Gündem CHP’den Twitter kararı için suç duyurusu

CHP’den Twitter kararı için suç duyurusu

11.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı hakkında “sosyal ağlarda iletişimde bant daraltılması”na ilişkin karar ve uygulamaları nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

CHP’den Twitter kararı için suç duyurusu

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Bakan Adil Karaismailoğlu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu hakkında, “haberleşmenin engellenmesi”, “görevi kötüye kullanma” suçlarından kamu davası açılması talep edildi.

Haberin Devamı

Bu tür felaketlerde iletişimin önemine dikkat çekilen başvuruda “Deprem felaketinin etkisini azaltmak için sosyal medya platformlarına oldukça ihtiyaç duyulan bu dönemde Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 60. maddesinin 10. fıkrası, BTK tarafından dayanak gösterilerek Twitter, Tiktok ve Ekşisözlük isimli sosyal medya platformları başta olmak üzere sosyal ağlarda erişime bant daraltması uygulanmıştır. Bu durum peşi sıra gelen deprem felaketlerine benzer bir yıkım etkisi meydana getirmiş, felaket mağdurlarına erişimi engellemiş vatandaş ile yardım faaliyeti gerçekleştirenler arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasını engellenmiş ve hatta bu sebeple can kayıplarına sebep olmuştur” denildi.

8 Şubat saat 16:30 ile 9 Şubat saat 01:30 arasında Twitter’a erişim sağlanamadığı kaydedilen başvuruda, “depremin akabinde takip eden kritik 72 saat içerisinde gerçekleşen bu durumun sonuçları can kayıplarının artmasına, yardımların bölgeye ulaşmasının gecikmesine ve kamuoyunda infiale sebep olmuştur” görüşü dile getirildi.

Haberin Devamı

‘İnsanlık suçu’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, suç duyurusunun ardından açıklama yaptılar. Akın, “İnsanlar yer altında canlarıyla savaşıyor, ailelerine ulaşmak için mücadele ediyor. Diğer taraftan bir el Twitter’ı kapatıyor. Enkaz altındaki insanlar saat 16.00’dan saat 24.00’e kadar öldü. İnsanlar ailelerine kavuşamadı” dedi.

Özkan da, “İnterneti, sosyal medyayı yasaklayarak insanlık suçu işleyenleri Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet ettik. Bu suçu işleyenlerden, bu cinayeti işleyenlerden hesap sorulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazarlar