Gündem Berkin için tüm Türkiye ayakta

Berkin için tüm Türkiye ayakta

12.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Berkin’in ölüm haberi tüm Türkiye’yi sarstı. Başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir olmak üzere birçok ilde protesto gösterileri düzenlendi. Polisin TOMA ve biber gazıyla müdahale ettiği gösterilerde 100’den fazla kişi gözaltına alındı. Onlarca kişi yaralandı

Berkin için tüm Türkiye ayakta

Gezi Parkı protestoları sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle yaralanan ve 269 gün yoğun bakımda kalan Berkin Elvan’ın hayatını kaybetmesini protesto eden bir grup dün akşam İstiklal Caddesi üzerindeki Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Sloganlar atarak Taksim Meydanı’na yürüyen gruba polis müdahale etti. Taksim Meydanı’na yürümek isteyen grubun önü İstiklal Caddesi üzerindeki Fransız Konsolosluğu civarında polisler tarafından kesildi. Grubun Taksim Meydanı’na çıkmasına izin vermeyen polis, İstiklal Caddesi üzerinde eylemcilerin önünü TOMA ile keserek, sözlü uyarıda bulundu. Grup sözcüleri polis ile görüşerek, Taksim Meydanı’na yürümek ve orada açıklama yapmak istediklerini ifade etti. Polis ise grubun Meydan’a yürümesine izin verilmeyeceğini, fakat açıklamanın İstiklal Caddesi’nde yapılabileceğini bildirdi. Göstericilerin meydana yürümekte ısrar etmesi üzerine polis gruba tazyikli su ve boyalı mermilerle müdahalede bulundu. Müdahaleyle ara sokaklara dağılan eylemciler çöp konteynırlarını yakarak barikat oluşturdu. Polisle göstericiler arasında gece boyunca kovalamaca yaşandı. Yaralanan bazı göstericiler için İstiklal Caddesi’ne sağlık ekipleri yönlendirildi.

Haberin Devamı



Osmanbey’de de müdahale
Akşam saatlerinden itibaren Beşiktaş Çarşı Meydanı’nda toplanan “Berkin Elvan onurumuzdur” ve “İstanbul Berkin’e sahip çık” şeklinde sloganlar atarak Ihlamurdere Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Gruba, evlerinin pencere ve balkonlarından tencere-tava çalanlar vatandaşlar da destek verdi. Kalabalık içinden bazı kişiler, cadde üzerinde bulunan Ak Parti seçim irtibat bürosunun camlarını kırdı. Grup, Nişantaşı üzerinden Harbiye’ye ulaştı. Polis, gruba Harbiye’de müdahalede bulundu.
Elvan’ın hayata veda etmesi Ankara’yı da karıştırdı. “Ben Berkinim” yazılı bir karton ve ekmekle Güvenpark’ta tek başına oturma eylemi yapan protestocuya, daha sonra binlerce kişi katıldı. Güvenpark’ta toplanan eylemcilere müdahale akşam saatlerinde geldi. Polis, TOMA ve akreplerle yolun bir şeridini kapatarak, Kızılay Meydanı’na girdi. Biber gazı ve basınçlı su ile eylemcilere müdahale edildi. Göz gözü görmeyen Kızılay meydanında biber gazından etkilenen çok sayıda kişi hastanelere kaldırılırken, gözaltılar da yapıldı.
Polis, ODTÜ’de toplanan ve Kızılay’a yürümek isteyen göstericilere de basınçlı su ve biber gazı ile müdahale etti. Gösteriler sırasında bir kız öğrenci başına isabet eden biber gazı fişeğiyle yaralandı. Polisin, yaralı kadını hastaneye götürmek için ODTÜ’ye gelen ambulansa biber gazı atarak engellemeye çalıştığı iddia edildi.
ODTÜ yönetiminin, polisin üniversite kampusuna girmesine izin vermediği de öne sürüldü.

Haberin Devamı

TOMA iki kadını ezdi

- MERSİN: Berkin Elvan’ın ölümünü protesto eden grup ve Ak Parti Mersin Yenişehir İlçe binasına yürüyüşe geçen yüzleri maskeli olan yaklaşık 200 kişilik grup Gazi Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerinde barikat kurdu. Göstericilerle polis arasında yoğun kovalamaca yaşanırken, gruba müdahale eden bir TOMA yolun karşı tarafına kaçmaya çalışan 2 kadına çarptı. TOMA’nın çarptığı eylemcilerden birisinin kafasından yaralandığı ve sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. Polis, 11 eylemciyi gözaltına aldı.
- MUĞLA: Sınırsızlık Meydanı’nda toplanan bin 500 kişilik grup protesto yürüyüşü yaptı. Polis Ak Parti Muğla İl Başkanlığı binasına yürümek isteyen gruba, gaz bombalarıyla müdahale etti. Olaylarda 22 kişi gözaltına alındı.
- KOCAELİ: Anıtpark Meydanı’ndaki protesto gösterilerine TOMA’lı ve gaz bombalı müdahalenin ardından 22 kişi gözaltına alındı.
- ÇANAKKALE: İskele Meydanı’nda toplanan yaklaşık 3 bin kişi yürüdü. İnönü Caddesi önündeki AK Parti Seçim İrtibat Bürosu’na yumurta ve tuvalet kağıtları attı. Bir minibüsün arkasına ise sprey boya ile “katil’ yazıldı. 2.5 saat süren eylem, olaysız sona erdi.
- DENİZLİ: Protestolara polisin müdahalesi sırasında eylemcilerin bir kısmı, CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kazım Arslan’ın seçim bürosuna sığındı. Bunun üzerine polisin, seçim bürosuna gaz bombası attığı öne sürüldü. Seçim bürosu çalışanlarından bir kişi başına gelen taşla yaralandı.
- EDİRNE: 2 bin kişilik kalabalık 5 kilometre yürüyerek AK Parti önünde eylem yaptı. Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki eylemde ise göstericiler Atatürk Meydanı’nda Ak Parti bayrağı yaktı.
- SAMSUN: Sendikalar ve sivil toplum örgütleri yürüdü. Ak Parti binasına yürümek isteyen bir grup gösterici, polis barikatı ile karşı karşıya geldi. Polis barikatı delmek için taş ve sopalarla saldıran gruba tazyikli suyla müdahale edip 20 kişiyi gözaltına aldı.
- ESKİŞEHİR: 5 bini aşkın kişi yürüdü. Kalabalık, Ak Parti önünde barikat kuran çevik kuvvet polislerine havai fişek, torpil ve taş attı. Polisler biber gazı ve TOMA aracından sıkılan renkli tazyikli suyla kalabalığa müdahalede bulundu.
- ADANA: Eylemlerde 2 kişi gözaltına alınırken, Dicle Haber Ajansı Adana Muhabiri Hamdullah Yağız Kesen’e ’Akrep’ tabir edilen zırhlı polis aracının çarparak ayağından yaraladığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Video için tıklayın