Gündem 5 gün boyunca tek damla yağış yok

5 gün boyunca tek damla yağış yok

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Mart ayının son günlerinde adeta yaz havası yaşanıyor.

5 gün boyunca tek damla yağış yok

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Aniden 20 derecenin üzerine çıkan sıcaklıkların mevsim normali olmadığını velirten CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Milliyet’e sıcaklık artışıyla iligili şu değerlendirmede bulundu: “Bu sıcaklıklar normal değil. İstanbul’da şu sıralar 17-18 derece olması gerekiyorken, İstanbul’un kuzey bölgesinde bile sıcaklıklar 25 dereceye ulaşmış durumda.

Haberin Devamı

Sıcaklık 10 derece arttı

Geride bıraktığımız 2023 yılı ölçülen en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Ancak 2024 yılı 2023’ü de geçecek gibi görünüyor. Bu sıcaklıklarda El Nino’nun da etkisi var. El Nino sıcaklıkları henüz gitmiş değil, etkisi devam ediyor. Sıcaklıklar sadece İstanbul’da da değil, Türkiye’nin birçok noktasında mevsim normallerinin 10 derece üzerinde. Bu sıcaklıklar önümüzdeki haftada bu şekilde devam edecek ve önümüzdeki 5 gün boyunca Türkiye’de tek damla yağış yok. Son yıllara baktığımızda mart aylarında ortalama en yüksek sıcaklık 14 derece civarındayken bugün bu sıcaklığın 10 derece arttığını görüyoruz.”

Haftaya da böyle sürecek

İTÜ Meteroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros da, “Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak sıcak hava dalgalarının sayısı arttı. Mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkların oluşmasının bir nedeni bu. Ancak şu an yaşadığımız mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklığın nedeni ise Afrika’dan gelen sıcak hava dalgası. Sıcaklıklar şu an mevsim normallerinin yaklaşık 10 derece üzerinde ve önümüzdeki hafta da bu şekilde devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bugün hava nasıl olacak?

Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne parçalı ve az bulutlu bir havada girecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son tahminlere göre, hava sıcaklıkları bugün ülke genelinde mevsim normallerinin 8 ila 10 derece üzerinde seyredecek. Gece ve sabah saatlerinde Marmara ile yurdun iç ve doğu kesimlerinde pus ve yer yer sis beklenirken, yağış görülmeyecek.