Gündem Akar: Üç kıta da etki alanımızda

Akar: Üç kıta da etki alanımızda

12.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Anadolu Kartalı 2023 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününde konuşan Bakan Akar Türkiye’nin etki alanının Asya, Avrupa Afrika’yı kapsadığını belirterek, “TSK olarak görev ve sorumluluklarımız arttı” dedi.

Akar: Üç kıta da etki alanımızda

AYDIN HASAN- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin etki alanının Asya, Avrupa Afrika’yı kapsadığını belirterek, “İlgi alanımız tüm dünya oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak görev ve sorumluluklarımız arttı” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Akar, Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda düzenlenen Anadolu Kartalı 2023 Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününde, TSK personelinin yanı sıra tatbikata katılan ve gözlemci olan ülkelerin askeri temsilcilerine seslendi. Akar simültane olarak tercüme edilen konuşmasında müşterek ve birleşik tatbikatlarda kuvvetler ve müttefikler arası iş birliği, birlikte çalışabilme esaslarının kazanıldığını ifade etti.

Müttefiklik ruhu

“Tatbikatlar biz askerler için büyük bir laboratuvar” diyen Akar, sözünü “Daha doğrusu ben sivilim, siz askersiniz” diye düzeltti. Bu sözleri salonda gülümsemelere neden olan Akar, “Doğu ve güney sınırlarımız aynı zamanda NATO’nun, AB’nin Avrupa’nın sınırları. Bizim burada terörle mücadele ve göç dahil yaptığımız mücadele aynı zamanda Avrupa için de hayati öneme haiz. O bakımdan bizim iş birliğimizi geliştirmemiz çok önemli” dedi. Akar, Türkiye’nin etki alanının Asya, Avrupa ve Afrika’yı kapsadığını, ilgili alanının tüm dünya olduğunu, bu nedenle TSK’nın görev ve sorumluluklarının arttığını vurguladı.

Haberin Devamı

Terör örgütünün çöküş içinde olduğunu belirten Bakan Akar, “Mehmetçik, Irak’ın kuzeyindeki terör kamplarını tahrip ediyor. Teröristleri mağaralarına, sığınaklarına, barınaklarına gömmekte kararlıyız. Suriye’nin kuzeyinde kurulmak istenen terör koridorunu da Mehmetçik paramparça etti, teröristleri kazdıkları çukurlara gömdü” diye konuştu.

Diyalog çağrısı

Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularına da değinen Akar, şunları söyledi:

“Biz sorunların iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, barışçıl yol ve yöntemlerle, diyalogla, uluslararası hukuka uygun olarak çözülebileceğine inanıyoruz. Bu konuda gayret gösteriyoruz. Fakat şunu da söylüyoruz, bizim diyalogdan, barışçıl yol ve yöntemlerden yana olmamız herhangi bir şekilde zafiyet değil; diğer taraftan da ‘hakkımızı çiğnetmeyiz, oldu-bittiye müsaade etmeyiz’ dememiz de bir tehdit değil. Tarafların iyi niyetle, oturmak, konuşmak suretiyle diyalog içinde sorunları çözebileceğine inanıyor, bize düşen ne varsa elimizden gelen katkıyı sağlayacağımızı söylüyoruz.”

Haberin Devamı

Akar: Üç kıta da etki alanımızda

Üç tip jet katıldı

Uluslararası Anadolu Kartalı-2023 Eğitimi; Türkiye ev sahipliğinde 2 Mayıs’ta başladı. Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Katar, Pakistan ve NATO ile Türk Hava ve Deniz Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda icra edilen tatbikat, bugün sona erecek. Tatbikatın seçkin gözlemci ve ulusal basın günü; dün Bakan Akar ve Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’un da katılımıyla yapıldı. Tatbikata; ABD, Avusturalya, Etiyopya, Fas, Fransa, Gürcistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Libya, Malezya ve Umman gözlemci statüsünde katıldı. Tatbikata; Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı; 34 F-16, 4 F-4 / 2020, 1 KC-135, 1 E-7T HİK, Anka S ve Akıncı İHA’lar ile katıldı. Tatbikatta Azerbaycan; 2 SU-25, İngiltere 4 Eurofighter Typhoon uçağı, Pakistan 5 F-16, BAE 4 F-16, Katar 5 Eurofighter Typhoon, NATO E-A uçağı ile yer aldı. Eğitim uçuşlarında; ABD yapımı F-16, İngiltere yapımı Eurofighter Typhoon ve Rus yapımı Su 25 uçakları birlikte görev yaptı.

Haberin Devamı

Akar: Üç kıta da etki alanımızda

Kurtaran-2023 Tatbikatı’na 17 ülkeden 41 gözlemci

Kurtaran-2023 Tatbikatı bugün sona eriyor. Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda gerçekleştirilen ve 17 ülkeden 41 gözlemcinin yer aldığı tatbikatın ilk bölümünde senaryo gereği satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltında mahsur kalan kazazedelerin serbest çıkışı için çalışma yapıldı. İkinci bölümde ise denizaltı dalgıçlarla acil destek yaşam paketi ulaştırıldı. Senaryo gereği deniz yüzeyine çıkamayan denizaltıların ilk olarak yerleri sonar cihazlarıyla tespit edildi. Denizaltıdaki personele, uzaktan kumandalı su altı aracı TCB Istakoz-2 ile acil destek yaşam paketi ulaştırıldı. Hemen ardından dalgıçlar, denizaltı yanına indi. Dalgıçların, denizaltı temiz hava akışı sağlanması için imla egzoz hortumları bağlayıp sonra yeniden ‘TCG Alemdar’ gemisine çıkmasıyla tatbikat tamamlandı. -Muğla DHA