Gündem Bodrum’da su alarmı

Bodrum’da su alarmı

12.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

65 günlük suyu kalan Bodrum’da acil önlem alınmazsa “Susuz yaz” yaşanacağı uyarısı yapıldı. Milliyet’e konuşan Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de planını açıkladı.

Bodrum’da su alarmı

ALEYNA SEVİM - Tatil cenneti Bodrum’da susuzluk endişesi yaşanıyor. Yağış mevsimi geride kalmasına rağmen Bodrum’un 65 günlük suyunun kaldığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

Yaz sezonu öncesi önlem alınması gerektiğini belirten uzmanlar, “Önlem alınmazsa yazın duş alacak su bile bulunmaz” diyor. Milliyet’e konuşan Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin hedefi ise arıtma su. Ancak projenin bir yıl sonra hayata geçebileceği ifade ediliyor.

'TASARRUF YAPILMALI'

Prof. Dr. Mustafa Öztürk (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eski müsteşarı): “Bodrum yazın normalin çok üstünde nüfus alıyor. Su tüketimi, kişi başı 120 litre olması gerekirken 300 litreyi buluyor. Otellerde ve evlerde aşırı su akıtan klasik musluk başlıkları kaldırılıp, yüzde 35-50 daha az su tüketen aeratör başlıkları kullanılmalı. Araç ve halı yıkamaya son verilmeli. Barajlarda dip çamuru taraması yapılarak daha fazla su tutmaları sağlanmalı. Şebekede su kaçakları yüzde 10’un altına düşürülmeli. Bodrum’un mevcut su rezervi ancak temmuz sonuna kadar yeter, yazın susuzluk yaşanabilir.”

Haberin Devamı

'FELAKET' UYARISI

Su Politikaları Derneği Başkanı Dr. Dursun Yıldız: “Bodrum’un su açığı yıllardır sürüyor. İhtiyaç duyulan ilave su, yeraltı suyundan aşırı ve kontrolsüz çekimle sağlanıyor. Bu, geri dönülmez bir çevre felaketi yaratabilir. Bodrum’a deniz suyu arıtımıyla ilave su sağlanması teknik olarak mümkün, ancak bu çözümün sucul ekosistem dengesine zarar vereceği gözardı edilmemeli.”

'ARITMA YAPACAĞIZ, PATLAK KAPATACAĞIZ'

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, ilçede öncelikli konunun su olduğunu belirterek şunları söyledi: “Muğla’nın 44 milyon metreküplük yıllık su ihtiyacının 29 milyonu barajlardan, kalanı yeraltı kaynaklarından karşılanıyor. Yağış azlığı nedeniyle barajlardaki su seviyesi düşük. Çözüme yönelik ilk hamlemiz, Ekinambarı bölgesinde hafif tuzlu kaynaktan arıtılan suyun Mumcular Barajı’na verilmesi ve Turgutreis’te 100-150 bin kişilik nüfusa yönelik denizden su arıtma tesisi kurulması. Gerekli izinlerin alınması ve projenin hayata geçirilmesi 10-11 ayı bulabilir. Su hatlarında patlaklar ve su eksikliğinin yanı sıra suyu yönetememe sorunu da mevcut. Musluktan akmayan suyun patlaklarla yollardan akmasına tahammülümüz yok. Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle patlakları kalıcı şekilde tamir edeceğiz. Parklarda sarnıçlar kuracağız, peyzaj ve tarımsal sulamada depolanan yağmur suyunu kullanacağız.”