Gündem Albay, yarbay ve müteahhitlere 325 yıla kadar hapis istemi

Albay, yarbay ve müteahhitlere 325 yıla kadar hapis istemi

28.11.2008 - 17:13 | Son Güncellenme:

.

Albay, yarbay ve müteahhitlere 325 yıla kadar hapis istemi

DİYARBAKIR'da Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Bölge Başkanı Albay Raci Gökçayır, yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç, iki sivil personel ile geçen 28 Temmuz genel milletvekili seçimlerinde Diyarbakır’da CHP’den 2’inci sıra milletvekili adayı olan müteahhit Kamil Akan’ın da aralarında bulunduğu 20’si tutuklu 27 sanık hakkında, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait ihalelere fesat karıştırmak, gizli kalması gereken ihale şartnamelerini önceden inceleyip gelen teklifleri birlikte çalıştıkları müteahit firmalara bildirip karşılığında rüşvet almak’ suçlarından 25 yıldan 325’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Tutuklu sanıklar arasında yer alan Albay Raci Gökçayır, yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç ile müteahhitler arasında geçen telefon görüşmelerine de geniş yer verilen davanın 187 sayfalık iddianamesinde, kurum içinde görevli sivil memur Sedat Yıldız’ın müteahhitlere köstebeklik yaptığı, ihalelerle ilgili şartname alan firmaların isim listesini sızdırdığı, bu şekilde ihale öncesi ihaleye giren hangi firmaların şartname aldığı bilgi sahibi olup, diğer firmalarla anlaşma zemini hazırlanmasına katkı sunduğu belirtildi.
İhale sürecinde ise Daire Başkanı Albay Raci Gökçayır ile yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç ve askeri personel Sedat Yıldız’ın ihale öncesi menfaat temin etmek amacıyla ihale bilgilerini kurum içinden müteahhitlere sızdırıp ihalenin kendi yandaşları olan müteahhitlerde kalması için diğer rakip firmalarla açık ve gizli görüşmeler yaptıkları kaydedildi.
İddianamede müteahhit İsmail Atlan’ın telefon görüşmelerinde Albay Gökçayır’ı ‘Büyük baba’ adıyla şifrelediği, ihalenin kendisinde kalması için söz aldığı, askeri personel olan Dahir Babacan’ın ise ihalenin müteahhit İsmail Atlan’a verilmesi halinde kendisinin de görülmesi talebinde bulunduğu bildirildi.
Müteahhit İsmail Atlan’ın albaya doğrudan para verdiği, gerek müteahhitlerin, gerekse albay ve yarbayın tüm ihaleler öncesinde özellikle fiyatı etkilemek için ihaleye katılanların ihale şartlarıyla ilgili açık ve gizli görüşmeler yaparak birlikte hareket ettikleri, düşük kırımla ihaleyi belirli komisyon karşılığında kendi yandaşlarına verdikleri, yüksek meblağdaki ihalelere giren rakip firma yetkililerinden çıkma adı altında para aldıkları vurgulandı.
Asker sanıkların, ihale mevzuatı ve şartnamelerine göre gizli kalması gereken bilgileri rakip firmalara sızdırıp ihaleye fesat karıştırarak haksız çıkar ve menfaat temin ettikleri de öne sürüldü.
İddianamede, Yarbay Omaç’ın müteahhitlerle telefonla görüşmemeye özen gösterdiği, yüz yüze görüşmeler yaptığı, telefonda görüşmeyi reddettiği Suat Sungur adlı müteahhite ait kredi kartından adına kesilmiş uçak bileti dekontunun ilgili bilet acentesinden temin edildiği, dekont üzerinde yapılan incelemede, yarbayın adı geçen müteahhitin kredi kartı numarasından kesilen bilet ile Ankara’ya iş takibi için gidiş ve dönüş yaptığı tespit edildi. Yarbayın ayrıca ev taşıması sırasında evini müteahhitlere taşıttığı, aracına benzin doldurup Mobil benzin istasyondan kesilen faturaları ihale bilgisi sızdırdığı müteahhitlere ödettiği de ileri sürüldü.

