Gündem Avrupa’da atık zirvesi

Avrupa’da atık zirvesi

11.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Komisyonu ile Türk Ticaret ve Çevre Bakanlıkları, Brüksel’de AB’nin Atık Sevkiyatı Tüzüğü Taslağı ve Türkiye’nin sorumluluklarını ele aldı.

Avrupa’da atık zirvesi

MİTHAT YURDAKUL/ ANKARA-  Taslak kapsamında, AB ülkeleri ile ticari paydaşları arasındaki atık sevkiyatı, denetimden geçen tesislerce yapılabilecek. İkili temaslarda, AB yetkililerince taslağın amacının ticaretin kısıtlanması değil çevrenin korunması olduğu ve Yeşil Mutabakat’ın önemli bir parçası olan düzenlemede Türkiye ile iş birliği yapılmasının önemine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Çöp ithali istemiyor

Bakanlık yetkilileri ise yasa dışı atık sevkiyatının ve atık yönetiminin çevreye verdiği zararın önlenmesinin paylaşılan ortak bir hedef olduğunu vurguladı. Türkiye’nin de çöp ithalatı yapmak istemediğine işaret eden yetkililer, sanayiye girdi teşkil eden ve “atık” olarak tanımlansa da hammadde niteliğindeki bu malzemelerin ithalatının belirli sektörlerin üretimi ile döngüsel hedefleri doğrultusunda önemli olduğunu vurguladı. Yetkililer, plastik atık ithalatının Türkiye için de endişe yarattığı, bunun ardından karışık plastik atıkların ithalatının yasaklanması, çevre lisanslarının gözden geçirilmesi gibi sıkı tedbirlerin getirildiğini vurguladı. Buna karşın, AB’nin çevresel kaygıların ötesine geçen orantısız tedbirler almasından endişe duyulduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye ithal edilen atığın ülke içinde ticaretinin yasak olduğunu vurguladı. AB mevzuatı kapsamında getirilecek denetimlerin Türkiye’deki operatörler açısından ilave yük ve maliyet anlamı taşıyacağı belirtildi.

Amaç kaçakçılığı engellemek

AB, atık mevzuatıyla ilgili yeni düzenlemesiyle atık ihracatının yüzde 30’unu oluşturan, yıllık 9.5 milyar euro’luk hacme ulaşan kaçak atık ihracatının önüne geçilmesi hedefleniyor. Düzenlemeyle, Türkiye’nin de arasında olduğu OECD ülkelerine yapılan atık ihracatı yakından izlenecek, atıkların nasıl yönetildiği sorgulanacak. Türkiye’nin hurda ithalatının yüzde 88’ini hurda demir oluşturuyor. Bu ithalatın yüzde 52’si (5.7 milyar dolar) Avrupa’dan yapılıyor.