Gündem ‘Akar’ın yanıtı bugün geldi’

‘Akar’ın yanıtı bugün geldi’

30.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın komisyonun yönelttiği sorulara yanıt verdi.

‘Akar’ın yanıtı bugün geldi’

Petek, Habertürk televizyonunda katıldığı programda “Yanıtı henüz inceleme imkanı bulamadım. Cevabi yazıyı önce komisyon üyelerine dağıtacağız, sonra medya ile paylaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Kurye ile geldi’

Orgeneral Akar’ın cevabi yazısının kurye ile kendisine ulaştırıldığını kaydeden Petek, yazının komisyonun raporunun açıklanmasından sonra gönderilmesine ilişkin soru üzerine ise, “Raporu açıkladığımız gün Akar’ın özel kalemi aradı, ulaşımda bir problem olduğunu, Pazartesi günü kurye ile ulaştıracaklarını söyledi. Dedikleri gibi de oldu” diye konuştu.
Petek, “MİT’ten rapor istenmesini bütün siyasi partiler olarak ortak talep ettik. Biraz gecikti ama... Bütün bakanlıklardan, kurumlardan konumuzla ilgili belgeler istedik. İstediğimiz ama gelmeyen belge olmadı. En son MİT’ten geldi. Davet ettiğimiz ve gelmeyen isimler oldu. Bunlar kamuoyuna yansıdı. Yaşar Büyükanıt hastalık gerekçesiyle gelmedi. Necdet Özel yazılı olarak yanıt verdi. Birgül Ayman Güler, yazılı olarak cevap verdi. Ahmet Necdet Sezer, Mesut Yılmaz cevap vermedi. Onun dışında geldiler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Hazırlık yapılıyordu’

Petek’in elden aldığı yanıtlarda Akar’ın Ağustos Şurası’nda TSK içerisindeki cemaat yapılanmasının tasfiye edilmesi için hazırlıklık yapılırken, bunu öngören FETÖ’nün harekete geçtiğini belirttiği öğrenildi. Akar, akşam makamında çalışırken, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in, MİT Müsteşarına yönelik 3 helikopterle bir faaliyet icra edileceği istihbaratını ilettiğini ve gelen bu bilgiyi ciddi bularak alınacak tedbirleri tartıştıklarını kaydetti.

İlk olarak havada bulunan askeri uçak ve helikopterlerin üslerine dönmesi, yeni kalkışlara da engel olunmasına ilişkin emrimi ilgili komutanlara verdiğini belirten Akar, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak’ı telefondan arayıp, bizzat Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümenine gitmesini, hiçbir tankın ve zırhlı aracın hiçbir sebeple birlik dışına çıkmasına müsaade edilmemesi yönünde tedbirler almasını emrettiğini belirtti. Akar 21.00 sularında makamına gelen Tumgeneral Mehmet Dişli’nin darbeyi bildirdiğini, kendisinin de derhal sonlandırılmasını istediğini aktardı.

Akar’ın savcılıktaki anlatımlarına paralel anlatımlarda bulunduğu, zorla alıkonulmasını ve Akıncı’ya götürülmesini aktardığı ifade edildi.