Gündem Boğaz’a ‘Hülagü heykeli’ önerisi

Boğaz’a ‘Hülagü heykeli’ önerisi

29.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaptığı özel donanımla İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçen Atilla Hülagü’nün heykelinin Boğaz’a dikilmesi gündemde. Sunay Akın, ‘Kentin yeni simgesi olur’ diyor.

Boğaz’a ‘Hülagü heykeli’ önerisi

Gökhan Karakaş / İstanbul - Leonardo Da Vinci’nin, suyun üzerinde yürüme fikrini İstanbul Boğazı’nda uygulayan deniz subayı Atilla Hülagü’nün heykelinin İstanbul Boğazı’na dikilmesi gündemde. Heykel fikrini ilk ortaya atan şair Sunay Akın, “Atilla Hülagü’nün heykelini kıyıya yakın bir yerde Boğaz’ın sularına koymalıyız. Boğaz’ın en ilginç öykülerinden birinin kahramanı olan bu güzel insanın hem hatırasına sahip çıkılır. Hem de İstanbul’un tanıtımına yeni bir güç katar” dedi. Hülagü’nün ailesi de, tarihe geçen denemenin 60. yılında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuğu olacak.

Haberin Devamı

7. denemede başardı

Eşsiz güzellikleriyle iki kıtayı ayıran İstanbul Boğazı’nı 30 Temmuz 1961 günü yaptığı yedinci denemesinde başarıyla geçen Atilla Hülagü, kendisinden 460 yıl önce yaşayan Leonardo da Vinci’nin su üzerinde yürüyen insan çizimlerinden faydalanmıştı. 2 yıl çalışarak ortaya çıkardığı hesaplamalara uyarak 30 Temmuz 1961 günü Baltalimanı’ndan Küçüksuya kadar ters akıntıların da etkisiyle 2 bin 200 metrelik mesafeyi 56 dakikada ve 4 bin 452 adımla yürüyen Atilla Hülagü, dünya tarihine “suyun üzerinde yürüyen ilk insan” olarak geçmişti.

Cebelitarık Boğazı’nı ve Manş Denizi’ni de yürüyerek geçmeyi planlayan Atilla Hülagü’nün ailesi tarihe geçen denemenin 60. yıl dönümünde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuğu olacak. Hülagü’nün oğlu Erol Hülagü, “Değerinin anlaşılması ve gündeme gelmesi ailesi olarak bizi çok mutlu ediyor” dedi.
60 yıl önce yaşanan önemli olayın anısına İstanbul Boğazı’na anıt heykel dikilmesi gerektiğini belirten Sunay Akın da, “Atilla Hülagü’nün heykelini kıyıya yakın bir yerde Boğaz’ın sularına koymalıyız. Boğaz’ın en ilginç öykülerinden birinin kahramanı olan bu güzel insanın hem hatırasına sahip çıkılır. Hem de İstanbul’un tanıtımına yeni bir güç katar” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Boğaz’a ‘Hülagü heykeli’ önerisi

Hülagü’nün Boğaz’ı yürüyerek geçtiği haberi, 31 Temmuz 1961 tarihli Milliyet’te yer almıştı.

Da Vinci’nin hayalini Hülagü gerçekleştirdi

1452 - 1519 yılları arasında yaşayan mucit, ressam, mimar, mühendis Leonardo Da Vinci, suyun üzerinde yürüme fikrini hayata geçiremezken ardından pek çok insan bu hayalin peşinden gitmişti. Suyun üzerinde yürünmesini sağlayacak iki büyük ayakkabı tasarlayan Da Vinci’nin 15’inci yüzyılın sonlarında tasarladığı suda yürüme cihazının çizimi Milano’daki Biblioteca Ambrosiana’da bulunuyor.

Tarihe geçen Türk

O hayali hayata geçiren ise Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gözde subaylarından Yüzbaşı Atilla Hülagü oldu. İçinde yatan mücitlik duygusunun peşinden giderek 1960’lı yılların Türkiye’sinde elindeki malzemeleri kullanarak yürüyüş modelleri geliştiren Hülagü, 90 metrekare teneke, 50 gram lehim, iki el içi boyutunda bez parçası, 3 metre lastik, 1 metrekare alüminyum plaka ile 152 cm boyunda 20 cm eninde yaptığı deniz yürüyüşü ayakkabısına ‘Padıl’ ismini verdi.

Haberin Devamı

Boğaz’a ‘Hülagü heykeli’ önerisi

Boğaz’ı yürüyerek geçen Atilla Hülagü’nün oğlu Erol Hülagü (sağda) şair Sunay Akın ile...


Suyla temas edildiğinde açılan yukarı çekildiğinde kapanan padıllar Beylerbeyi’nde deneyen Hülagü, denge sorunu nedeniyle 2 kez başarısız oldu. Yüzbaşı Hülagü, İstanbul Boğazı’nın en dar noktası Anadoluhisarı-Rumelihisarı arasındaki 740 metreyi akıntıyla 2 bin metre olarak hesapladı.

9 ve 23 Temmuz’da yaptığı iki deneme basın ve halk tarafından ilgiyle takip edilen Hülagü, sahile çok az mesafeler kala denize düşmüştü. Azimle amacına ilerleyen Hülagü, 30 Temmuz 1961 günü Baltalimanı’ndan padıllarıyla başladığı yürüyüşü akıntının tersi yönüne doğru devam ettirerek 2 bin 200 metreyi tamamladı. Beykoz-Küçüksu’ya ulaştığında 4 bin 452 adım atan ve 56 dakika su üzerinde yürüyen Hülagü, böylece suyun üzerinde yürüyen ilk insan olarak adını yazdırmıştı.

Haberin Devamı

.