Gündem CHP’de kimsenin sıcak bakmadığı formül!

CHP’de kimsenin sıcak bakmadığı formül!

05.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

14 Mayıs seçimlerinin ardından CHP’de başlayan değişim tartışmaları, kongre sürecinde alevlenerek devam ederken bir kez daha “ağabey” formülü tartışılıyor. Hem “Değişimciler”hem de “genel merkezciler”in bu yönde bir girişime sıcak bakmıyor. Konuyla ilgili Özgür Özel'den de açıklama geldi...

CHP’de kimsenin sıcak bakmadığı formül

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara  - CHP kulislerinde son dönemde Genel Başkan adaylığı krizini aşmak için ara formül olarak partide “ağabey pozisyonunda” bulunan eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın gibi bir isimle yerel seçimlere gidilmesi, Ekrem İmamoğlu’nun ise yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olması formülü gündeme geldi. Söz konusu formül, İmamoğlu’nun belediye başkanlığı yarışını kazanması; CHP’nin belediye meclisinde çoğunluğu elde etmesi durumunda da İBB Başkanlığı’ndan istifa ederek, Genel Başkanlığa aday olması senaryosu üzerine temellendiriliyor.

Haberin Devamı

TARAFLAR ANLAŞIRSA  

Karayalçın, söz konusu senaryoya ilişkin katıldığı televizyon programında “’Ağabey’ formülünün doğru olduğu kanısında değilim. Bu tür bir düzenleme bizim tüzüğümüze de siyasetimize de terstir. Tarafların tümü anlaşırsa evet derim” dedi. 

ÖZGÜR ÖZEL: BEN BUNDAN KORKARIM

Önceki gün katıldığı TV yayınında partinin bir daha seçim yenilgisi yaşamaması için ne yapmak gerekiyorsa kendisine düşen her görevi genel başkanlık dahil üstlenmeye hazır olduğu mesajını veren Grup Başkanı Özgür Özel de “Birilerinin geçiş döneminde taşıması birilerinin vekâlet etmesi bilmem ne yapması seçmende şu duyguyu uyandırır: Bizim o duyguyu uyandırma lüksümüz yok asla yapmayacağız onu. Yani siz yerel seçimlerde oyu filancaya vereceksiniz, yerel seçimlerden sonra biz burada bir değişiklik yapacağız. O seçmene karşı muvazaa (danışıklık) anlamına gelir. Ben bundan korkarım.”  

Haberin Devamı

SICAK BAKILMIYOR

CHP kulislerinde de hem “değişimciler”in hem “genel merkezciler”in “ağabey” formülüne sıcak bakmadığı konuşuluyor. Her iki kanattan isimler, ağabey formülünün seçmen nezdinde karşılığının bulunmadığına işaret ederken, bu yönde bir girişimin “seçmen iradesine ipotek koymak” olarak yorumlanabileceğini ve beklentileri tersine çevirebileceğini belirtiyor. 

İMAMOĞLU ADAY OLMAZSA...

CHP’nin eski genel başkanlarından Hikmet Çetin, bir Youtube kanalına yaptığı açıklamada CHP’nin genel başkanlık tartışmalarından acilen sıyrılması ve yerel seçimlere odaklanması gerektiğini söyledi.

CHP’nin yerel seçimlerde en büyük sınavı İstanbul’da vereceğini vurgulayan Çetin, “Şu anda örgütün morali bozuk. Herkes kızgın. Mahalle seçimleri kötü gidiyor. Mesela telefonlar geliyor bana. 300 kayıtlı üye var ama 20 kişi geliyor ve kendi aralarında delegeyi seçiyor. Genel başkanlığı kim alır, kim devam eder onu zaman gösterir ama İmamoğlu yerel seçimde İstanbul’a aday olmazsa seçim kaybedilir” dedi. 

ÖYMEN: KURULTAYDA ADAYIMIZI ÇIKARACAĞIZ

CHP İlke ve Demokrasi Hareketi adına konuşan Prof. Dr. Örsan K. Öymen, CHP kurultayında kendi genel başkan adaylarını çıkaracaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Öymen, Taksim Hill Otel’de dün düzenlediği basın toplantısında CHP’deki kongre, kurultay süreci değerlendirmelerini ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yazdıkları çağrı mektubunu paylaştı. CHP İlke ve Demokrasi Hareketi’nin kurulma amacının parti içi demokrasiyi tesis etmek, partinin kurumsal kimliğine ve ilkelerine sahip çıkmak olduğunu söyleyen Öymen, geçmişteki yönetimlerin ve mevcut yönetimin parti ilkelerine uymadığını savundu. Öymen özetle şöyle devam etti: “Başta laiklik olmak üzere ilkelerin bertaraf edildiğini gözlemliyoruz. İlkelere bir bütün olarak sahip çıkmak lazım. Siyaset ideoloji temelinde bir dava için yapılır. Aksi takdirde sadece kişiler iktidara gelir. Sizin davanız ve ilkeleriniz iktidara gelmiş olmaz. Temel çıkış noktamız bu. Ne yazık ki Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da kamuoyunda adı geçen olası aday adaylar da sorunun bir parçası haline gelmiş durumda... Bu dönemde kurduğumuz İlke ve Demokrasi Hareketi olarak kendi içimizden bir CHP Genel Başkan adayı çıkaracağız ve CHP örgütünün tabanını ve seçmenini seçeneksiz bırakmayacağız. Örgütümüz, adı geçen olası aday adaylarına sıkışıp kalmayacak.”  

Haberin Devamı

Ardından Kılıçdaroğlu’na yazılan mektup okundu. Kılıçdaroğlu döneminde tüm seçimlerin kaybedildiği hatırlatılıp, “CHP’nin, Türkiye’nin geleceği için aday olmayın” çağrısı yapıldı. (GÜLDEN ÇOKTAN)