Gündem Bakraç Galeri 40. yılını kutluyor

Bakraç Galeri 40. yılını kutluyor

21.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kozyatağı’nda bulunan sanat galerisi Bakraç bu yıl kuruluşunun 40. yılını kutluyor. Bu vesileyle kurucusu Bilge Koloğlu serüvenini anlattı.

Bakraç Galeri 40. yılını kutluyor

1979 yılından bu yana çok sayıda sergiye yer veren bir sanat galerisi Bakraç. Bilge Koloğlu tarafından 1979’da Cihangir’de kurulan galeri, 1986’da kapanmış. 13 yıl sonra Kozyatağı’ndaki tarihi bir köşkte yeniden faaliyetlerine başlamış. “Sanata ilgi duyan herkesin ziyaretine ve katılımına açık” olarak kendini tanımlayan galeride, sergiler ve atölye çalışmalarına ek olarak sanat kültürü seminerleri düzenleniyor. Reşat Paşa Konağı’nın hemen arkasında, tek katlı bir köşkte faaliyet gösteren galeri 2019’da 40. senesini kutluyor. Bu vesileyle galerinin kurucusu Bilge Koloğlu’yla konuştuk.

Haberin Devamı

- Bakraç galerinin 1979’da Cihangir’de başlayan yolculuğunu anlatır mısınız?

1979 yılında Amerikan Kültür Merkezi’nde kültür ataşesinin sergilerden sorumlu yardımcısı olarak çalışıyordum. Eşim o sırada Cihangir’de bir garaj kiralamıştı. İçinde çeşitli faaliyetler yapmaya başlamıştı. Bir gün bana “Bugün işe biraz geç git sana bir şey göstereceğim” dedi. Gösterdiği yer garajın bir bölümünün sanat galerisi haline gelmiş olmasıydı. Benim için büyük bir sevinç kaynağı oldu. Amerikan Kültür Merkezi’ndeki işimden ayrılıp Bakraç Sanat Galerisi’ni kurdum. Bulunduğumuz sokağının ismi Bakraç Sokak olduğundan dolayı galerimin ismini de Bakraç koydum. Bakraç Sanat Galerisi’nin açılışı oldukça ses getirdi. Bir takım ilklere de imza atıldı. Örneğin; kadınlar el becerilerini göstermek için galerinin bir köşesini kullanıp ürettiği eserleri sergilediler.. Yolculuğumuz yedi yıl sürdü. Yedinci yılın sonunda garaj satıldı. Yeni alan kişilerin sanata saygısı yoktu. Dolayısıyla oradan ayrıldık. Daha sonra 10 yıl bir sanat galerisinin yöneticiliği yaptım. 10 yılın sonunda oradaki inşaat kargaşalıkları sebebiyle oradan da ayrılmamız gerekti. Ve Kozyatağı’ndaki eski köşkümüzü Bakraç’a layık bir şekilde onardık tasarladık. Ve hizmetlerimize halen burada devam etmekteyiz.

Haberin Devamı

- Galerinin geçmişten bugüne kat ettiği yolda en önemli değişikliklerin neler olduğunu düşünüyorsunuz?

Bakraç gerek Avrupa yakasında gerekse Anadolu yakasında farklı mekanlarda işlevini sürdürmesine rağmen kalitesinden ödün vermeden gittiği yerleri güzelleştirerek izleyici sayısını çoğaltarak yolculuğunu devam ettirmekte.

- 40. yılınızı kutlamak size neler ifade ediyor?

40. yılımızı kutluyor olmak bize gösterilen değere, itimada layık olmanın haklı başarı ve gururu ve kıvancını yaşatıyor.

- Atölye çalışmalarınızın içeriği nedir? Galerinin faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Haftanın üç günü galerimizde resim ve seramik dersleri verilmekte. Çarşamba günü ressam Ferzan Çuhadaroğlu ile yağlıboya atölyesi perşembe günü ressam Sait Günel ile akrilik ve suluboya atölyesi, cumartesi günü ise Ediz Berberoğlu ile çocuklar için resim ve seramik atölyesi mevcut. Aynı zamanda üç haftada bir galerimizde sergi düzenlenmekte. Sergi takvimimize internet sitemizden www.bakrac.com adresimizden ulaşılabilir.

Haberin Devamı

- Önümüzdeki dönem hangi sergileri düzenlemeyi planlıyorsunuz?

Önümüzdeki 2019-2020 yılı sergi takvimimizde değerli sanatçıların solo ve karma resim sergileri yer alıyor. Aynı zamanda fotoğraf ve seramik sergileri açmayı planlıyoruz. İnternet sitemizde bültenimize üye olarak bilgi alabilir, bizi takip edebilirsiniz.