04.07.2009 - 14:03 | Son Güncellenme:
Hasan KIRMIZITAŞ/ŞANLIURFA (DHA)
ŞANLIURFA bağımsız Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu’nun, aynı adı taşıyan 12 yaşındaki torununu fidye için kaçırdıkları iddiasıyla yakalanan 7 şüpheli, sevk edildikleri adliyede linç edilmek istendi. Milletvekilinin liderliğini yaptığı Şeyhanlı aşireti mensupları, zırhlı araçlar içindeki şüphelileri saldırmaya kalkarken, kendilerini engelleyen polisle aralarında arbede çıktı.
Geçen çarşamba günü Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu'nun torununu kaçıran ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikada rehin tutan, istedikleri 150 bin TL'yi aldıktan sonra çocuğu bırakan şüphelilerin 2 gündür devam eden sorgusu tamamlandı. Kaçırılan çocuğun rehin tutulduğu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Enka Tekstil A.Ş.'nin sahibi Kadir Aydoğdu, oğulları Kavas ve Ömer Faruk Aydoğdu ile Mehmet U., Mehmet Y., Mehmet A., ile Yakup K.'nin adliyeye götürülmesi sırasında polis geniş önlemi aldı. Zanlılar Emniyet Müdürlüğü'nden çıkarılmaya hazırlandığı sırada, onların hakim karşısına çıkarılacağını haber alan, milletvekilinin yakınları ile Şeyhanlı aşiretinin yaklaşık 300 üyesi, sabah erken saatlerden itibaren adliye bahçesinde toplanmaya başladı. Saat 12.30 sıralarında adliyeye gelen çevik kuvvet polisleri, kalabalığı adliye bahçesinden çıkarırken, takviye gelen polisler de adliye bahçesi ve adliye binası etrafında görevlendirildi.
“BUNLARI YAŞATMAYACAĞIZ”
Saat 13.00 sıralarında aralarında ‘Akrep’ adı verilen 3 zırhlı araçla zanlıların adliyeye getirilmesiyle birlikte aşiret üyeleri, “Geldiler, koşun. Tutmayın bizi” diye bağırarak araçlara saldırmaya başladı. Zırhlı araçtan çıkarılan 2 şüpheli linç edilmek istendi. 2 şüpheliye saldıran grup, tekme- tokat vurmaya başlayınca polisler müdahale etti. Öfkeli grup, ‘Bunları yaşatmayacağız' diye bağırarak linç etmeye kalkışınca şüpheliler tekrar araca alındı. Öfkeli kalabalığı engellemeye çalışan polis ile aşiret üyeleri arasında arbede çıktı. Bazı polisler ile aşiret üyeleri hafif yaralandı. Çıkan arbedede bazı saldırganlar zırhlı araçların kapılarını açarak zanlıları linç etmek istedi. Çevik kuvvet ve özel hareket polisleri, öfkeli grubu engellemekte güçlük çekince zırhlı araçlar adliyenin garajına çekilerek zanlılar kurtarıldı. Bir süre görülen gerginlik takviye polislerin gelmesi ve kalabalığın dışarı çıkarılması ile yatıştırıldı.
Garajda güvenliğin sağlanmasının ardından zırhlı araçlardan çıkarılan 7 şüpheli, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak, 6 bin 136 sayılı kanuna muhalefet, ölümle tehdit, kişinin özgürlüğünü fiilen kısıtlama’ suçlarından savcılıkta sorgulanmaya başlandı. Bu sırada beklemeyi sürdüren aşiret üyeleri, milletvekili Eyyüpoğlu’nun yakınlarının uyarısı ile dağıldı.
EYYÜPOĞLU: İYİ Kİ TORUNUMU KAÇIRMIŞLAR
Dün gece geç saatlerde Şanlıurfa’ya gelen Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu, Ahmet Erseven Mahallesi’ndeki evinde kaçırılan torunu için ‘geçmiş olsun’ ziyaretine gelenleri ağırlamaya başladı. Olanları duyduğu andan itibaren üzüntüye kapılmasına rağmen soğukkanlı hareket ederek, güvenlik güçleri ile irtibata geçtiklerini ve çetenin çökertilmesini sağladıklarını belirten Eyyüpoğlu, şunları söyledi:
“Olayı duyunca şaşırdım. Torunum kaçırılmış ve fidye isteniyordu. Tabii çocuklarım endişelenmişti, ben de üzüldüm olanlara. Fakat, bu noktada polisimize inanmamız ve güvenmemiz gerekiyordu. Konuyu hemen Emniyet'e aktardım ve işbirliği içerisinde hareket ettik. Polisimiz de canla başla çalıştı ve torunum kılına zarar gelmeden kurtuldu, ardından sanıklar tek tek yakalandı. Şimdi öğreniyoruz ki, iflas eden bir kişinin kurduğu çete, böyle benim torunum gibi 13- 14 kişinin çocuğunu kaçırıp fidye istemeyi amaçlamış. Bunu öğrenince ‘İyi ki bu olay benim torunumun başına gelmiş’ diye sevindim. Çünkü başkasının başına gelse belki bizim kadar soğukkanlı davranamaz veya polise haber vermeye çekinebilirdi. Ama biz polisle irtibata geçtik ve başka kişilerin canlarının yanmasını engelledik."
Çetenin daha önce kentte 3-4 benzer olayı daha gerçekleştirdiğini de ileri süren Eyyüpoğlu, şüphelilerin adliyeye çıkarılışı sırasında çıkan olaylara üzüldüğünü söyledi. Adliye önünde bir gerginliğin olabileceğini tahmin ettiğini kaydeden Eyyüpoğlu, “Yakın ve akrabalarımı tek tek arayıp, kesinlikle adliyeye gitmemeleri konusunda uyardım. Ama telefonla ulaşamadığım yakınlarım ve bizi sevenler adliyeye gitmiş ve istenmeyen bu olaylar yaşanmış. Tabi insanlar bu olaya çok üzüldü ve bunu yapanlara öfkesine hakim olamadı. Ortaya çıkan görüntüler beni çok üzdü” diye konuştu.
“HİÇ KORKMADIM”
Babası Abdurrahman Eyyüpoğlu ile birlikte geldiği evde dedesinin elini öpen kaçırılan 12 yaşındaki Seyit Eyyüpoğlu ise, ilk kez gazetecilerin karşısına çıktı. Yaşadıklarını anlatan küçük çocuk, “Beni kaçırdıklarında hiç korkmadım ve paniğe kapılmadım. Beni götürdükleri yerleri ve yaşadıklarımı kurtulunca tek tek polise anlattım. Bugün yaşıyor olmamı ve kurtulmamı soyadıma borçluyum” dedi.