Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

OpenAI’ın kurucularından, CEO Sam Altman’ın, yönetim kurulu tarafından işten çıkarılıp 5 gün sonra görevine iade edilmesi sadece teknoloji dünyası için değil, iş dünyası için de bir ilkti.  

Hatta o zaman Sam Altman’ın egosunun OpenAI’a ya da insanlığa zarar verebileceği de bu darbe girişiminin nedenleri arasında konuşuldu. 

Artık hiçbir yönetim kurulunun önüne geçemeyeceği bir yükseliş söz konusuydu.  

Sam Altman ve OpenAI ekibi birbirlerine gösterdikleri harika dayanışmayı, sonsuz sevgiyi geri kalan insanlara da gösterebilecekler mi, yoksa yine para mı kazanacak derken şimdi Scarlett Johansson’ın açıklamasıyla yeniden gündemdeler. 

Haberin Devamı

Onu durdurabilecek bir güç var mı

Scarlett Johansson, Sam Altman’dan geçen Eylül ayında ChatGPT 4.0’ü seslendirme teklifi aldığını ama bu teklifi reddetmesine rağmen 9 ay sonra çıkan yeni uygulamada ‘Sky’ın kendi sesine fazlasıyla benzemesi nedeniyle Sam Altman’a ve OpenAI’a karşı yasal işlem başlattığını açıkladı. 

Bu arada Sam Altman’ın Johansson’ın bir yapay zekâyı canlandırdığı ‘Her’ filmine de göndermede bulunduğunu ve ‘Sky’ı duyduktan sonra tekifini yeniden gözden geçirmesini istediğini de duyurdu. 

Daha sonra ise OpenAI ‘Sky’ı kaldırdı. 

İşte şimdi tam da Sam Altman’ın 5 gün içinde CEO görevinden alınıp yeniden CEO unvanına kavuştuğu zamana geri dönüyoruz. 

Gerçekten de artık Sam Altman’ı durdurabilecek bir güç kalmadı mı?  

Yoksa hukuk Scarlett Johansson’ı koruyacak mı? 

İşte bu, gelecek açısından da önemli bir gösterge olacak. 

Genç sanatçıları takip etme fırsatı

Mamut Art Project, Türkiye’de genç sanatçıların işlerini koleksiyonerlere ulaştırabilmek için öncü oldu.  

Bu yıl 11. edisyonu, önceki gün Yapı Kredi bomontiada’da başladı, 26 Mayıs’a kadar devam edecek ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. 

“Günümüzde sanatın çoğunluğa ulaşamadan, galeriler ve büyük koleksiyonerler arasında sıkışıp kaldığını, steril galeri alanları dışında görünürlük kazanamayan çok yetenekli sanatçılar olduğunu üzülerek görüyoruz. Yolun başındaki sanatçılar, yeteneklerini tanıtabilecekleri ortamlara zor ulaşıyor. Sanatsever cephesinde ise, sanata sadece çok üst bir tabakanın ulaşabileceği gibi yanlış bir düşünce yaygın. Mamut’u bu anlamdaki bir açığı kapatma umuduyla tasarladık” diye anlatmıştı projenin fikir sahibi Seren Kohen ilk başladıklarında. 

Haberin Devamı

Elbette, 12 yılda Türkiye çağdaş sanat dünyasında birçok değişiklik ve yenilik oldu. 

Genç sanatçılar için başka fırsatlar da doğdu.  

Ama yine de öncü olan Mamut Art Project’in bu kadar zamandır bağımsız yeteneklere eserlerini sergileme ve kendilerini tanıtma fırsatı sunmaya devam etmesi önemli. 

41 genç sanatçının işlerinin yer aldığı Mamut Art Project’in jüri üyeleri arasında Salt Programlar Sorumlusu Amira Akbıyıkoğlu Arzık, sanatçı Burçak Bingöl, bağımsız küratör ve yazar Jessica Cerasi, SAHA Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Haro Cümbüşyan ve Sanatorium Gallery Yönetici Ortağı Adnan Yerebakan yer alıyor.  

Peki ama katılan sanatçılar kimler? 

Adéla Matalová, Ahmet Mert Hasret, Ali Arda Özdeniz, Anıl Can, Arda Cosan, Aurora Tuğçe Aydın, Baran Efe Öztürk, Ben Grosse -Johannboecke, Betül Kotil, Burçin Esin, Burcu Toral, Çağrı Dizdar, Cem Yünür, Defne Parman, Dilan Perişan, Dilay Öğmen, Ece Duran, Ece Erbil, Ece Yalçın, Elif Acar, Emre Taş, Enes Helvacı, Heper Sayar, İlhak Altıparmak, Kübra Su Yıldırım, Merve Karakoç, Merve Zeybek, Mina Havutcu, Mine Kemertaş, Nazif Can Akçalı, Neda Aydın, Özge Akdeniz, Özlem Can, Şafak Kocaoğlu, Şahsenem Altıparmak, Sena Soykök, Serhat Kır, Songül Karakoç, Sude Erkoyuncu, Süreyya Kağan Tekkaya ve Vardal Caniş.