Gündem Çocuklar siber zorbalık riski altında!

Çocuklar siber zorbalık riski altında!

15.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 pandemisinin başlangıç döneminde ergenlerin sosyal medya, akıllı telefon ve oyun bağımlılığı tercihlerini inceleyen araştırma sonuçları, 12 yaş grubundaki çocukların da sosyal medya hesapları açmaları nedeniyle siber zorbalık riski altında olduklarını ortaya koydu.

Çocuklar siber zorbalık riski altında

MERT İNAN İstanbul - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden Alev Üstündağ tarafından gerçekleştirilen araştırma, Ankara’nın Etimesgut ilçesinde bulunan ve ortaokula devam eden 12-15 yaş arası 248 çocuk arasında gerçekleştirildi. Araştırmada kız çocukların yüzde 95’inin Tiktok ve Instagram, yüzde 98’inin WhatsApp uygulamalarını tercih ettiği belirlendi. Erkek çocukların ise Tiktok kullanma oranı yüzde 85 olurken, Youtube ve WhatsApp kullanım oranı ise yüzde 95 olarak saptandı. Araştırma sonucunda çocukların tamamının akıllı cep telefonu kullandığı, çevrim içi oyun oynadıkları, herhangi bir sosyal medya uygulaması kullandıkları, kız öğrencilerin neredeyse tamamının Tiktok, Instagram ve WhatsApp uygulamalarını kullandığı, erkek öğrencilerin neredeyse tamamının Tiktok, YouTube ve WhatsApp uygulamalarını tercih ettiği ortaya çıkarken, Facebook uygulamasının çocuklar tarafından tercih edilmediği belirlendi.

Haberin Devamı

Çoklu bağımlılık

Ortaya çıkan sonuçlar ise Üstündağ tarafından şöyle yorumlandı:

“Çocukların TikTok, Instagram, YouTube, WhatsApp ve Facebook uygulamalarını kullandıkları görülmüştür. Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (COPPA) gereğince bu uygulamalarda hesap açılabilmesi için 13 yaş sınırı getirilmiştir. Araştırmada 12 yaş grubundaki çocukların yaşları konusunda doğru bilgi vermeden uygulamalarda hesap açmışlar. 12-15 yaş arası dönemde çocuklar arkadaşlarının etkisi altında kalabilir, arkadaşlarının çevrim içi yaptıkları davranışlardan etkilenebilirler. Güvenli internet ve uygulamaların kullanımı konusunda çocukların ebeveynleri ve öğretmenleri tarafından bilgilendirilmeleri gerekir. Bu uygulamaları kullanırken yaşlarına ve gelişim düzeylerine uygun olmayan içeriklere ve şiddet içeriklerine maruz kalma, siber zorbalık kurbanı
olma ve riskli davranışlarda bulunma riskiyle karşı karşıya olma gibi durumlar yaşayabilirler.”