Gündem Ankara, Filistin-İsrail çatışması konusunda devrede: ‘Esir takası dahil arabuluculuğa hazırız’

Ankara, Filistin-İsrail çatışması konusunda devrede: ‘Esir takası dahil arabuluculuğa hazırız’

10.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas ile İsrail arasında yaşanan çatışmaların ardından dün Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Lübnan Başbakanı Mikati, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ve Katar Emiri Al Sani ile telefonda görüştü. Türkiye’nin bölgede çatışmaların son bulması ve sükunetin sağlanması için her türlü gayreti gösterdiğini ifade eden Erdoğan, esir takası dahil her türlü arabuluculuğa hazır olduklarını duyurdu.

Ankara, Filistin-İsrail çatışması konusunda devrede: ‘Esir takası dahil arabuluculuğa hazırız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas ve İsrail arasında yaşanan çatışmaların ardından bölgedeki ülkelerin liderleriyle telefon diplomasisi yürüttü. Erdoğan dün Kabine toplantısına bir süre ara vererek önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan daha sonra da İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog, Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefonda görüştü.

Haberin Devamı

Ankara, Filistin-İsrail çatışması konusunda devrede: ‘Esir takası dahil arabuluculuğa hazırız’

İletişim Başkanlığı’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Filistin lideri Abbas arasındaki görüşmeye dair yapılan açıklamada, “Görüşmede, İsrail ve Filistin’de yaşananlar ile bölgedeki gerilime ilişkin son gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin bölgede çatışmaların son bulması ve bir an önce sükunetin sağlanması için her türlü gayreti gösterdiğini ifade etti” denildi.

Ankara, Filistin-İsrail çatışması konusunda devrede: ‘Esir takası dahil arabuluculuğa hazırız’

Sükunet mesajı

Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Herzog görüşmesinde de, İsrail ve Filistin’de yaşananlar ile bölgedeki gerilime ilişkin son gelişmeler ele alındı. Gazze halkının topluca, ayrım gözetmeksizin zarar görebileceği bir adımın, bölgede yaşanan acıları ve şiddet sarmalını daha da artıracağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağduyuyla hareket edilmesi gerektiğini ve bölgede sükunetin bir an evvel tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Erdoğan, görüşmede, bölgedeki endişe verici çatışmaların sonlandırılması ve kalıcı barışın sağlanması için Türkiye’nin gayretlerinin artarak süreceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Erdoğan ile Katar Emiri Al Sani, Lübnan Başbakanı Mikati ve Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi görüşmelerinde de İsrail-Filistin gerilimi çerçevesinde bölgede artan çatışmalar ele alınarak gerginliğin sonlandırılması için yapılabilecekler değerlendirildi. Erdoğan, çatışmaların sona ermesi için Türkiye’nin gayret göstermeye devam edeceğini belirtti.

‘Barışın kaybedeni olmaz’

Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada da İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin şu mesajları verdi: “Biz ne İsrail topraklarında ne Filistin topraklarında tek masumun burnunun kanamasına razı olmadığımızı hep söyledik, söylüyoruz. Bugün de aynı yerdeyiz. Gazze’nin hava ve kara saldırılarıyla yerle yeksan edilmesi, camilerin bombalanması, masum çocuk, kadın, yaşlı ve sivil ölümleri asla kabul edilemez. İsrail şehirlerine yönelik eylemlerde benzer manzaralar ortaya çıkmışsa bunları da kesinlikle tasvip etmiyoruz. Savaşın da bir adabı, ahlakı vardır. Taraflar buna riayet etmekle mükelleftir. Hep ifade ettiğimiz gibi, adil bir barışın kaybedeni olmaz. 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip, bağımsız, egemen bir Filistin Devleti kurulmadan, bölgeye huzur gelmeyeceğine inanıyoruz. Türkiye olarak, tarafların talep etmesi halinde esir takası dahil her türlü arabuluculuğa hazır olduğumuzu belirtmek isterim. İsrail’den Filistin topraklarına yönelik bombardımanlarını, Filistinlilerden de İsrail’deki sivil yerleşimlere yönelik tacizlerini durdurmalarını istiyoruz. Gazze halkının ihtiyaç duyacağı insani yardım malzemelerinin tedariki konusunda da gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz.”