Gündem İklim değişikliği denizleri vurdu! Akdeniz fokurduyor

İklim değişikliği denizleri vurdu! Akdeniz fokurduyor

31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beş sene üst üste yaşanan şiddetli deniz sıcaklık dalgalarını inceleyen bilim insanlarına göre, Akdeniz adeta fokurduyor.

İklim değişikliği denizleri vurdu Akdeniz fokurduyor

HABER ARAŞTIRMA - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İnci Tüney’in araştırmacıları arasında yer aldığı Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) tarafından yürütülen araştırma, 2015 ve 2019 yılları arasında Akdeniz’in tüm bölgelerini etkileyen bir dizi deniz suyu sıcaklık dalgasının yaşadığını, bunun tekrarlayan toplu ölümlere neden olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Akdeniz uydu kayıtlarının başladığı 1982’den bu yana kaydedilen en sıcak koşulları deneyimlediği çalışmaya göre, son 20 yıl içinde tüm dünyada gözlemlenen deniz sıcaklık dalgaları 2 kat arttı, daha uzun süreli, yoğun ve geniş çaplı bir hal aldı.

Bu iklim değişikliğinin sıcak noktası olan Akdeniz’de daha da vahim. Akdeniz’in her 10 yılda 0,38 derece ısındığı belirlenirken, bu derecenin 0,11°C’lik küresel ortalamadan 3 kat daha fazla olduğu anlamına geliyor.

TOPLU ÖLÜM UYARISI

Sıcaklık artışının, deniz canlılarının besin kaynağı ve üreme alanlarını oluşturan makro alglerin yok olmasına neden olduğuna dikkat çekilen çalışmada şu tespitlere yer verildi:

“Temel türlerin toplu ölümleri, kendine bu ‘ekosistem mühendisleri’ arasında bir yaşam alanı inşa eden diğer türleri de tehdit ediyor. B olumsuzluklar, özellikle deniz dibindeki ekosistemler boyunca dalga dalga yayılıyor. Denizsel sıcaklık dalgaları ve kitlesel ölümler arasında güçlü bir korelasyon var. Tekrar eden toplu ölümlerin, iklim değişikliğinin Akdeniz’deki karakteristiği olması ihtimaller dahilinde.”