Gündem ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 || Yeni asgari ücret zammı ne kadar olacak (net-brüt)? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 || Yeni asgari ücret zammı ne kadar olacak (net-brüt)? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

29.06.2022 - 17:18 | Son Güncellenme:

Asgari ücret zammı için kritik gün. Bugün, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı. İşçi ve işveren temsilcilerin bir araya gelmesiyle gerçekleşen toplantıdan çıkacak kararlar merak konusu. Enflasyon rakamlarında artış sonrasında asgari ücrete ek zam yapılması bekleniyor. Temmuz ayında yeni asgari ücretin ne kadar olacağı ise araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki net ve brüt yeni asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret toplantısı sonucu nedir?

ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ 2022 || Yeni asgari ücret zammı ne kadar olacak (net-brüt) Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak

Asgari ücret zammı son dakika gelişmeleri milyonlarca kişi tarafından büyük bir heyecanla araştırılıyor. Asgari ücrete yılbaşında yapılan zam sonrasında 4253 TL'ye yükselmişti. Artan enflasyon rakamları sonrasında asgari ücret için ek zam beklentisi oluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istediğini açıkladı. Bugün ise Asgari Ücret Komisyonu ‘ara zam’ için toplandı.  Peki asgari ücret zammı ne kadar olacak? Yeni asgari ücret ne zaman açıklanacak 2022?

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla başladı.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol şu ifadeleri kullandı: "Hem işçi tarafı hem devletimizin himayelerinde hem de işverenlerimizin mutabakatıyla ara bir zam ihtiyacında mutabık olduk. Buraya isteyerek geldik. Vatandaşımızın beklentisinin karşılanması konusunda TİSK olarak tam bir mutabakatla buradayız. Enerji fiyatları dedik, yanı başımızda savaş var. Aynı belirsizlikler işçilerimizi iş sahiplerini etkiliyor. Dengeli bir asgari ücret tespiti yapılmasında TİSK elini taşın altına koyacaktır.

Türk İş Başkanı Ergün Atalay ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Sayın bakanım uzun yıllar sonra ilk defa asgari ücretle ilgili bir toplantı yapıyoruz. Haziran ayı sonlarına doğru. Şimdi bu son 5 aydır enflasyonda olan yüksek artış özellikle gıdada olan artıştan kaynaklı bir iş. Bu toplantı ile ilgili bizi buraya davet ettiğiniz için sayın Cumhurbaşkanına da teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

Sayın Bakanım asgari ücretle ilgili son 5 aydır ocak ayında güzel bir zam yaptık ama maalesef bu zam özellikle gıdadaki yüksek enflasyondan dolayı eridi. Dar ve sabit gelirli çalışanlar ülkede en büyük sıkıntıyı çeken toplumun kesimi. İnsanlar ekonomik sıkıntı içerisindeler onun için bu toplantı oluyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. İnşallah en kısa sürede bu konuda müjdeli bir haberi işçilerimizle, emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz. Süratle Çalışma Bakanım Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile bir araya gelecekler ve bu çalışmayı da bu hafta sonuna varmadan inşallah bitirecekler. Ve ardından NATO görüşmelerinden döner dönmez bunu milletimle tüm işçilerimizle paylaşma fırsatını bulacağız” dedi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ise konuyla ilgili 3 farklı formülü paylaştı. Kaya konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Birkaç gün içinde asgari ücret komisyonu nihai kararını verecek. 3 tarafta bu kararı alma konusunda hazır. Birinci altı aylık dönem için biz yüzde 40 olarak sabitlemiş olduk. 4.253 lira olan asgari ücretin enflasyon rakımda bir iyileştirme söz konusu olursa gelecek olan rakamla birlikte asgari ücretin 5 bin 954 liraya çıkma ihtimali yüksek.

Haberin Devamı

İkinci bir ihtimal ise SGK priminin alınmaması durumunda 4.253 lira üzerine 879 lira eklenerek 5.132 lira olması bekleniyor.

Üçüncü bir ihtimal ise yıllık enflasyon rakamının yarısı yüzde 37,5 yapar. O zaman asgari ücrette 5 bin 847 liraya yükselmiş olur.