Haberin Devamı

MSB’YE ‘DÜKKAN’, ALBAY’A ‘BÜYÜKBABA’ ŞİFRESİ

İddianamede, yarbayın rakip firmaların aldığı ihalelere itiraz etmeleri yönünde birlikte hareket ettiği müteahhitleri yönlendirip itiraz etmelerini istediği, kazanamayanların rakip firmadan çıkma ve pul parası adı altında para almalarını sağladığı, şartname alıp ihale komisyon kararıyla ihaleyi kazanan firmalarla ilgili gizli bilgileri kendi adamlarına şifreli olarak aktarıp başkalarının ulaşmasını sağlayıp fesat karıştırdığı ileri sürüldü. Müteahhitlerin ise telefonda kendi aralarında konuşurken Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı’ndan ‘Dükkan’, Daire Başkanı Albay’dan ise ‘Büyükbaba’ diye söz ettikleri kaydedildi. Yarbayın CHP milletvekili adayı olan Kamil Akan adlı müteahhitin firmasının ihaleyi kazanması için özel çaba sarfettiği, Akan’ın ise bu işte müşterek ortak çıkarlarının olması nedeniyle Yarbay’dan özellikle çalışmasını istediği bildirildi. Daire başkanı albayın ise ihaleye giren 2 müteahhit ile yaptığı telefon görüşmesinde şifreli olarak menfaat temin etmeye yönelik görüşmeler yaptığı bildirildi.

Haberin Devamı

REKOR CEZA İSTEMİ

İddianamede, Albay Raci Gökçayır, yardımcısı Yarbay Erdinç Sedat Omaç, aynı kurumda görevli askeri personel Dahir Babacan, ile Sedat Yıldız’ın yardım ve yönlendirmeleriyle 13 ayrı askeri ihaleye fesat karıştırdıkları, müteahhitlerin ise, ihale mevzuatı ve şartnamelere göre gizli kalması gereken bilgileri kamu görevlilerinden temin edip aralarında anlaşarak ihalenin objektif ve serbest rekabet şartlarında yapılmasını engelleyip fiyatı etkilemek için bizzat teklif edilecek bedelleri de kendileri belirleyip ihalede teklifte bulundukları öne sürüldü. Sanıkların, kendilerine yardım eden askeri personele de maddi çıkar sağlayarak ihale ortamında verecekleri teklifleri belirleyip ihalenin kendilerinde kalmasını sağladıkları kaydedildi.
Sanıkların ihale öncesinde ihaleye katılacak olan firma sahipleriyle bir araya gelip anlaşarak bu şekilde ihaleyi kimin kazanacağını önceden belirledikleri, ihaleyi kazanmasına karar verilen firma ve şahıstan ihale öncesi veya sonrasında çıkma adı altında para aldıkları, ihale aşamasında da anlaştıkları fiyat üzerinden karar verilen firmanın ihaleyi kazanabileceği şekilde rakam teklif ettikleri tespit edildi.

Haberin Devamı

FESAT KARIŞTIRILAN İHALELER

Van Askeri Hastanesi, Silopi Askerlik Şube Başkanlığı, Diyarbakır Hava Şehitliği ile Kabul ve Toplanma Merkezi, Van’ın Saray İlçesi 7'inci Kolordu 6'ıncı Hudut Alayı 2'inci Hudut Taburu 6'ıncı Bölük Komutanlığı’ndaki 120 kişilik Er Pavyonu inşaatı, Ulaştırma Ağır Oto Tabur Komutanlığı yemekhanesi, 11'inci ve 16'ıncı Zırhlı Piyade Tugay Komutanlıkları'na ait Lazer Dersanesi modernizasyonu, Batman Hava Meydan Komutanlığı kanalizasyon hattı, Muş Garnizon Şehitliği, Siirt Garnizon Şehitliği, Mardin Kızıltepe Şehitliği onarımı, Diyarbakır Levent Lojmanları bakım ve onarımı.

