Gündem Balıkçı barınağında ölüm- kalım mücadelesi

Balıkçı barınağında ölüm- kalım mücadelesi

12.10.2010 - 13:01 | Son Güncellenme:

Avdan dönen tekne kayalıklara savruldu, 2 kişiyi arkadaşları kurtardı

Balıkçı barınağında ölüm- kalım mücadelesi

KASTAMONU’nun İnebolu İlçesi’ne bağlı Özlüce Köyü’ndeki balıkçı barınağının girişinin kumla dolması balıkçılar için tehlike oluşturmaya başladı. Palamut avlamak için denize açılan iki balıkçı, dönüşte barınağa giremeyince ölümden döndü. Balıkçı Hüseyin Çubuk’a (43) ait 8.5 metrelik balıkçı teknesi, dalgaların etkisiyle kayalıklara savruldu. Tekne sahibi Çubuk ve yanında bulunan Kadir Doğan (55) diğer balıkçıların yardımıyla boğulmaktan son anda kurtuldu. Dalgaların kayalıklara savurduğu tekne ise kamyon yardımıyla barınağa çekildi.

Haberin Devamı

Barınağın girişinde su derinliğinin yer yer 1 metrenin altına indiğini belirten balıkçılar, bu durumu denize girerek kanıtladı. Balıkçı Ender Çelik (27) arkadaşı Ersin Kıvanç’ın (33) sandalıyla barınağın girişine kadar giderek denize girdi. Denizin barınak girişindeki derinliği bazı kesimlerde Ender Çelik’in dizlerine kadar geldi. Denizde bir süre yürüyen Çelik, daha sonra tekrar sandala binerek döndü.

1 YIL ÖNCE TARAMA YAPILDI

Özlüce, Yunus ve Köroğlu Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Tufan Özkan, Özlüce Balıkçı Barınağı inşaatına 1996 yılında başlandığını ve 2006 yılında tamamlandığını hatırlattı. Ana mendireğin 600, tali mendireğin ise 150 metre uzunluğunda olduğunu kaydeden Özkan, Özlüce Balıkçı Barınağı’nı yıllık bin 500 TL bedelle kooperatif olarak Hazine’den kiraladıklarını belirtti. Kooperatife 33 balıkçının üye olduğunu söyleyen Özkan, “Barınağımızda geçen yıl temmuz ayında 20 gün boyunca DLH tarafından tarama yapıldı. Ancak 1 yıl sonra yine barınak girişi kumla doldu. Bu nedenle yeniden tarama yapılması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘GİRİŞE MENDİREK YAPILSIN’

Tarama yapıldıktan sonra barınak girişinde tekrar kum birikebileceğini anlatan Özkan şunları söyledi:

“Balıkçılarımız, kum nedeniyle barınağa giriş ve çıkışta büyük tehlike yaşıyor. Girişte dar bir koridordan giriş çıkış yapabiliyoruz. Ancak fırtınalı ve dalgalı havalarda bu koridoru tutturmak çok zor oluyor. Bir arkadaşımız bu koridoru tutturamayınca, dalgalarla birlikte kayalıklara kadar sürüklendi. Çok şükür can kaybı yok, ama maddi hasar var. Bu gibi tehlikeleri biz her zaman yaşıyoruz. Barınağa giriş çıkışlarımız bizim için sorun haline geldi. Karadeniz’de havaya yakalanan başka balıkçılar da barınağımıza sığınmak isterse, buranın durumunu bilmediklerinden istenmeyen durumlarla karşılaşabilirler. Biz taramanın geçici bir çözüm olduğunu düşünüyoruz. Barınağın giriş tarafına uzun bir mendirek yapılarak kum birikmesi engellenebilir. Ulaştırma Bakanlığı’ndan ilgi bekliyoruz.”

’DENİZE AÇILMAKTAN KORKAR HALE GELDİK’

Haberin Devamı

60 yıldır balıkçılıkla uğraştığını belirten Necdet Çınar da, sorunun balıkçılar için hayati önem taşıdığını belirterek şöyle konuştu:

“Köyümüzde balıkçılıkla geçimini sağlayan çok sayıda kişi var. Şimdi palamut zamanı olduğundan, normal havalarda denize açılıp avlanıyoruz. Hava biraz bozmaya başlayınca barınağa girerken batma tehlikesi nedeniyle denize açılamıyoruz. Denize açılmaktan korkar hale geldik. Devlet buraya bu yatırımı yaptı. Ancak girişi kumla dolduğu için biz de Karadeniz’de avlanan diğer balıkçılar da tehlike yaşıyoruz.”

10 BİN LİRA ZARAR

Barınağa girmeye çalışırken dalgalara kapılan teknesiyle kayalıklara sürüklenen Hüseyin Çubuk da, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Dün gece denizde bol palamut olduğunu duyunca dalgalara rağmen arkadaşım Kadir Doğan ile birlikte açıldık. Ağlarımızı döküp iki saate yakın avlandıktan sonra hava daha da sertleşmeye başladı. Bunun üzerine barınağa dönmek istedik. Gece yarısı barınağa girmek isterken sığ olması nedeniyle dalgalara kapılıp sürüklendik. Dalgalar bizi sahildeki kayalıklara savurup attı. Yardımımıza arkadaşlarımız yetişti ve bizi boğulmaktan kurtardı. Teknemizi de kamyonla kayalıklardan çektik. Teknemin bazı yerlerinde ve ağlarda 10 bin liralık hasar oluştu. Tam balık sezonunda işsiz kaldım.”