Gündem Türkiye'den stratejik bir hamle daha! Orta Asya'ya yük koridoru

Türkiye'den stratejik bir hamle daha! Orta Asya'ya yük koridoru

15.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Orta Asya’da üretilen malları Avrupa’ya ulaştıracak yük taşımacılığında “karayolu koridoru” kurmak için stratejik adım atıyor.

Türkiyeden stratejik bir hamle daha Orta Asyaya yük koridoru

ÖNDER YILMAZ Ankara - Rusya, Özbekistan ve Kazakistan’la “kombine taşımacılığı” içeren anlaşmaları devreye sokmaya hazırlanan Türkiye, Rusya ile karayolu taşımacılığının kapasitesini artıracak. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, yüküyle birlikte ağırlığı altı tonun altında kalan taşıtlarla yapılan ikili ve transit taşımalarda geçiş belgesi aranmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ASYA’DAN AVRUPA’YA...

Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Baştor, Rusya’yla 8 bin olan ikili taşıma kotasının 20 bine, 6 bin olan transit taşıma kotasının da 35 bine çıkarıldığını söyledi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal da “Asya’da üretilen malların Orta Asya, Hazar bölgesi, Kafkasya üzerinden ülkemize, Avrupa’ya ulaştırılmasına odaklanıyoruz” diye konuştu.

'ORTA KORİDOR'

Taşımacılıkta kuzey koridorunun devre dışı kalması nedeniyle Avrupa’nın mal tedariki ve yük taşımacılığı Türkiye’nin de üzerinde bulunduğu “orta koridora” kaydı. Ankara, enerjide olduğu gibi karayolu yük taşımacılığında da kilit rol almak için bölge ülkeleriyle tek tek anlaşma yapıyor. Bu çerçevede Rusya, Kazakistan ve Özbekistan ile imzalanan “kombine taşımacılığı” içeren anlaşmalara ilişkin kanun teklifleri TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

Haberin Devamı

Rusya ile yapılan anlaşmaya ilişkin komisyona bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, “Şu anda özellikle Ukrayna üzerinden Rusya’ya karayolu geçişlerinde ciddi sorunlar var, dolayısıyla orta koridor, biraz daha önem kazanmaya başladı” dedi.

‘AB MARJİNALLEŞTİRDİ’

Rusya tarafının anlaşmanın onay işlemlerini tamamladığını belirten Kaymakcı, AB’nin bu anlaşmaya nasıl bakacağına yönelik soruları üzerine de şunları kaydetti: “AB şu ana kadar, Rusya’ya karşı sekiz yaptırım paketi kabul etti. AB’nin Türkiye’yi biraz marjinalleştirmesi şu andaki durumun nedenlerinden biri. Ama Türkiye buna rağmen, AB’nin yaptırımlarını anlıyor ancak kendi çıkarlarını da korumak durumunda. Biz şu ana kadar AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların delinmesine zemin oluşturacak adımı atmadık.”

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor da “Bu anlaşma bize 6 tonun altındaki araçlarda belge muafiyetini getirecek ve ihraç taşımalarda elimizi oldukça güçlendirecek” ifadelerini kullandı. Baştor, bölgede sadece Rusya ile değil, diğer komşu ülkeler ve Asya ve Avrupa ülkelerinde taşıma sektöründe, taşıma pazarında nakliye ve lojistik alanında ciddi taşımalar gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

KOMBİNE TAŞIMACILIK

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal da Kazakistan’la gerçekleştirilen kombine yük taşımacılığı anlaşmasına değinirken şunları söyledi: “Kazakistan’ın da desteklediği Hazar geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru’nun stratejik önemi daha da artmış durumda. Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması’yla kombine taşımacılığın teşvik edilmesine, Türkiye-Kazakistan arasındaki karayolu taşımacılığının demiryolu ve deniz yolu gibi sürdürülebilir diğer taşımacılık yöntemleriyle desteklenmesine, çeşitlendirilmesine, Asya’da üretilen malların Orta Asya, Hazar bölgesi, Kafkasya üzerinden ülkemize veya Avrupa’ya ulaştırılmasına ve Türkiye’nin doğu-batı güzergâhında bağlantısallık rolünün güçlendirilmesine odaklanıyoruz. Temel amaç daha hızlandırılmış, daha fonksiyonel bir ulaştırma ‘network’ü ortaya koymak.”