Gündem Can kaybı 44 bin 374’e çıktı

Can kaybı 44 bin 374’e çıktı

27.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 44 bin 374’e yükseldiğini açıkladı.

Can kaybı 44 bin 374’e çıktı

HABER MERKEZİ - Sezer, AFAD merkezinde yaptığı açıklamada afet bölgesindeki son durumu ile ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Şu ana kadar 10 bine yakın artçı sarsıntı gerçekleşmiş durumda. 21 bine yakın binada arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Bu süreçte 44 bin 374 insanımızı kaybetmiş durumdayız. Şu anda 8 bin 182 arama kurtarma personeli çalışmalara eşlik etmektedir. 287 tane çadırkent kuruldu. 10 binin üzerinde konteyner kurulumu ise devam ediyor. Bölgede Kızılayımızın koordinesinde beslenme olarak bakanlıklarımızla 80 milyon 965 bin sıcak yemek ve 14 milyon 965 bin kumanya paketi bölgede dağıtılmaktadır.”

Bakanlar bölgede

Depremin yıkıp geçtiği 11 ilde bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken bir yandan da depremzedeler için geçici yaşam alanları kuruluyor. İçişleri ve Sağlık Bakanı dün bölgede devam eden çalışmaları inceledi, depremzedeleri ziyaret etti.Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yapılan konteyner kentlerde kalan depremzedeleri ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İşimiz zor ama bu zorluktan milletimizle beraber daha da güçlenerek çıkacağız” dedi.

Haberin Devamı

11 ilde 11 bin bebek doğdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Osmaniye ve Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde sağlık hizmeti verilen sahra hastanelerinde inceleme yaptı. Devletin bütün imkanlarıyla yaraları sarmak üzere seferber olduğunu belirten Koca, deprem felaketinin vurduğu 11 ilde son 20 gün içerisinde 11 bin bebeğin dünyaya geldiğine söyledi. Koca, “Yeni doğan her bebek, bize verilmiş birer umuttur. İnşa edeceğimiz yeni hayatın sağlamlığında, merhametinde ölçümüz  onlardır” dedi.

4 il şark hizmeti kapsamına alındı

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketinden sonra yapılan çalışmalar yönetmelik değişikliğine yansıdı. Resmi Gazete’de, “Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı. Yönetmelikle 1’inci bölge statüsünde bulunan Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya, 2’nci bölge statüsüne alındı. Bu illerdeki görevli personelin görevlerinin şark hizmetinden sayılması sağlandı. Deprem sebebiyle doğu illeri grubuna alınan birimler de dahil olmak üzere 15 il, 99 ilçe ve dokuz doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olmak üzere toplam 123 birimin görev süreleri düşürüldü.

Haberin Devamı

Tutuklu sayısı 188’e yükseldi

Deprem bölgesinde yıkılan ya da üzerinde imara aykırı değişiklik yapılan binalarla ilgili soruşturmalar sürüyor. Bu kapsamda tespit edilen 626 şüpheliden 188’i tutuklandı, 218 kişi de adli kontrolle serbest bırakıldı. 69 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı, 63 şüpheli hakkında da gözaltı emri verildi. Gözaltındaki dört şüphelinin işlemleri sürüyor. Yurt dışında olduğu tespit edilen beş, öldüğü belirlenen 16, ifadesi alınarak serbest bırakılan 63 kişi bulunuyor.

 

 

 

Yazarlar