Gündem Çorba çeşitleri nelerdir?

Çorba çeşitleri nelerdir?

12.04.2018 - 16:10 | Son Güncellenme:

Ülkemizin yemek kültürünün ne kadar geniş olduğunu bilmeyen yok. Yemekleri, tatlıları, kebapları derken aslında her yemeğin vazgeçilmezi çorbalarımızı da unutmamamız gerek. Gelin en sevilen çorbalarımıza birlikte bakalım.

Çorba çeşitleri nelerdir

Çorba çeşitleri

Sofralarımızın olmazsa olmazı çorbaları sınıflandırmamız gerekirse temelde sıcak ve soğuk tüketilenler olarak iki temel guruba ayırabiliriz. Soğuk çorbalar daha çok yoğurtlu çorbalar olarak karşımıza çıkıyor örnek verecek olursak: soğuk yoğurt, ayran aşı, kuşkonmaz ve nohutlu mercimekli buğday çorbası en meşhur soğuk çorbaları oluşturuyor.
Bunlar dışında çoğunlukla soframızı süsleyen sıcak çorbalar deyince de akla hemen mercimek, tarhana, tavuk suyu, domates çorbaları geliyor.

Çorbaların Faydaları

Tarhana çorbası: Besin değeri fazla olan bu çorba tam bir şifa deposudur. Doğal olarak hazırlanmakta ve grip ve diğer hastalıklarda etkilidir. Bağırsakların dolaşımında yardımcı olur. Ve tarhana çorbasının iştah açıcı özelliği vardır. Süt ve süt ürünlerini tüketemeyen hastalar için de çok şifalı bir gıdadır.

Mercimek çorbası: Kalp geçirme riskini en aza indirmektedir. Yüksek tansiyonu hastalıklarına önerilmektedir. Tansiyonun düşmesine içinde bulunan potasyum kaynağıyla engel olmaktadır. İçerisindeki demir sayesinde kan şekerinin düşmesini engellemektedir.

Brokoli çorbası: A,E ve C vitaminlerini içerisinde bulundurmaktadır. Hastalandığınız zaman brokoli çorbası tüketildiği takdirde iyileşme süreci hızlanacaktır. Antibiyotik özelliği taşımaktadır. Vücut direncini arttırmaktadır.
Tavuk suyu çorbası: Hastalık zamanlarında tüketilen bu çorba bünyenin toparlanmasını sağlamaktadır. Ayrıca antibiyotik özelliği de vardır. Enerji kayıplarının yaşandığı dönemlerde içilmesi güç sağlamak açısından etkilidir.
Brokoli çorbası tarifi ve hazırlanışı

Malzemeler:

• 500 gram brokoli
• 1 adet patates
• 1 adet soğan
• 1 adet havuç
• 1.5 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı un
• 1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
• 2 yemek kaşığı süt kreması

Hazırlanışı:

Brokoli, soğan, patates ve havucu doğrayıp bir tencere koyunuz. Sebzeler yumuşayana kadar kaynatınız. Başka bir tencerede yağı eritiniz, unu da ilave ederek kavurunuz. Yavaş yavaş sütü ekleyerek beşamel sosu hazırlayınız. Sebzeleri beşamel sosun üzerine ilave ediniz, haşlanan suyun yarısını da ilave ederek blender ile sebzeleri eziniz. Tuzu ve karabiberi ekleyerek 4 ya da 5 dakika daha kaynatınız. Ve çorbaya kremayı ekleyiniz 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra kapatabilirsiniz.

Yazarlar