MÜTEAHHİTE ‘SİİRT’İ ALACAĞIZ’ SÖZÜ

Siirt Garnizon Komutanlığı Şehitliği onarım ihalesiyle ilgili Yarbay Erdinç Sedat Omaç’ın müteahhit Suat Sungur ile yaptığı telefon görüşmesi ise iddianamede şöyle yer aldı:
Yarbay: Vallahi anlayamadım, kafam hep şu işte. Siirt’i almak için ne yapabilirim diye cinlerimi oynatıyorum"
S.S: Ne var abi bu kadar stres yapıyorsun, canını sıkıyorsun. Alırız, olmasa da sağlık olsun.
Yarbay: Sıkmıyorum da. Şu bizim vergiyi hallet. Ben o vergiden korkuyorum. Açıkça iş çıkar diye korkuyorum. Çok gıcığım ona. Sen biliyormusun niye. Öyle bir vergi suçu hapsi çıkarsa öttük valla. Benim iki problemim var. Birde şu Malatya işini çöz.
S.S: Çok beğendim Malatyalıyı. Zaten eniştemde oranın en büyük müteahhitlerindir.
Yarbay: Vallahi öyle birşey yaparsan çok sevinirim.
S.S: Malatya’nın içinde sizin konuta yakın yerde yapıyor, ben hallederim. Kafana takma.
Yarbay: Bende Siirt’e çalışacağım, hadi görüşürüz.
S.S: Siirt’e mi çalışacaksın, vay kurban olurum senin gibilerine
Yarbay: Vallahi tekliflere iyi çalışıyorum.

Yarbay Omaç’ın müteahhit Sungur ile başka bir ihaleye ilişkin yaptığı ikinci telefon görüşmesi ise şöyle geçiyor:

