Gündem Çocuklar kaç yaşında konuşmaya başlarlar çocuklarda konuşmaya başlama süreci nasıl olur?

Çocuklar kaç yaşında konuşmaya başlarlar çocuklarda konuşmaya başlama süreci nasıl olur?

01.05.2018 - 14:00 | Son Güncellenme:

Çocuklar kaç yaşında konuşurlar? Çocuklarda konuşmaya başlama süreci her bir çocuk için farklılık göstermektedir. Kimi çocuklar 1 yaşından önce konuşmaya başladığı gibi bazı çocuklar da 2 yaşından sonra konuşmaya başlayabilirler. Tüm bu konuşma süreci nasıl başlar, nasıl gelişir?

Çocuklar kaç yaşında konuşmaya başlarlar çocuklarda konuşmaya başlama süreci nasıl olur

Çocuklarda konuşma nasıl olur?

Haberin Devamı

Çocuklar kaç yaşında konuşurlar? Bu sorunun cevabı her bir çocuk için farklılık göstermektedir. Çocuklarda konuşma genetik yapı ile ilgili olabilir. Bunun dışında çevresel faktörler de çocuğun konuşmaya başlamasında etkilidir.

Çocuklarda konuşma, çevrelerindeki sesleri taklit ile başlar. İlk duydukları sesleri söylemeye çalışırlar. Bunlara ek olarak ilk kelimeler iki heceli, kolay kelimeler olur. Baba, dede, mama gibi kelimeler çocukların ilk konuşma süreçlerindeki kelimelerine örnektir.

Çocuklar kaç yaşında konuşurlar?

Çocukların konuşma yaşları için net bir yaş bulunmamaktadır. Bu, her çocuk için farklılık gösterir. Ancak genel geçer bazı bilgiler ve ortalama rakamlar vardır. Ortalama olarak çocuklar, 3 – 15 ay aralığında konuşma çalışmalarına başlarlar. İlk adım birkaç kelimeden öteye gitmez. Ve bu dönemdeki konuşma çalışmaları, çok iyi anlaşılamayan sözcük gruplarından oluşur.

Haberin Devamı

Çocuklar kaç yaşında konuşurlar sorusuna genel cevap olarak, 18 – 50 ay aralığındaki dönemi söylemek mümkündür. Yaş olarak 1,5 yaş ile 4 yaş aralığını kapsamaktadır. Bu dönemdeki konuşmalar, her geçen gün daha anlaşılır olmaktadır. Çocuğun hafızasındaki sınırlı sayıdaki kelimeler ve dış dünyadaki sesleri taklit ile konuşma çalışmaları görülebilmektedir.

Çocuklar kaç yaşında ne kadar konuşabilir?

Çocuklar, yaşlarına göre farklı konuşmalara sahip olurlar. Konuşmaya yeni başladıklarında çok fazla kelime bilmezken ilerleyen dönemlerde kelime dağarcığının da gelişmesi ile konuşmaları daha da gelişecektir.

Çocuklarda anlamlı ve anlaşılır konuşma oranı her yıl %25 civarında ilerleme göstermektedir. Bu da örnek olarak bir yaşında kadar %25, iki yaşına kadar 25 fazlası olarak %50, bir sonraki yıl ise yine yüzde 25 fark ile %75 konuşma gelişimi olur. Bu hesaplama ile gidildiğinde dört yaşındaki bir çocuğun %100 oranında anlamlı cümleler kurabiliyor olması gerekir. Anlamlı ve anlaşılır bir konuşmaya sahip olmayan çocuklar için uzman hekim ile görüşmekte fayda vardır.