Gündem Ay tutulması saat kaçta başladı, sona erdi mi? Çilek ayı nedir, Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

Ay tutulması saat kaçta başladı, sona erdi mi? Çilek ayı nedir, Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

05.06.2020 - 23:12 | Son Güncellenme:

Ay tutulması bu akşam gerçekleşti. Bu yılın ilk ay tutulması olan kısmi tutulmanın saat kaçta gerçekleşeceği doğa olaylarına meraklı olan vatandaşlar tarafından büyük merak konusu oldu. Türkiye saati ile 20:45'te başlayan ay tutulması 22:24'te en belirgin haline kavuştu. İngiltere Kraliyet Gözlemevi haziran aylarında yaşanan dolunaya çilek ayı adı verildi, Avrupa'da tutulma ise Gül ayı ve Sıcak ay gibi farklı adlar ile anılıyor. Peki Ay tutulması saat kaçta başladı. Türkiye saati ile ne zaman sona erecek? İşte Ay tutulması hakkında merak edilenler...

Ay tutulması saat kaçta başladı, sona erdi mi Çilek ayı nedir, Ay tutulması Türkiyeden izlenebilecek mi

5 Haziran^da gerçekleşecek olan ay tutulması nedeniyle vatandaşlar araştırmalarına devam ediyor. Doğa olaylarını yakından takip eden vatandaşlar tarafından izlenmek istenen Çilek ayı ay tutulmasının Türkiye'de saat kaçta izlenebileceği araştırılıyor. Kısmi tutulma olan ay tutulması Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden çıplak gözle izlenebilecek. Türkiye'de ay tutulması 20:45'te başlayacak, 22:24'te en belirgin haline kavuşacak. Çilek ayı ay tutulmasının 00:04'te sona ermesi bekleniyor. Ay tutulması Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya'nın büyük bölümünde izlenebilecek.

Haberin Devamı

ÇİLEK AYI NEDİR?

Haziran ayındaki dolunaya "Çilek Ayı" adı veriliyor. Ancak bunun nedeni Ay'ın renginin değişmesi değil.

İngiltere Kraliyet Gözlemevi, haziran aylarında yaşanan dolunayın ABD'de çilek hasadına denk gelmesinden dolayı bu isimle anıldığını ve dünyanın farklı yerlerinde değişik adlara sahip olduğunu söylüyor.

Gözlemevi, "Kuzey Amerika'da çilek hasadı haziran ayında yapılıyor. Bu nedenle de hazirandaki dolunaylara Çilek Ayı adı veriliyor. Avrupa'da ise daha çok Gül Ayı adıyla bilinirken, yaz mevsiminin başlangıcına denk geldiği için Sıcak Ay olarak da adlandırıldığı yerler var" diyor.

AY TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Ay tutulmasını izlemek için aşağıdakilere dikkat etmeniz yeterli.

Hava durumunu kontrol edin, ısıya uygun giyinin. Ay tutulmasını görebileceğiniz uygun bir konum bulun. Dünya'da gece olduğu kentlerde bu mümkün. Ancak yapay ışıkların ve hava kirliliğinin bulunmadığı taşra, en açık gökyüzüne ve izleme koşullarına sahip.

Haberin Devamı

Kişisel güvenliğinizi ciddiye alın. Karanlıkta yalnız yürümeyin. Arkadaş ve ailenize nerede olduğunuzu haber verin.

 

Yazarlar