Gündem Bayramın kültür sanat ajandası...

Bayramın kültür sanat ajandası...

16.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayram’da hangi filme gitsek, hangi kitabı okusak ya da sergi gezip sonrasında da bir oyun izlesek diyenler için küçük bir rehber hazırladık...

Bayramın kültür  sanat ajandası...

Filmler

Haberin Devamı

‘Yüzündeki Sır / PhoenIx’: Tatili ciddi bir film izlemek için değerlendirmek isteyen sinefiller, Alman sinemasının önemli ismi Christian Petzold’un yönettiği 2. Dünya Savaşı sonrasında geçen gerilim dolu dramı tercih edebilir.

‘PrIde’: Gösterimdeki diğer bir film, izleyicisine iyi zaman geçirten ‘Pride’. Film, madenciler ve bir grup LGBTİ aktivistinin baskıcı rejime karşı dayanışması üzerine ve Margaret Thatcher döneminde geçen gerçek bir hikayeye dayanıyor.

‘Taksi Tahran’: Sinefillere hitap eden diğer bir yapım, yasaklı sinemacı Cafer Panahi’nin Tahran’da taksi sürdüğü Berlin’den Altın Ayı ödüllü ‘Taksi Tahran’. İran politik gelişmelerin odağındayken günümüz Tahran’ının nabzını tutmak için de iyi bir fırsat.

Haberin Devamı

‘A Most VIolent Year’: İşleri büyütmek isteyen bir iş adamını konu alan film, hem yönetmenlik hem politik mesajı hem de başroldeki Oscar Isaac’in performansıyla takdiri sonuna kadar hak ediyor.

‘Ant-Man’: Bayram tatiline denk gelen çizgi roman uyarlaması, Marvel’ın karakter galerisinden ve daha önce beyazperdede izlemediğimiz Ant-Man. Komedi ağırlıklı bir kariyerle tanınan Paul Rudd’ın Ant-Man’deki performansının merak uyandırdığı film ana akım bir eğlence vaat ediyor.

‘MagIc MIke XXL’: Steven Soderbergh’in erkek striptizcilerin dünyasını anlattığı ‘Magic Mike’ın devam filmi daha az sorun daha çok şov prensibine dayanıyor.

‘InsIde Out’: Pixar animasyonu ‘Inside Out’, minik izleyiciler için büyükleri de sıkmayacak bir seçenek.

Sergiler

Sabancı Müzesi: Bayramda çağdaş sanat görmek isteyenlere Sabancı Müzesi son dönemin öne çıkan genç isimlerin eserlerinin yer aldığı ‘Buluşma… Reunion’ sergisini sunuyor. Tümü yolu Sabancı Üniversitesi’nden geçmiş sanatçıların eserlerinden oluşan sergide resim, fotoğraf, enstalasyon gibi farklı medyumlardan ilginç eserler görmeniz mümkün. Müze bayramın birinci günü hariç her gün açık olduğunu belirtelim.
İstanbul Modern: Müzede devam eden ‘Ressam ve Resim: Mehmet Güleryüz Retrospektifi’ sergisi, sanatçının yaklaşık 50 yıllık bir zaman diliminde ürettiği eserlerinden oluşuyor. 26 Temmuz’da sona erecek bu sergi, Türkiye’de resim sanatının kilit isimlerinden olan Güleryüz’ü tanımak için bir fırsat. Müze bayramın ilk günü kapalı.
Pera Müzesi: İngiltere’nin yakın toplumsal geçmişine mizahi bir dille yaklaşan ve seramik, halı dokuma gibi geleneksel yöntemleri kullanan sanatçı Grayson Perry’nin sergisi ‘Küçük Farklılıklar’ bayram boyunca müzede. 20. yüzyılın ikonik isimlerini fotoğraflayan Cecil Beaton’ın fotoğraflarından oluşan ‘Portreler’ sergisi de görülmeye değer. Müze cuma günü kapalı.
Bashaques: Tatili Alaçatı’da geçirecek olanların da sanattan uzak kalmaması için Bashaques’ Alaçatı bir dizi etkinlik düzenliyor. Evin Sanat Galerisi ve Bashaques’ Alaçatı ortak düzenlediği karma sergisinde Nuri İyem, Neş’e Erdok, Hakan Gürsoytark, Aylin Zaptçıoğlu’nun aralarında bulunduğu farklı kuşaklardan sanatçıların eserleri sunuluyor.
Mine Sanat Galerisi Palmarina: Galerinin Bodrum Yalıkavak’ta yer alan şubesi, bayramın ilk gününden itibaren usta sanatçı Devrim Erbil’in ‘BODRUM - Bodrum 2015’ adlı sergisini ağırlıyor. Sergide sanatçının Bodrum için hazırladığı bir seri yer alacak.
İstanbul Oyuncak Müzesi: Birbirinden ilginç oyuncaklara, oyuncakların tarihine ev sahipliği yapan müze, arife gününden itibaren çocuklar için birbirinden ilginç atölyelere ev sahipliği yapacak. Çocuklar bayram boyunca ‘Karagöz Hacivat Kukla Yapım Atölyesi’, ‘Basit Çizgi Film Yapımı Atölyesi’, ‘Tahta oyuncak yapım atölyesi’nin aralarında bulunduğu atölyelerde vakit geçirecekler.

