Gündem Adalara elektrikli fayton geliyor

Adalara elektrikli fayton geliyor

20.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Faytonların dönüşümü için kurulacak kooperatif bünyesinde mevcut faytonculara eğitim verilecek. Faytonların elektriğini ise İstanbul Enerji A.Ş sağlayacak. Park ve ücret denetimi de İSPARK’ta olacak. Az sayıdaki atlı faytonlar nostalji turu atacak.

Adalara elektrikli  fayton geliyor

Hayvanseverlerin tepkisine neden olan Adalar’daki atlı faytonlar için çözüm bulundu. Adalarda atlı faytonun yerini, yerini elektrikli faytonlar alacak. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçimi öncesinde Adalar’da atlı faytona yönelik düzenleme yapacağı sözünü vermişti. Bu sözün yerine getirilmesi için Başkan Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla “fayton masası” kuruldu.

Haberin Devamı

İBB, Adalar Belediyesi ve 2 üniversitenin içerisinde yer aldığı fayton masası “Adalar İlçesi Elektrikli Fayton ve İşletme Modeli” adlı projeyle elektrikli faytonları hayata geçirecek. Proje kapsamında ilk olarak mevcut taşımacıları bir çatı altında toplayacak bir kooperatif kurulacak. Elektrikli faytonların temini bu kooperatif tarafından gerçekleşecek. Park ve ücret denetiminde yetki İSPARK’ta olacak. Faytonların şarjı için kullanılacak elektrik, bedel karşılığında İstanbul Enerji A.Ş tarafından temin edilecek. 

Şoförlere eğitim

Projenin detaylarını Milliyet’e anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, “Parklanma ve barınak için kooperatifle İBB arasında bir sözleşme yapılacak. Bu kapsamda İBB Ulaşım Hizmetleri, Enerji A.Ş, İSPARK, kooperatif birlikte çalışacak. Elektrikli faytonları kullanacak şoförlere eğitim verilecek. Fayton taşımacılarının platform kapsamında sicillleri TUDES kapsamında değerlendirilecek. Araç standardı belirlenecek. Psiko teknik testler ve duraklar yapılacak. Güzergahlar belirlenecek. Şarj istasyonları yapılacak.  Elektrik Tedariki Enerji A.Ş tarafından bedelli yapılacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Nostalji için

Elektrikli fayton projesinde yer almak istemeyen mevcut plaka sahiplerinin plakasının İBB tarafından satın alınacağını da belirten Ongun, “Sadece elektrikli fayton bulunmayacak. Belirli bir sayıda iyi bakılacak ve daha güçlü atlar da Adalarımızda nostaljik amaçlı olacak. Bu atlarımızın yorulmaması ve yıpranmaması için parkurlar yapılacak” dedi.

Hazırlanan bu projenin önümüzdeki günlerde Adalar fayton esnafına sunulması bekleniliyor. Esnafın projeyi kabul edip katılım rızası göstermesi durumunda proje hızlıca hayata geçirilecek.