S.S: Tamam abi
Yarbay: Birkaç belge koyduktan sonra bu iş senin. Hatta 600-700 ediyor. Yüzde 5, 10 gibi cüzi bir kırımla sana aldıracağım Allah’ın izniyle inşallah.
S.S: İnşallah o konuyu görüceğim.
Yarbay: Abi yarında Hava Şehitliği, acele etme şu ara teftiş denetlemem var. Hava şehitliğine paşa gelip gittikten sonra, hatta Ankara’ya geleceğiz inşallah.
SS: 15-20 günü bulurmu
Yarbay: Yok o kadar sürmez paşa bir gelip gitsin hele. Başkan olmazsa tak diye evrak çıkmaz. Sen yabancısın, Ankara’lısın, avantajın var. Dediğim gibi Diyarbakır’lılara küfrediyor, sevmiyor. Senin iyi tarafın Ankara’lısın, yabancısın, güvenilirsin. Burda da yoksun, kimsenin aklına bile gelmez. Yani kimse gelip bana diyemez Ankara’dan gelip girmişler. Personel dahi bilmiyor benim seninle şeyimi.
Yarbay: Merhaba iştemisin
S.S. : Komutanım İstanbuldayım
Yarbay: Albayı biraz çözdüm, hakikaten ben müteahhitliği bilmiyorum. Ama inşallah 3 sene sonra masanın karşısında birşeyler öğrenecem. Hakikaten ben saf ve iyi niyetliyim, kötü düşünemiyorum.
S.S. : Komutanım saf değilsin valla.
Yarbay Omaç’ın Rahmetullah Peker adlı müteahhitle yaptığı iki ayrı telefon görüşmesi:
R.P. : Merhaba komutanım
Yarbay: Sen o rakamı atacaksın. Senin teklif fiyat formunu biz hazırlamış oluyoruz. O rakamı yatırıp ihaleye giriyorsun, okey. Beni kırmıyorsun.
R.P. : Komutanım Muş’tan haber varmı
Yarbay: Yok daha inceleniyor, çok deşmeyelim. Başkanla (Albayı kastediyor) şeydeyiz. Yani bakalım birşey yapacağız.
R.P. : İnşallah problem olmaz, değilmi komutanım.
Yarbay: Uğraşıyoruz, biliyorsun, kolay değil.
R.P. : Komutanım nasılsın
Yarbay: Ben dedim ki Siirt’te birini destekleyin, sen gitmişsin olay çıkarmışsın. Bunun açıklaması nasıl olur sence dedik ki Siirt’i destekleyeceksiniz. Hani seni tanımasam kesinlikle art niyet düşüneceğim, bağlıyorum, bunu bil yani. Ben dedim belli rakam verin, o da olmayacak şey yapmış.
R.P. : O zaman komutanım şunu yapalım. Eğer bir evrak aradan çekebilirsek.
Yarbay: Öyle birşey diyemem, yapacak birşey yok artık. Neyse bari sen al. Van nasıl geçti
R.P. : Komutanım Saray’da ikinciyiz.
Yarbay: Birincinin durumu iyimi
R.P. : Komutanım, iki üç firma vardı, yeterlilikleri yoktu, kimi cetvel vermemiş, elenmiş. Birincinin eksiği şu anda görünmüyor. Yalnız cetvel isterken makina, inşaat, elektrik herkesin keşfini hazırlayacak mühendisin kaşesini istiyorlar, o da gizli bir yerdeydi. Biz diyoruz ki belki diğer firmalar fark etmemiştir. En son biz fark ettik. Mesela Siirt’te İsmail fırıldaklık yaptı.
Yarbay Omaç’ın CHP Diyarbakır milletvekili adayı olan ve tutuklu sanıklar arasında yeralan Kamil Akan ile yaptığı telefon görüşmesi:
K.A. : Yarbayım merhaba
Yarbay: Konuşmam etkili oldu, ben sana şifreli konuşuyorum oldumu.
K.A. : Tamam çok iyi. Yarın bana dönersen iyi olur. Yani biraz gayret gösterin, müşterek çıkarımız çok büyük.
Yarbay: Sözümüz söz, uğraşıyoruz.
Yarbay Omaç’ın müteahhit İsmail Atlan ile yaptığı telefon görüşmesi:
İ.A. : O Vanlı arkadaş geldi
Yarbay: Sabahleyin teklif mektubu boş olsun, ekini biz veririz
İ.A. : Abi gelen paşa Veysi paşamıydı
Yarbay: Yok yav. Şeydi İç Tedarik Daire Başkanı Fahri bilmem ne?
İ.A. : Zaten Yalçın Albay ayın 31’inde geliyor
Yarbay: Heralde bizim paşa bey ayın 17-18’inde geliyor

Soruşurmayla ilgili tututlu bulunan sanıkların isimleri
1- Raci Gökçayır (Albay)
2- Erdinç Sedat Omaç (Yarbay)
3- Kamil Akan (CHP milletvekili adayı)
4- Sedat Yıldız (İçtedarik Bölge Başkanlığı muhasebe şefi)
5- Ferhat Demirdağ
6- İrfan Bahçıvancı
7- Suat Sungur
8- Abdurrahman Nas
9- İsmail Atlan
10- İbrahim Süleyman Kürkçoğlu
11- İsmail Akan Arcak
12- Eşref Tokur
13- Mustafa Kemal Çakan
14- Uğur Akmeşe
15- Mustafa Eser
16- Ömer Kurt
17- Rahmettullah Peker
18- Şeyhmus Anık
19- Mahmut Görmez
20- Barış Kural Öner

Tutuksuz yargılanan sanıklar
1- Dahir Babacan (İnşaat Emlak Daire Başkanlığı’nda sivil personel)
2- İbrahim Halil Kardaş
3- Cahit Yüce
4- Mehmet Murat Bayar
5- Emrullah Bahçıvancı
6- Sabri Şimşek