Gündem Aft neden olur?

Aft neden olur?

28.04.2018 - 12:39 | Son Güncellenme:

Aft ağız içerisinde çıkan genelde yanakla dudak arasında bazen dil üzerinde bazen damakta bazen diş etinde görülen ağrılı ülserleşmiş noktalardır. Erkeklere oranla kadınlarda görülme olasılığı çok daha fazladır.

Aft neden olur

Aft yanak ısırma, dudak yeme gibi durumlarla oluşabileceği gibi bazen gıdalara karşı hassas durumlarda ya da vitamin eksiklikleri gibi nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Aft genelde ergenlik çağında çok sık görülür. Aft vakalarının kesinlikle doktor kontrolünde olması gerekir. Çünkü ihmal edilmemesi, tedavi edilmesi gerekir. Hele uzun süren aftların mutlaka hekim tarafından kontrol edilmesi gereklidir. Aftın bulaşma durumu söz konusu değildir. Aft sorunu ile karşı karşıya kalan bir kişi sıcak ve asitli yiyecek, içeceklerden uzak durmalıdır, bölgeye krem uygulamaları yapılarak ağrısı azaltılabilir.

Haberin Devamı

Aft oluşmasının nedenleri

Aft çıkması sebepleri arasında başta stres, gıda alerjisi, adet dönemi, yaşanan hormonal değişiklikler, bağışıklık sisteminde yaşanan sorunlar, enfeksiyonlar olabilmektedir. Eğer aft sebebi olarak vitamin eksikliği tespit edilirse bu vitamin alınarak atlatılabilmektedir. Bazı aftlar kendi kendine geçebildiği gibi bazıları da mutlaka tedavi gerektirir.

Aft belirtileri

Aft belirtileri çeşitlilik gösterir. Bunların başında ağzın içinde çıkan yaralar, var olan kabarıklıklar, hassas durumlar, çiğneme esnasında yaşanan zorluklar, tuzlu ekşi yiyecekler tüketildiğinde yaşanan acılar ve yaşanan iştah kaybı durumları aft belirtileridir.

Aft nasıl teşhis edilir?

Aft öncelikle fiziki muayene ile kontrol edilebilir. Aftın büyüklüğü ve rengi kontrol edilir. Eğer aft ile birlikte uçuk da varsa bu yayılma çok daha hızlı olacağından tedaviye başlanılmaya karar verilir. Kan testi ile enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilerek aft teşhisi yapılır. En son tespit etme seçeneği ise aft kitlesinden bir doku parçası alınarak bunun incelenmesi yoludur.

Haberin Devamı


1- Aft sebebi araştırılması gereken bir rahatsızlıktır.

2- Aft bulaşıcı bir hastalık değildir.

3-Aft çıkma sebepleri dikkatli şekilde incelenerek tedavi aşamasına geçilmelidir.
4- Bazı aftlar kendi kendine geçebilir.

Aft bakteri ve virüs kaynaklı olmadığı için bulaşıcı bir hastalık değildir. Stres nedeniyle çıkan aftların kendi kendine geçme özelliği vardır. Ancak çok sık tekrarlama söz konusu olursa bu durumun incelenmesi gereklidir. Böyle durumlarda ağız içi kanseri bile düşünülebilmektedir. Erken teşhis büyük önem taşır.