Gündem Bayraktar ve Sarıkaya için müebbet istendi

Bayraktar ve Sarıkaya için müebbet istendi

04.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

FETÖ soruşturmaları kapsamında meslekten ihraç edilen eski savcılar Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya hakkında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30’ar yıla kadar hapis cezası istendi

Bayraktar ve Sarıkaya için müebbet istendi

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, meslekten ihraç edilen eski savcılar Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya hakkında yürüttüğü “FETÖ” soruşturmasını tamamladı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 20 sayfalık iddianamede Mustafa Özer “şikayetçi”, Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya ise “şüpheli” sıfatıyla yer aldı. FETÖ’nün ayrıntılı olarak anlatıldığı iddianamede, meslekten ihraç edilen eski savcılar Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya’nın eylemlerine de yer verildi.

Haberin Devamı

İddianamede, “müşteki” Mustafa Özer’in 1991 yılında gazetecilik mesleğine başladığı, 1997 yılından itibaren de yabancı basın kuruluşları ve haber ajansları adına çalıştığı, 2005 yılında MİT’ten gelen teklif üzerine irtibat görevlisi olarak çalışmaya başladığı aynı zamanda yabancı haber ajanslarındaki işine de devam ettiği anlatıldı. İddianamede, Özer’in ENNA adı altında iki arkadaşıyla birlikte haber ajansı kurduğu, ENNA ajansı adı altında PKK yöneticileriyle irtibata geçerek aldığı bilgileri MİT’e gönderdiği ifade edildi.

‘Örgüte yardım etti’

FETÖ’nün çözüm sürecine karşı olması nedeniyle süreci engellemeye çalıştığı vurgulanan iddianamede, bu doğrultuda şüpheliler Bilal Bayraktar ile Sadrettin Sarıkaya’nın PKK/KCK soruşturması yürüttükleri, yapılan soruşturma kapsamında birden fazla şüpheliyle beraber ayrıca MİT Başkanı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner, müsteşar yardımcısı Fatma Afet Güneş, Hüseyin Emre Kuzuoğlu, Yaşar Hakan Yıldırım ve Mustafa Özer hakkında “PKK/KCK silahlı terör örgütüne bilerek yardım etme” ve “Soruşturmanın gizliliğinin ihlal” suçlarından soruşturma başlattıkları hatırlatıldı.

Haberin Devamı

İddianamede, “Çözüm sürecini sabote etmek ve meşru hükümeti zor duruma düşürmeye yönelik olarak gerçekleştirildiği anlaşılan ve süreç içerisine görev alan kamu görevlileri ile birlikte müşteki de dahil edildi. Adı geçen savcıların yürüttüğü soruşturma dosyasında müşteki ifadesinin basına sızdırılarak kamuoyunda algı yönetimi yapılması şeklinde tezahür eden olayın, sonraki süreçte 7 Şubat MİT Krizi, 17-25 Aralık ve MİT TIR’ları adıyla bilinen yargı darbesi ve en nihayetinde 15 Temmuz 2016 tarihinde meşru Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve TBMM’yi ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişiminin ilk zincirini oluşturduğu değerlendirilmiştir” denildi.

MİT’i yıpratma

Şüpheliler Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya’nın yürüttükleri söz konusu soruşturmayla yargı yetkisini kötüye kullanarak meşru hükümeti devirmeye çalıştıkları, MİT’i kamuoyu nezdinde yıpratmayı amaçladıkları vurgulandı.

Haberin Devamı

Şüpheli Bilal Bayraktar hakkında yakalama kararı düzenlendiği ve halen firari olduğu anlatılan iddianamede, Sadrettin Sarıkaya’nın ise Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce “FETÖ terör örgütüne üye olmak” ve diğer bir çok suçtan yargılandığı ve Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu hatırlatıldı.

İŞLEDİKLERİ SUÇLAR NELER?

Bayraktar ve Sarıkaya hakkındaki iddianamenin aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu belirtilerek Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülen dava ile görülmesi istendi.

İddianamede, Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, ”Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek”, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak”, “Gizliliği ihlal etmek”, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Görevi kötüye kullanma” ve “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlarından 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıldan 30’ar yıla kadar hapisleri istendi.