Gündem Balkanlar’dan esen rüzgâr

Balkanlar’dan esen rüzgâr

11.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pera Müzesi,  7 Mayıs 2017’ye dek ‘Balkanlardan Gelen Soğuk Hava’ sergisiyle Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan’ın aralarında bulunduğu  ülkelerinsanatçılarının eserlerine yer veriyor

Balkanlar’dan esen rüzgâr

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıların eserleri 7 Mayıs 2017’ye dek ‘Balkanlar’dan Gelen Soğuk Hava’ sergisiyle Pera Müzesi’ne konuk oluyor. Sergi Balkan kültürü ve sanatının etkilerini hafızalarda yeniden canlandırmayı hedefliyor. Alenka Gregoric ile Ali Akay’ın küratörlüğünde düzenlenen sergi insanın doğaya müdahalesinin boyutlarına gönderme yaparak ‘rüzgâr’ kavramı üzerinden şekilleniyor. Rüzgârla insanın ilişkisini ele alırken, ‘insanın şekillendirdiği bir doğa yerine doğanın şekillendirdiği bir insan’ düşüncesini vurguluyor. Serginin başlığı ‘Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası’ söylemiyle bu bölgenin coğrafi etkisine gönderme yapıyor. Böylece bölgenin toplumsal özelliklerini coğrafya kavramları üstünden düşündürüyor.

Farklı kuşaklardan Balkan sanatçıları ele alan sergi, Lübliyana Müzesi ve Galerileri iş birliğiyle düzenleniyor. Sergi, Maja Bajevic, Braco Dimitrijevic, Vadim Fishkin, IRWIN, Laibach, Mladen Miljanovic, Ivan Moudov, OHO, Dan Perjovschi, Mladen Stilinovic, Ulay ve Sislej Xhafa gibi sanatçıların kendilerini çevreleyen sosyal, politik ve kültürel izlenimlerine yer veriyor. Videodan fotoğrafa, çizimden yerleştirmeye farklı malzemelerle üretilmiş eserler sergide bir araya geliyor.

İstanbul’un tarihsel ve kültürel alanlarda her dönem Balkanlar’ın etkisinde olduğunu hatırlatan Akay, Batı ile Doğu bloğu arasındaki bağların izini kaybetmeye başladığı günümüzde bu serginin anlam kazandığını vurguluyor.

Haberin Devamı

Işığın ressamı İstanbul’da

Balkanlar’dan esen rüzgâr


Müze, yine 7 Mayıs 2017’ye dek ‘Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin’ sergisini düzenliyor. Sergi ile 19. yüzyıl resmine damgasını vuran ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul ve Venedik’i konu alan yağlıboyalarıyla tanınan Ziem’in eserleri, Türkiye’de ilk kez Pera Müzesi’nde bir araya geliyor. Pera Müzesi’nin Ziem Müzesi ve Martigues Belediyesi iş birliğiyle düzenlediği ‘Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin’ sergisi, 19. yüzyılın özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Küratörlüğünü Lucienne Del’Furia ve Frédéric Hitzel’in üstlendiği sergide Ziem’in, izlenimci ressamlarla üslupsal ilişkilerini yansıtan yağlıboyaları ile Kırım Savaşı döneminde İstanbul’da gerçekleştirdiği desen çalışmaları öne çıkıyor.