Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li Bakan Blinken'ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li Bakan Blinken'ı kabul etti

06.01.2024 - 15:09 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı Vahdettin Köşkü'nde kabul etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün akşam saatlerinde İstanbul'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Vahdettin Köşkü'nde öğlen saatlerinde görüşmeye başladı. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABDli Bakan Blinkenı kabul etti

ERDOĞAN, BLINKEN'I KABUL ETTİ

Fidan-Blinken görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li Blinken’ı Vahdettin Köşkü’nde kabul etti.

MASADAKİ KONULAR

Peki görüşmede neler konuşuldu? Detayları CNN TÜRK muhabiri Serdar Er aktardı;

Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşen kabulün yaklaşık 1,5 saat sürdüğünü kabul ettim. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı kabulü öncesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. O görüşmede de zaten önemli konu başlıkları zaten masadaydı.

Dışişleri Bakanlığı bu görüşmeye dair açıklama yaptı; 'Bakanımız Hakan Fidan, İstanbul'da Vahdettin Köşkü’nde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Görüşmede, Gazze'deki savaş, insani kriz, İsveç’in NATO’ya katılım süreci, ikili ve bölgesel konular ele alındı.' şeklinde bir paylaşım yapıldı.

Haberin Devamı

O konuları biraz açalım, çünkü önemli... Son zamanlarda biliyorsunuz dünya kamuoyunu meşgul eden bir gelişme ki; İsrail'in Gazze'ye saldırıları... İşte bu saldırıların son bulması, barışın tesis edilmesi ve o bölgede İsrail-Filistin arasında iki devletli çözümün bir an önce aslında devreye alınması konusunda somut adımların atılması için görüşlerini bildirdi Türk yetkililer.

Öte yandan bölgeye insani yardımların ulaştırılması açısından da yine ABD Dışişleri Bakanı'na da o hassasiyet iletildi.

İsveç'in NATO'ya katılım sürecine bakacak olursak da biliyorsunuz TBMM Genel Kurulu'nda bir oylama gerçekleştirilecek ve İsveç'in NATO'ya katılımı o kuruldan çıkacak onay sonrasında alınmış olacak. Önce TBMM Genel Kurulu'nda bir karar alınacak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önüne gelinecek. Eğer
onaylandığı takdirde de İsveç'in NATO'ya üyeliğinin önü açılmış olacak.

Buna karşılık ABD'nin aslında F-16 satışına onay vermesi beklentiler arasında ki, bugünkü görüşmelerde onun da masada yer aldığını belirtelim. Daha önce bu konu 15 Aralık'ta ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan dile getirmişti. Telefon görüşmesinde yapılan o somut adım çağrısı bugün Dışişleri Bakanlığı çerçevesinde de yüz yüze ifade edilmiş oldu. F-16 satışı 40 F-16'yı kapsıyor. Türkiye de artık bu kapsamda somut bir adımın atılmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti'nin sınır dışında yaptığı terör operasyonları da gündemdeydi. Son olarak o operasyonlar da aslında masaya yatırıldı ve ABD'nin terör örgütlerine karşı desteğinin de altı çizilerek bu konuda müttefiklik ilkeleri noktasında uygun davranılması konusunda taraflar bir görüşme gerçekleştirdi.