Tiyatrolar
Aynur Hanım’ın Bebeği 16/17/18 Temmuz, 20.30 ikincikat, İstanbul
Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleme aldığı, Oğuz Arıcı’nın yönetti ‘Aynur Hanım’ın Bebeği’, ‘Savaş ve Barış Oyunları’ kapsamında ikincikat - Karaköy’de sahneleniyor. Oyunda Haydar Köyel, Neslihan Arslan ve Canan Atalay rol alıyor.
Yalandan Kim Ölmüş
18 Temmuz, 21.00
Çeşme Açıkhava Tiyatrosu
Gazeteci Uğur Dündar’ın yazdığı, Müjdat Gezen’in yönettiği ‘Yalandan Kim Ölmüş’ adlı tiyatro oyunu Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda izleyicilerle buluşacak. Oyunun müzikleri ise
Fazıl Say’a ait.
Ateş Kuşu/Bolero/İlkbahar Ayini
18 Temmuz, 21.45
Bodrum Kalesi
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin açılışını 18 Ağustos’ta yapıyor. Açılışta Stravinsky’nin ‘Ateş Kuşu’ balesi Volkan Ersoy ve Armağan Davran koreografisiyle sahnelenirken, Maurice Ravel’in ‘Bolero’ balesi Uğur Seyrek
koreografisiyle, yine aynı bestecinin ‘İlkbahar Ayini’ balesi ise Mehmet Balkan’ın koreografisiyle izleyiciyle buluşuyor.
Çingene Ateşi
17 Temmuz, 21.00
Bo Sahne, İstanbul
Performans grubu Fire
of Gypsy, Hindistan’dan Balkanlar’a oradan Sulukule’ye uzanan ‘Çingene Ateşi’ni
Bo Sahne’ye taşıyor.
Konserler
Electronica Festival Çeşme 2015
17/18 Temmuz
Fly-Inn Beach, Çeşme
11 yıl önce İstanbul’da başlayıp, bir aradan sonra geçen sene Çeşme’ye taşınan festival, Fly-Inn Beach’in sahiline Seth Troxler, Daniel Bortz ve David Mater gibi elektronik müziğin güçlü isimlerini getirecek.
Büyük Ev Ablukada
19 Temmuz, 22.00
DoRock Stage, İstanbul
Canavar Banavar (Bartu Küçükçağlayan) ve Afordisman Salihins’ten (Cem Yılmazer)
oluşan, alternatif müziğin
başarılı grubu, bayramı İstanbul’da geçiren seyircileri DoRock Stage’de ağırlayacak.
Maestro ve Stephane Pompougnac:
17/18/19 Temmuz
Juju, Bodrum
Türkbükü Cennet Koyu’ndaki Juju, bayram boyunca ünlü DJ’leri gün batımına konuk edecek. 17 ve 18 Temmuz tarihlerinde Brezilya ritimleri, caz ve elektroniği harmanladığı tarzıyla Hollandalı DJ Maestro sahnede olacak. 19 Temmuz Pazar akşamı ise Buddha Bar serisine rakip Hotel Costes albüm serisiyle chill-out’u yeniden tanımlamış dünyaca ünlü Fransız DJ Stephane Pompougnac, Juju sakinleriyle buluşacak.
Kitaplar
Reşad Ekrem Koçu’nun kitapları: Doğan Kitap, sıradışı anlatıların tarihçisi olarak nitelendirilen Reşad Ekrem Koçu’nun külliyatını yeniden okurla buluşturuyor. Bayramda popüler tarih okuması yapmak isteyenler Koçu’nun ‘Kösem Sultan’ından ‘Osmanlı Tarihinin Panaroması’na, ‘Tarihimizde Kahramanlar’ına dek pek çok kitabını edinebilir.
‘Ölü Filozoflar Kahvesi’: Bayramda ‘Ölü Ozanlar Derneği’ izleyip onun izinden giden bir kitap okumak istenler ‘Ölü Filozoflar Kahvesi’ni okuyabilir. Nancy H. Kleinbaum’un meşhur ‘Ölü Ozanlar Derneği’nden yola çıkan kitabın yazarları romanda, antik çağdan bu yana yaşamış filozofların buluştuğu bir kahvehane hayal ediyor ve onları burada buluşturuyor.
‘Günden Kalanlar’: Bayram tatilinde İngiltere’ye gidemeyenleri Kazuo Ishuguro kitabıyla 19. yüzyıl İngiltere’sine götürüyor. Ishiguro’nun bir İngiliz malikanesinin baş uşağının anılarını anlattığı ‘Günden Kalanlar’, 1993 yılında yönetmen James Ivory’ye ilham oldu ve beyazperdeye uyarlandı. Ishiguro, Stevens’ın gözünden savaş
zamanı Nazilerle ilişkileri, siyasi olayları ve aşkı anlatıyor.
‘Diriliş’: Tatilini macera ve cinayet romanlarıyla doldurmak isteyenler için korku ustası Stephen King’in ‘Diriliş’i kaçmaz. ABD’nin küçük bir kasabasında geçen roman, kasabanın yeni rahibi ve oralı küçük bir çocuğun arasındaki gizli bir takıntıyı temel alan sıkı bağı konu alıyor.
‘Araftaki Ermenilerin Hikayesi’: Agos gazetesinin ilk ekibinde yer alan gazeteci yazar Vercihan Ziflioğlu’nun kitabı, yazarın kendi deyişiyle ‘ötekinin de ötekisi Ermenilerin, daha doğrusu arafta kalanların gerçek hikayeleri”nden mürekkep. Ziflioğlu “Ne Hz. İsa’ya, ne de Hz. Muhammed’e yaranabildik” altbaşlığı ile yayımladığı kitabı için Anadolu halkının hikayelerini, o toprakları karış karış gezip dinlemiş.
Yetişkinler İçin Boyama Kitapları: Tüm dünyada bir fenomene dönüşen ‘Yetişkinler İçin Boyama Kitapları’, artık hemen hemen bütün yayınevleri tarafından basılıyor. Kimisine göre günün stresini atan bir terapi yöntemi, kimisine göre ise boş vakit doldurgacı olan kitaplar bayram tatilinizde sizi de esir alabilir...