Gündem BM’deki sıfır atık etkinliğine Türkiye damgası

BM’deki sıfır atık etkinliğine Türkiye damgası

29.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlenen “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” etkinliğine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın sıfır atık alanında oynadığı öncü rol ve çabaları damgasını vurdu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Emine Erdoğan’a vizyonu ve liderliği için teşekkürlerini iletti.

BM’deki sıfır atık etkinliğine Türkiye damgası

Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla BM Genel Merkezi’nde, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Merkezi’nde, BM Cenevre Ofisi’nde, BM Viyana Ofisi’nde, UNESCO’da ve BM Nairobi Ofisi’nde yapılan etkinliklerde Emine Erdoğan’ın video mesajı gösterildi. BM Genel Merkezi’ndeki etkinlik, BM Çevre Programı (UNEP) New York Ofisi Devletlerarası İlişkiler Direktörü Jamil Ahmad moderatörlüğünde, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği, UNEP ve BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN Habitat) tarafından düzenlendi.

Haberin Devamı

Dünyaya çağrı

Etkinliğe video mesaj gönderen BM Genel Sekreteri Guterres “Gelin, bugün atığın yıkıcı çarkından kurtulmayı taahhüt edelim” çağrısında bulunurken, Türkiye ve Emine Erdoğan’a vizyonu ve liderliği için teşekkürlerini iletti. “Gezegenimiz her yıl çöplük yığınına boğuluyor” diyen Guterres, bu durumun bilinen etkilerinin yanı sıra hastalık ve ölüme de yol açtığına vurgu yaptı. Guterres, “Aşırı tüketim bizi öldürüyor. İnsanlık için müdahaleye ihtiyaç var” dedi.

Etkinliğin açılışını yapan UNEP New York Ofisi Direktörü ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Ligia Noronha da, Türkiye’ye öncü rolü için teşekkür etti. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal da, “Gelecek nesillere sorumluluğumuzu yerine getirmek için sıfır atık ilkelerini benimsemeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

BM 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis ise Türkiye’nin sıfır atık girişimlerine ilişkin çabalarını takdir ettiklerini söyledi. BM Habitat İcra Direktör Vekili Michal Mlynar da, Emine Erdoğan’ın sıfır atık alanındaki girişiminin öncü bir örnek teşkil ettiğini söyleyerek “Bu çığır açan girişimi desteklemek bizim için ayrıcalık” diye konuştu.