Gündem Altın Portakal 100. yıl vurgusuyla başladı

Altın Portakal 100. yıl vurgusuyla başladı

11.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

51. Antalya Altın Portakal Film Festivali, dün gece düzenlenen törenle açıldı. Korhan Abay’ın sunuculuğunu yaptığı gecede, ilk konuşmayı yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türk sinemasının 100. yılına vurgu yaptı ve Türkiye’de yaşanan olaylarla ve hayatını kaybedenlerle ilgili üzüntülerini dile getirdi.

Altın Portakal 100. yıl  vurgusuyla başladı

Aralarında Salih Güney, Taner Barlas, Süleyman Turan ve Janset Paçal’ın da olduğu oyuncuların ulusal yarışma filmlerini tanıttığı gecede onur ödülleri de sahiplerini buldu. Filiz Akın, Haldun Dormen’e Onur Ödülü vermek için sahne aldı ve “Sinemanın 100 yıllık yolculuğunun bir kısmında bizler de vardık.

‘57 sene benimle geçti’
Sinemaya sahip çıkma duygusu beni çok heyecanlandırıyor. Cannes’da Altın Palmiye ödülüyle 100 yıl taçlandı. Bize özel bir yer verdiniz, değer verdiniz alkışladınız,” diye konuştu. Fatma Girik, “Sinemanın 100. yılını kutlarken, 57 senesi benimle geçmiş. 57 senedir film çekiyormuşum. Keşke bir 57 senem olsa da onu da sinemaya versem,” dedi ve Nilüfer Aydan’a Onur Ödülü’nü takdim etti. Aydan ise “Dünyada da ülkemizde de çok kötü şeyler oluyor.
Biraz gelmek istemedim. Olaylar beni rahatsız ediyor, eve kapanıyorum. O kadar emek verdiler ki geldim. Bu ödülü barış, sevgi ve Mustafa Kemal Atatürk’e adıyorum” dedi ve Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” cümlesini hatırlattı.
Festival direktörü Elif Dağdeviren ise yazar Tarık Dursun K.’ya Onur Ödülü’nü sundu. ‘Şeytan’daki (TheExorcist) rolüyle hatırlanan, Martin Scorsese’nin ‘Alice Doesn’t Live Here Anymore’undaki performansıyla ise En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazanan Amerikalı aktris Ellen Burstyn, gecede Yaşam Boyu Onur Ödülü alan dördüncü isimdi. Burstyn, ödülünü “Uzun kariyerimde çok fazla ödül aldım. Ama hiç bir ödül beni 40 yıldır ziyaret etme hayalleri kurduğum bir yere getirmemişti,” diyerek aldı. Yıldırım Önal Anı Ödülü’ne layık görülen Güler Ökten, “Şu anda bu sahnede bulunmama olanak sağlayan herkese teşekkür ederim” dedi.