Gündem ‘Afet ilanı yeterli’

‘Afet ilanı yeterli’

09.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Komisyonu CHP Grup Sözcüsü İbrahim Özden Kaboğlu, 10 ilde üç ay süreyle OHAL)ilan edilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Afet ilanı yeterli’

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Kaboğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Hukukumuzda, acil durumlara ilişkin olarak devletin hızlı müdahalesini kolaylaştıran birçok düzenleme bulunuyor” dedi. 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun’un olağanüstü hâl ilanına gerek kalmaksızın, afetle mücadelede idareye önemli yetkiler verdiğini vurgulayan Kaboğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu kanunun, uygulandığı afet bölgelerinde vali ve kaymakamlara olağan zamanda sahip olmadıkları yetkilerin verilmesi suretiyle özellikle arsa, bina, araç, tıbbi malzeme, ilaç, yiyecek, giyecek gibi mal temini ve afet bölgelerinde askeri güçlerden vali ve kaymakamın talep ettiği yardımların gerçekleştirilmesi mümkündür. Ayrıca, afet bölgesi ilanıyla borç ertelemesi ve vergi muafiyeti olanağı da sağlanmaktadır. Şu hâlde, olağanüstü hal rejimine geçilmeden de yürütmenin ve idarenin elinde depremlerin yarattığı yıkıma karşı kullanılabilecek yeterli araç vardır. Afet bölgesi ilanı yeterli, OHAL’e gerek yok.”