Gündem Akıncı’nın başarısında SATCOM damgası

Akıncı’nın başarısında SATCOM damgası

24.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Akıncı TİHA’nın; İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasında enkazın yerini tespit görevinde gösterdiği başarı, Türkiye’nin, SATCOM olarak adlandırılan uydu haberleşme sistemlerinde ulaştığı aşamayı da göz önüne serdi.

AYDIN HASAN / ANKARA - Aselsan’ın geliştirdiği uydu haberleşme sistemleri ile Akıncı TİHA, mesafe sınırı olmadan iletişim kurabilme ve her koşul altında uzun mesafelerde görev yapabilme yeteneğine sahip olduğunu gösterdi. 

Haberin Devamı

Reisi’yi taşıyan helikopterin pazar akşamı İran - Nahcıvan sınır bölgesinde kaza kırıma uğraması üzerine İran, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Türkiye’den yer tespiti ve arama kurtarma çalışmaları için teknik destek talebinde bulunmuştu. Batman’daki hava üssünden kalkan silahsız Akıncı TİHA, İran sınırları içinde arama faaliyetinde bulundu. Uçuşu sırasında görüntü aktaran Akıncı TİHA, kaza yerinin koordinatlarını da çıkardı.

Koordinatlar, İran makamlarına iletildi. Akıncı TİHA, pazar günü pazartesiye bağlayan gece 00.45 ile 06.45 saatleri arasında Iran sınırının içinde kalan bölgede çalışma yaptı.

AKINCI İÇİN GELİŞTİRİLDİ

Akıncı TİHA’nın dünyada yankı bulan başarısının ardındaki nedenlerden birini de, sahip olduğu uydu haberleşme teknolojisi oluşturuyor. Uydu haberleşme sistemleri, havacılık terminolojisinde SATCOM olarak ifade ediliyor. Sistem ile Akıncı TİHA görüş ötesi haberleşme kabiliyetine sahip oldu. Böylece istenilen bölgedeki yer istasyonu üzerinden kontrol edilebilmesi mümkün hale geldi. 

Haberin Devamı

HAVA UYDU HABERLEŞME TERMİNALİ

Uydu Haberleşme Sistemi, görüş hattı ötesi haberleşmeye imkân sağlaması ve coğrafi koşullardan çok az etkilenmesi nedeniyle diğer haberleşme vasıtalarının olmadığı veya yeteneklerinin sınırlı kaldığı durumlarda taktik resminin oluşturulması ve yüksek çözünürlüklü fotoğraf/video aktarımı, platform ve komuta merkezleri arasında gerek duyulan veri haberleşmesini sağlamak gibi bazı operasyonel ihtiyaçların karşılanması açısından kritik öneme sahip. İnsanlı/insansız hava araçlarının görev sahasının genişlemesine de imkân sağlıyor.

Akıncı’nın başarısında SATCOM damgası

İRAN'A DOĞRUDAN CEVAP YOK: HERKES CANLI İZLEDİ

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İran Genelkurmay Başkanlığı’nın “Türkiye’den gönderilen Akıncı İHA’nın, Cumhurbaşkanı Reisi’nin yaşamını yitirdiği helikopter kazasında enkazın yerini doğru bildirmediğine” yönelik açıklamasına ilişkin “Türkiye kötü gününde İran’ın yardımına koşmuş, iyi komşuluk ve dostluğun gereğini yerine getirmiştir. Herkes arama çalışmalarını sosyal medyada canlı olarak izledi” ifadelerini kullandı.