Gündem Antioksidan deposu mucizevi bitki karnabahar

Antioksidan deposu mucizevi bitki karnabahar

28.04.2018 - 14:05 | Son Güncellenme:

İnsan beynine benzeyen beyaz gövde ve yeşil yapraklarıyla yuvarlak şirin yapısıyla tam bir vitamin deposudur karnabahar. İçerdiği, bilinen C ve K vitaminleriyle birlikte niyasin, float, pridoksin, riboflin ve tiamin gibi faydaları çok olan vitaminleri de bünyesinde barındırır. Ayrıca içerdiği sülfür ile de vücuttaki toksinleri nötr yaparak, yukarıda bahsettiğimiz vitaminler gibi karaciğere çok fayda sağlar.

Antioksidan deposu mucizevi bitki karnabahar

Başlıca faydaları nelerdir?

Haberin Devamı
  • Bağışıklık sistemini korur: Antioksidan özelliğinden dolayı vücudun zayıf anında destek sağlayarak hastalık riskini ortadan kaldırır.
  • Kalp sağlığını korur: İçerdiği bakır, çinko, magnezyum ve kalsiyum sayesinde vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırır ve kardiyovasküler sisteme destek sağlar.
  • Kan basıncını korur: Bildiğiniz gibi kan basıncını potasyum sağlar. Karnabahar ise potasyum açısında çok zengin bir bitki olduğundan yüksek veya düşük tansiyon gibi sorunların üstesinden gelmek için ilaç gibidir.
  • Mide sağlığını korur: Karnabahardaki glukoraphanin sayesinde mideyi koruyan mukus sıvısını da karnabahar koruyor. Dolayısıyla ülser gibi mide hastalıklarından korunmayı sağlıyor.
  • Kanser önleyicidir: Karnabahar, kansere sebep olacak kanserojen maddeleri devredışı bırakmada hatta bertaraf etmekte etkili olan enzimleri barındırmaktadır. Yani diğer hastalıklara engel olduğu gibi kansere de set olur.

Karnabaharın yukarıda yazılanlar dışında daha bir çok faydası vardır ki saymakla bitmez. Sinirleri kuvvetlendirerek sinir sistemini korur, antibakteriyel özelliğinden ötürü idrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir. Karnabahar lifli yapısı sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı gidererek, idrar sökücü özelliğe sahiptir.

Karnabahar nasıl tüketilir ?

Bu kış bitkisi genelde kızartılarak tüketilir ancak bu çok fayda vermez. Genelde sebzelerin tümü için kızartma önerilmez. Çünkü besin değerleri kızartma esnasında oluşan yüksek sıcaktan dolayı azalıyor hatta zararlı etkiler bile ortaya çıkarabiliyor. Yinede lezzetli şekli üzerine galeta unu ve yumurta sürülerek kızartılan olduğundan bu şekilde tüketmek çok popüler.

Haberin Devamı

Çiğ karnabaharın faydaları

Alışkanlıkların aksine turpgillerden olan karnabaharı pişirerek değil, haşlayarak veya çiğ şekilde tüketmek daha doğrudur. Çünkü çiğ haliyle kanserojen maddelerin ortadan kaldıran enzimlerini öldürmemiş olursunuz.

Velhasıl karnabahar gerçekten bir ecza deposu. Her sağlıklı bireyin özellikle sağlıklıyken tüketmesi gereken bir besin. Ama bayanlar daha fazla tüketiyor. Salata olarak rendelenmiş halini limon suyu ve sirke ile karışımını erkeklere de tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın, esen kalın.