapıyor.”

Okul belirliyor

Seçmeli dersleri alan öğrencilerin kimi dersleri yük olarak görürken kimi sınava hazırlıklanmaya destek olduğu için faydalı buluyor. Öğrencilerin görüşleri şöyle:

‘Bizim için yük oluyor’

Sinem B: 5 seçmeli ders alıyorum. Bu dersleri kendim seçmedim, okul belirledi. Faydalı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü zorunlu ders sayımız fazla, bunlar da bize yük oluyor. Derslerde geçen zamanı başka konular için kullanabiliriz.

‘Ders saati çok fazla’

Ece K.: Seçmeli olarak ileri matematik, dil anlatım, edebiyat, felsefe, coğrafya, bilgi kuramı, müzik ve beden eğitimi olmak üzere 8 dersim var. Üniversite sınavlarına gireceğim için faydalı buluyorum. Ancak ders saati olarak fazla.

Haberin Devamı

‘Sınava hazırlanıyorum’

Mert Y.: Dört seçmeli ders alıyorum. Dersleri okul seçti. Dersler bence faydalı. Böylece sınavlara hazırlanıyorum.

Denklikte alternatif sınavlar yapılacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yurt dışından mezun olanların diploma denklik işlemlerine ilişkin yılda bir kez yapılan Seviye Tespit Sınavı’na (STS) tıp dışı diğer sağlık alanlarında da alternatif sınavlar yapılmasını kararlaştırdı. Bu durumda diş hekimliği, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, ergoterapi, veterinerlik, ebelik, dil ve konuşma terapisi gibi sağlık alanlarında STS’ye muadil olarak “İlmi Hüviyet Tespiti Sınavları” yapılacak.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada yurt dışından mezun olanların diploma denklik başvurularının giderek artması ve yılda bir kez STS yapılmasının mağduriyetlere yol açabildiğine dikkat çekildi. Bu kapsamda 2016’da Tıp doktorluğu alanında yılda iki defa yapılan STS’ye muadil olarak Ankara, Gazi, Ankara Yıldırım Beyazıt ve Hacettepe üniversitelerinin yapılandırdığı klinik sınavlar gerçekleştirilmeye başlandı. Yurt dışındaki USMLE-Step 3, PLAB-Part 2, AMC-Clinical examinations, MCCQE-Part2, Arztliche Prüfungen (3 AP, Staats examen) sınavlarının da STS’ye muadil olarak kabul edilmesine karar verildi.

İşlemler kolaylaştırılıyor

Tıp doktorluğu dışındaki sağlık alanlarında da benzer şekilde bir düzenlemeye gidilmesi için çalışma yürüten YÖK, diş hekimliği, hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, ergoterapi, veterinerlik, ebelik, dil ve konuşma terapisi gibi sağlık alanlarında yazılı STS’ye muadil olarak “İlmi Hüviyet Tespiti Sınavları” yapılmasına karar verdi. Bu alanlarda ilmi hüviyet tespiti sınavları isimleri daha sonra açıklanacak üniversitelerde, yılda beş kez yapılacak. Yeni düzenlemelerle pek çok sağlık alanında denklik için haklarında seviye tespit sınavı kararı alınan ilgililere, yazılı ve sözlü sınavlarla bir yılda altı sınav fırsatı sağlanmış oldu.

YÖK, yurt dışından alınan diploma denklik belgelerinin kişilerce beyanının ve beyan ettikleri kurumlarca da sorgulanmasına imkân sağlamak amacıyla oluşturulan “Diploma Denklik Sorgulama Sistemi”ni de yakın bir zamanda, e-devlet kapısı üzerinden hayata geçirecek.

40 saat ders öğrenciyi zorluyor

LYS için kamu spotu yayınlandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, (ÖSYM) 17 Nisan’da sona erecek Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başvurularında dikkat edilmesi gerekenler konusunda adayları uyarmak amacıyla kamu spotu yayınladı. Adayların katkısıyla hazırlanan kamu spotunda YGS puanlarından en az biri 180 veya daha fazla olan adayların LYS’ye başvurabilecekleri hatırlatıldı.

Adayların başvuru işlemlerini tamamlamaları uyarısında bulunulan filmde, soru örnekleri de gösterildi. Yaklaşık 45 saniye süren filmde, şu uyarılara yer verildi: “Adaylar, 2017 LYS başvurularınızı Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya süresi geçerli pasaportunuz ile birlikte aday başvuru formunu doldurarak ÖSYM başvuru merkezlerinden veya ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yapabilirsiniz. Sınav ücretini kılavuzda yer alan anlaşmalı bankalara veya odeme.osym.gov.tr adresinden yatırınız.”

Kraliyet Müzik Okulu Sınavı, Mektebim’de

Merkezi Londra’da bulunan ve 90 ülkede yapılan İngiltere Kraliyet Ailesi Müzik Okulu Royal Akademi’nin sınavları Mektebim Çukurova Bilfen Kampüsü’nde yapılacak. Akdeniz Bölgesi Adana İli Yetkili Sınav Merkezi seçilen Mektebim Çukurova Bilfen Kampüsü’nde, İngiltere’den gelecek sınav komitesinin gözetiminde sınavlar yapılacak. Sınava Akdeniz bölgesinden her yaştan öğrenciler katılabilecek. Sınava 35 değişik çalgı ile şan, teori, uygulamalı müzisyenlik dallarında katılım yapılabilecek. Dünya üniversitesinde burs imkânı bulunan ve her yıl 500 bin öğrencinin katıldığı sınavlar, 11-12 ve 15 Mayıs’ta yapılacak.

Okan’da robot takımları yarışacak

Robotik alanında çalışma yapan her eğitim düzeyinden öğrenciyi bir araya getiren Okan Üniversitesi ROBOKAN Yarışması’nın 2. Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde 21-23 Nisan’da gerçekleştirilecek. Başvuruları 21 Nisan’a kadar devam eden yarışma, Çizgi İzleyen, Sumo, Mini Sumo, Serbest, Labirent ve Quddicth (drone) dallarında yapılacak. Dereceye girenlere toplam 21 bin TL ödülün yanı sıra bir kişiye yapılacak çekilişle Okan Üniversitesi’nde yüzde 100 burslu öğrenim görme fırsatı sunulacak.