Gündem Bürokraside kan değişimi

Bürokraside kan değişimi

23.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı atama kararları ile 17 bakanlığa 68 bakan yardımcısı atandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Hazine Bakanı Şimşek ile İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın bakan yardımcıları tümden değişti.

Bürokraside kan değişimi

Aslıhan Altay Karataş - Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin göreve başlamasının ardından bakanların yakın çalışma ekibindeki yeni bakan yardımcıları da belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararları ile 17 bakanlığa 68 bakan yardımcısı atandı.

Haberin Devamı

Atamalar incelendiğinde 30 bakan yardımcısının koltuğunu koruduğu, buna karşılık 38 yeni bakan yardımcısının göreve başladığı görüldü. Adalet Bakanlığı’nda iki, Aile ve Sosyal Hizmetler’de bir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik’te üç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’nde iki, Dışişleri’nde üç, Enerji ve Tabii Kaynaklar’da bir, Gençlik ve Spor’da iki, Kültür ve Turizm’de iki, Milli Eğitim’de bir, Milli Savunma’da iki, Sağlık’ta iki, Sanayi ve Teknoloji’de bir, Tarım ve Orman’da iki, Ticaret’te üç, Ulaştırma ve Altyapı’da iki bakan yardımcısı görevine devam etti. Önceki Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Bakan Yardımcısı olan Mahmut Gürcan ise bu kez Ticaret Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Haberin Devamı

EMNİYET'E ATAMA

Atama listesinde, İçişleri Bakan Yardımcısı olan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Sağlık Bakan Yardımcısı olan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırkbıyık ve Sanayi Bakan Yardımcısı olan TÜBİTAK MAM Başkanı Ahmet Yozgatlıgil dikkat çekti. Üç dönem kuralına takıldığı için milletvekili aday listesine alınmayan eski AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Bülent Turan, İçişleri Bakan Yardımcısı oldu. Daha önce TÜGVA Başkanlığı yapan Enes Eminoğlu Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami Tüfekçi ise Milli Savunma Bakan Yardımcısı olarak atandı.

BEŞ KADIN

Yeni görevlendirmeyle bakan yardımcılığı koltuğuna dört kadın oturdu. Safa Koçoğlu Gençlik ve Spor, Celile Eren Ökten Milli Eğitim Bakan Yardımcısı, Leman Yenigün ve Sevim Sayim Madak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarında yardımcı olarak atandı. Koltuğunu koruyan Fatma Varank ile birlikte kadın bakan yardımcısı sayısı beşe çıktı.

SAYI ARTIRILDI

Yeni göreve başlayan bakan yardımcılarından 11’i siyasetten geldi. Daha önce AK Parti’de siyaset yapan Ramazan Can Adalet Bakan Yardımcısı, Leman Yenigün ve Sevim Sayim Madak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcıları, Ahmet Aydın Çalışma Bakan Yardımcısı, Refik Tuzcuoğlu Çevre Bakan Yardımcısı, Ahmet Yıldız Dışişleri Bakan Yardımcısı, Ahmet Berat Çonkar Enerji Bakan Yardımcısı, Abdullah Erdem Cantimur Hazine Bakan Yardımcısı, Bülent Turan ve Mehmet Sağlam İçişleri Bakan Yardımcıları, Osman Boyraz Ulaştırma Bakan Yardımcısı oldu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan her bakanlığa dört bakan yardımcısı atadı. Atama öncesinde Aile, Enerji ve Sanayi bakanlıklarında iki, Dışişleri, Gençlik, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Tarım ve Ulaştırma bakanlıklarında üç bakan yardımcısı görev yapıyordu.

Bürokraside kan değişimi

YERLİKAYA'DAN 'BEYAZ GÖMLEKLİ' PAYLAŞIM

Atama kararlarının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yeni ekibiyle fotoğrafını paylaştı. “Türkiye’nin Huzuru” etiketiyle yapılan paylaşımdaki fotoğrafta, Yerlikaya ve ekibinin ceketlerini çıkarıp gömlekleriyle poz verdiği görüldü. Beşinin de beyaz gömlek giyip koyu renkli kravat tercih etmesi dikkat çekti.

Bürokraside kan değişimi

TARLADAN ÇIKAN ÖSS ŞAMPİYONUYDU

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olarak atanan 42 yaşındaki Oruç Baba İnan’ı Türkiye, “Tarladan çıkan ÖSS şampiyonu” haberleriyle tanımıştı. İnan, 2000 yılında ÖSS birincisi olduğu haberini ahır inşaatında çalışırken almıştı. Konya-Yunak Çayırbaşı Köyü’ndeki çiftçi bir ailenin yedi çocuğundan biri olan İnan, okul hayatına köyde başladı. Akşehir’de kaldığı yurdun duvarına ayakkabı boyasıyla “Türkiye birincisi olacağım” diye yazan İnan, hem hayallerini gerçekleştirmeyi başardı hem de çok istediği Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü kazandı. İnan, üniversiteyi kazanana dek 500 nüfuslu köyünden başka hiçbir yere gitmemişti. Üniversite eğitiminin ardından Yıldız Holding’de pazarlama biriminin ardından üst düzey görevler üstlenen İnan, özel sektör kariyerinde Konya Şeker Torku’nun Genel Müdürlüğü ve Turkcell Tüketici Teknolojileri Direktörlüğü görevlerinde başarılar elde etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı görevini de üstlenen İnan, 2020 yılından bu yana Kastamonu Entegre A.Ş.’de CEO Yardımcısı olarak çalışıyordu.