Gündem AGİ 2019 yılında ne kadar olacak? Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanır?

AGİ 2019 yılında ne kadar olacak? Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanır?

06.12.2018 - 15:25 | Son Güncellenme:

Asgari ücret zam pazarlığı için ilk toplantı dün gerçekleştirildi. Asgari ücret zam pazarlığının ardından AGİ 2019 yılında ne kadar olacak sorusu da vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Peki AGİ'ye 2019 yılında ne kadar zam yapılacak?

AGİ 2019 yılında ne kadar olacak Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanır

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ücretine yen yılda zam yapılacak mı sorusu son günlerin en çok merak edilen konu başlıkları arasında yer alıyor. Asgari ücret zammına ilişkin dün toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 13 Aralık'ta gerçekleştirecek. Asgari Ücret'e zam yapılması halinde yeniden hesaplanacak AGİ tutarı yapılan zam oranına göre şekillenecek.

Haberin Devamı

AGİ 2019 YILINDA NE KADAR OLACAK?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2019 yılında asgari ücrete zam yapılması halinde yeniden hesaplanacak. Şu anda en düşük 152,21 TL en yüksek 258,76 TL olan AGİ ücretleri asgari ücrete zam yapılması halinde yeniden hesaplanacak. Asgari Ücret brüt 2 bin 532 liraya yükselirse AGİ en düşük 189,90 en yüksek 322,83 lira olacak

AGİ’nin açılımı asgari geçim indirimi demektir. İşçinin kendisi ile beraber bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen indirimdir. Kişinin medeni durumuna göre, sahip olduğu çocuk sayısına göre miktarda farklılık gösterebilir. 16 yaşından itibaren sigortalı çalışan insanların asgari geçimini sağlayacak kısmın hesaplanıp, toplam gelirden çıkarılması ile vergiden muaf bırakılmasıdır. AGİ’yi işveren vermez. Tüm AGİ ödeneklerini devlet yapar. Ancak işverenin vergisinden düşürülür.

Haberin Devamı

AGİ nasıl hesaplanır?

AGİ, geçerli sayılan asgari ücret üzerinden yıllık brüt tutarına yıllık;

-İşçi için yüzde elli,

-Eşi için yüzde on, (eşi çalışmıyor ise)

-Çocuk başına yüzde yedi buçuk indirim (ilk iki çocukta uygulanan yüzde daha fazladır) uygulanır. Bulunan gelir 12’ye bölünür. Her ay ödenir.

Kimler AGİ alabilir?

AGİ, maaşı vergilendirilen herkes tarafından alınabilir. Gelir vergisi kanununda yer alan 61. maddedeki ücreti alan herkes AGİ’den faydalanabilir. AGİ, 2016 yılı itibari ile bekâr ya da eşi çalışan çocuksuz işçi maaşının içerisinde yer almaktadır. Eğer eşi de çalışıyor ise AGİ ayrı ödenir. AGİ’yi ödememek resmi bir suçtur. Şikâyet edilebilir. İşçinin yasal hakkıdır. İşçi AGİ’si ödenmediği takdirde iş sözleşmesini fesih etme hakkına sahiptir. Asgari ücretin artması ile birlikte yıllık AGİ’lerde de artma olmaktadır.