Gündem Beykoz’daki kaçak ‘külliye’ yıkıldı

Beykoz’daki kaçak ‘külliye’ yıkıldı

09.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beykoz’da yapımı süren ‘Mahmut Efendi Külliyesi’, TOMA ve çevik kuvvet polislerinin desteğiyle sabaha karşı yıkıldı. Yapıyı inşa eden derneğin üyeleri, araçlarını yolda bırakarak yıkıma engel olmaya çalıştı

Beykoz’daki kaçak ‘külliye’ yıkıldı

Beykoz Çavuşbaşı’nda İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu için yapıldığı belirtilen ve külliye olarak anılan yapı dün şafak vakti polis ekiplerinin de desteğiyle yıkıldı. Yapıyı inşa eden Marifet Derneği yıkımdan hükümeti sorumlu tutarken, dernek üyeleri araçlarını yol üzerine park ederek yıkımı durdurmaya çalıştı.

Haberin Devamı

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nden 2014 yılında mesire yeri olarak kiralanan alanda yükselen ‘külliye’nin yıkımı bir süredir gündemdeydi. ‘Mahmut Efendi Külliyesi’ olarak adlandırdıkları yapıyı inşa eden Marifet Derneği, Orman Bölge Müdürlüğü’nün yapıyı yıkmak istediğini cemaate ve kamuoyuna duyurmuş, ardından da bölgeye Cumhuriyet Savcısı gelmişti. Orman Genel Müdürlüğü ise, kendileri tarafından verilmiş bir külliye izni olmadığını açıklayarak, alanda vaziyet planında olmayan ek binalar yapıldığını açıklamıştı.

Yıkım tartışmasında son perde dün saat 05.30 sıralarında yıkım ekiplerinin Çevik Kuvvet polisleri ve TOMA eşliğinde bölgeye gelmesiyle yaşandı. Kalabalık bir konvoyla bölgeye gelen güvenlik güçleri, cemaatin park engeliyle karşılaştı. İnşaata giden yollara park edilen araçlar nedeniyle ‘külliye’ye bir süre ulaşamayan ekipler, cemaat üyelerini ikna ederek barikatı kaldırdı.

Haberin Devamı


Cemaatten park engeli

Çevik kuvvet polislerinin geniş güvenlik önlemi altında inşaat alanına giren iş makinalarını, cemaat üyesi bir grup bu kez giriş kapısında karşıladı. İş makinalarını içeriye almak istemeyen grup ile polis arasında tartışma çıktı. Kısa süreli gerginliğin ardından grup dağılırken, iş makinaları alt kısımlarda bulunan 3 binanın yıkımına başladı. Ekipler akşam saatlerine kadar 3 yapıyı yıkarken, yapıların arasında bulunan camiye ise dokunulmadı.

Cemaat üyeleri yıkımı üzgün bir şekilde takip ederken, aralarında “Dik duracağız, eğilmeyeceğiz” diye konuştular. Zaman zaman cami avlusunda durumu değerlendirmek için bir araya gelen cemaat üyeleri, “Ne olduysa seçimden sonra oldu. Seçimden önce buraya gelenler seçimden sonra değişti” iddiasını dile getirdi.


1.5 milyon TL toplandı

Marifet Derneği Yönetim Kurulu üyesi Şefik Kocaman ise yıkımı izleyen basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Yıkımın hukuki ve kanuni hiçbir yanı yoktur. Savcılıktan, kaymakamlıktan hiçbir belge olmadığı gibi emniyet marifetiyle yıkım olmuştur. Birkaç senedir vatan ve millet mevzularını dile getirdik. Bu bağlamda birçok tehdit de aldık ‘Konuşmayın’ diye. Maruz kaldığımız muamale bu durumdan ibarettir. 28 Şubat’ı eleştiren arkadaşlar bunlara ne diyecek? Dik duruşumuzun bedelini ödüyoruz. Maruz kaldığımız durum vatan, millet ve dini duruşumuzdan kaynaklanıyor. Çözüm sürecinin çözülme sürecine gittiğini söylediğimiz için üzerimize çok gelindi” dedi.

Haberin Devamı

Kendisini Mahmut Ustaosmanoğlu’nun hizmetkârı olarak tanıtan cemaat üyesi Muhammed Sinan da, 2 yıldır inşaatı devam eden yapıya gönüllüler tarafından 1.5 milyon liralık katkı sağlandığını belirtti.

TOMA kaygan yolda devrildi

Yıkım öncesi polisler Cumhuriyet Caddesi’ni güvenlik gerekçesiyle kapatırken, cadde üzerinde tedbir almaya çalışan bir TOMA kaygan zeminde yol hakimiyetini kaybederek devrildi. Araç içerisinde bulunan 2 polis hafif şekilde yaralandı. Yaralı polisler ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
TOMA’nın devrilmesinin ardından trafik güvenliği için kar küremeleri makineleri devreye girerken, kapatılan Çavuşbaşı Caddesi’nin yerine araçlar Fatih Caddesi’ne yönlendirildi.
‘Bizimle ilgisi yok’
Yıkım, sosyal medyada ‘Direnismailağa’ etiketiyle geniş yer buldu. İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı ise Beykoz’daki yapılarla ve dernekle ilgilerinin olmadığını duyurdu. Vakıftan yapılan açıklamada, “İnşaatların ne yapımında ne de yapılan müdahalede İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfının ilgisi de dahli de söz konusu değildir. Bunu vesile yaparak internet ve basılı medyada art niyetli mihraklar, cemaatimiz ile devleti ve Cumhurbaşkanımızı karşı karşıya getirme gibi bir tahrik yöntemi uygulama gayretine girmiş gözükmektedir. Efendi Hazretlerimiz 70 yıllık geleneğinde kanunsuzluğa tevessül etmemiş, cemaatini de daima uyarmıştır” denildi.